Fotografia

Czyli dyskusja o wszystkim i o niczym ;)
rival
Jeździ konno

Fotografia

Post by rival »

Sigmy nie są ostre na pełnej dziurze więc to się nie nadaje :D
Nie wiem co cie tak podnieca w tym obiektywie. Dla mnie on jest zwykły.
LoL Club
Coof
Osiwiał za kierownicą

Fotografia

Post by Coof »

Yyy, czy ja wiem :D Ja używam sigmy 70-200 II pod niepełną klatką - nikonem d90. Jakoś w kwietniu planuję przesiadkę na d700 i w okolicach tego przydałoby się też zmienic szkło na nikkora, bo jednak ta sigma przy ogniskowych powyżej 170mm zachowuje się słabiej, niemniej jestem z niej całkiem zadowolony :) 95% fotek powyżej to f/2.8. Mistrzem ostrości nie jest, no to też fakt. A brak stabilizacji przy czasach 1/100-1/320 nie jest tak dokuczliwa. W zasadzie jak się postarac to można utrzymac i 1/50 nawet przy dłuższych ogniskowych.
rival
Jeździ konno

Fotografia

Post by rival »

Coof wrote:1/50 nawet przy dłuższych ogniskowych.
Może i można ale po co się katować. Kiedyś poczujesz się miło jak włączysz 70-200 VR- obraz w obiektywie zacznie delikatnie pływać przy ruchach szlem na boki redukując wibracje- dla mnie bosko.
Jedyna zapora to cena, ale gdyby cena nie istniała to byśmy wszystko do razu mieli. Warto czekać- ja tez czekam na przesiadki na najwyższą pulkę w systemie małoobrazkowym 35mm a 70-200 IS to tylko przystanek na drodze- jak każdy kto idzie na sam szczyt chce tego co najlepsze :)
Nie powiem żeby mnie ten obiektyw nie rajcował, bo rajcuje- w sumie mogę się zaliczyć do onanistów sprzętowych czyli ludzi dla których sprzęt jest ważniejszy od fotek. Chce sobie kupić wszystko co najlepsze tylko po to żeby mieć- heh :) Jeśli masz tak jak ja wejdź w Canona- jest bardziej ekscytujący i dostarcza więcej pozytywnych niezapomnianych wrażeń z użytkowania.
Polecam zakup obiektywów: 200 f2 IS, 85 f1.2 i korpusów 1Ds, 1D - na koncert idealny komplecik. Gdy będziesz miał odpowiedniki w systemie Nikona to osiągniesz pełnię zadowolenia. Tak sądzę bo ja osiągnę na pewno w systemie Canona i to szybko bo już za parę ładnych lat -na pewno nagram filmiki z rozpakowywania sprzętu na YouTube czyli modne ostatnio unboxing'i :)
Ciekawe jakie inne pasje mają forumowicze. Swoją drogą mogłem wybrać inne hobby bo cena szczęścia czyli zakup nowych dwóch obiektywów i dwóch nowych aparatów to 73 tysiące złotych... szczęście ze bardziej lubię fotografie od motoryzacji bo bym musiał wydawać znacznie większe kwoty na Corvette :D
LoL Club
Coof
Osiwiał za kierownicą

Fotografia

Post by Coof »

Haha, cóż - wiele nas łączy ;P Ja też chyba jestem sprzętowym onanistą xD. A co do systemu to Canon rajcuje mnie tylko z jednego powodu. Zwykła, stara piątka, czyli pełna klatka za grosze praktycznie :) Gdybym kupił te 2 lata temu eosa 40d zamiast nikona d90 to już bym 5d miał jako swoje podstawowe body <3 W Nikonie tego nie uświadczysz. No i zazdroszczę tej 85 1.2, bo jest bajeczna <3 Napisałbym też, że 35 1.4 mnie jara, ale sądzę, że na to Nikon niebawem odpowie :) choć sam mam 35 1.8 i jego możliwości są wielkie jak na cenę. Nawet na pełnej klatce płodzi obrazki piękne. A co do reszty sprzętu, to nie potrzebuję matrycy 1ds'a (tak wielkiej). A 1d nie ma takiej plastyki jak D3. No a szczytem marzeń byłby D3s. Niemniej jak narazie jedyna pełna klata o jakiej mogę myslec to D700 :P W Canonie odpowiedzią jest 5d mk2, ale mimo, że dwóch znajomych fotografów ma takie aparaty i miałem okazje nieco poobcowac z nimi to nie przekonały mnie :) Ten AF to kicha (pola ostrości strasznie upchane w centrum).

A nie wątpię, że 70-200 VR to bajka - i teraz, gdy pojawiła się wersja II używkę można dostac już za jakieś 4500. Aż tak źle to nie jest :P

No cóż, czas pokaże. Szkoda tylko, że mieszkam w totalnej dziurze w której jedyna okazja do zarobienia grosza to studniówki/połowinki i wesela. A na wesela jeszcze zbyt leszczowaty jestem :P Znaczy boję się. Ale trzeba będzie pójsc na podszkolenie do jakiegoś znajomego fotografa (głównie obawiam się kościoła, bo samo wesele to już tam easy).
rival
Jeździ konno

Fotografia

Post by rival »

Coof wrote: Szkoda tylko, że mieszkam w totalnej dziurze
No ja też. Dlatego pozostaje mi zamiłowanie do sprzętu bo fotografować studniówek czy byle ślubu nie mam nawet ochoty- możliwości też nie mam xD
Nie wiem jak inni co fotografują ale ja lubię machnąć kasą i wziąć co najlepsze a to ze jakiś tani aparat ma FF to mnie nie urządza. Musi być naj naj i jeszcze raz naj - liczy się tylko jakość. W końcu to dla przyjemności więc odrzucam kompromisy. Albo wszystko co naj albo nic, to nie jest chleb ze nie ważne jaki byle był.. a w międzyczasie dla rozrywki pogram w TM i doskładam sobie parę tysiaczków :)
Last edited by rival on 20 July 2010, 22:35, edited 1 time in total.
LoL Club
Coof
Osiwiał za kierownicą

Fotografia

Post by Coof »

EEee :P To może taki onan ze mnie nie jest :P Ja się ślinię do pełnych klatek za ich obraz z obiektywami typu 50 1.4 :) A studniówki to w sumie niezły fun jest :P Trochę roboty, trochę zabawy. I +400-600 zł w kieszeni ;)
Image
rival
Jeździ konno

Fotografia

Post by rival »

Jak dojdziesz do 70-200 VR to już taki frajer nie będziesz żeby latać po studniówkach.
Lepszy sprzęt powinien iść w parze z aspiracjami fotograficznymi. Może widzisz sztukę w studniówkach... można to robić tylko dla chleba. Jak masz pstrykać byle co to lepiej nie rób tego :) Gorsze od studniówek to są już tylko śluby. Ani jednego ani drugiego nie tykam-może dlatego ze mam naturę rasowego fotografa i tanich sesji i imprez nie lubię. No to co można fotografować? hmm... z rok temu podniecałem się "fotografowaniem w media trackerze"- całkiem fajny bajer-bo ogniskową i głębię ostrości można wyregulować w zakresie porównywalnym do markowych szkieł.. to kolejna rzecz dla której uwielbiam Trackmanię. Do tego dołożyć przepiękne światło na najwyższych ustawieniach i Nadeo zarobiło na mnie parę dolarów bo kupiłem United. Jak kiedyś zrobią grę do fotografowania wszystkiego w grze to pierwszy kupię. Karty graficzne robią takie efekty że za oknem rzadko mam lepiej- nic tylko siedzieć non stop przed kompem i bawić się pod biurkiem obiektywem :D
I moja filozofia "Warte i niewarte" w skrócie "win":
Warte jest posiadanie profesjonalnego sprzętu i niewarte jest jego używanie.
No bo po co dostawać 300 złoty z paru studniówek denerwując się widząc wizualnie nieczysty burdel przed obiektywem- to jest nieprzyjemne i niewdzięczne- tak samo śluby każdy rodzaj zawodowej fotografii w której klienci są nastawieni na niską cenę. To jest niewarte zachodu. Lepiej jest mieć normalną prace i z fotografią mieć jak najmniejszy kontakt.
Każdy fotograf dąży świadomie czy podświadomie by mieć wysublimowany kontakt ze sztuką fotograficzną o unikatowym charakterze, a to doprowadza to niczego innego jak tylko długiego obcowania ze sprzętem-im bardziej profesjonalny sprzęt mamy tym wizje zdjęć lepsze. I odwrotnie -im mamy ambitniejsze wizje czy oczekiwania co do fotografii tym bardziej potrzebujemy lepszego aparatu czy obiektywu a mniej fotografowania.
W skrócie można grać na taniej klawiaturze ale po co gdy można grać na Logitech Rumble Pad 2 bez kabla w rozdzielczości Full-HD na pełnych detalach i AA x16. Nie tylko gra ale i wygoda.
Jak z fotelem na którym siadasz tylko dla tego bo jest wygodnie-tak dla niektórych posiadanie sprzętu foto jest samą przyjemnością w sobie oddzieloną od przyjemności fotografowania :)
Jak już robię fotografię to chce żeby była wyjątkowa i cieszyła nie tylko moje oko ale i innych teraz i w przyszłości dlatego dokładam starań by sprzęt nie popsuł fotki. A tak się składa, że tylko najlepszy sprzęt nie tylko nie psuje zdjęć ale poprawi- tylko w niektórych kwestiach technicznych oczywiście. Dodam że najlepszy sprzęt fotograficzny (nie biorąc pod uwagę rozdzielczości matrycy) ma gigantyczny wpływ na możliwość fotografowania, jakość i odbiór zdjęcia przez nas samych. To nie jest tak że takie same fotki robi komórka i sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy i niewarte jest wykładanie kasy. Porównując do motoryzacji tak jak ferrari powala wszystkich na kolana tak dobry sprzęt foto dystansuje iPhonowych pstrykaczy. Kogo nie fascynuje drogi sprzęt fotograficzny i nie musi go mieć na pewno pominie ten punkt w rocznych wydatkach :)
Last edited by rival on 21 July 2010, 0:54, edited 15 times in total.
LoL Club
Lox
Moderator

Fotografia

Post by Lox »

za taką kasę jaką wy wykładacie na cyfrówki, to ja bym kupił średni format w analogu i jest pojechane.

w ogóle zabawnie mi się czyta te wasze wywody, ja jednak w całkiem innym fotograficznym świecie jestem ;d
Egzegezy
Zaczyna szaleć na ulicach

Fotografia

Post by Egzegezy »

rival wrote:Każdy fotograf dąży świadomie czy podświadomie by mieć wysublimowany kontakt ze sztuką fotograficzną o unikatowym charakterze, a to doprowadza to niczego innego jak tylko długiego obcowania ze sprzętem-im bardziej profesjonalny sprzęt mamy tym wizje zdjęć lepsze. I odwrotnie -im mamy ambitniejsze wizje czy oczekiwania co do fotografii tym bardziej potrzebujemy lepszego aparatu czy obiektywu a mniej fotografowania.
Tzw. onanizm sprzętowy.
rival
Jeździ konno

Fotografia

Post by rival »

Egzegezy wrote: Tzw. onanizm sprzętowy.
Dokładnie tak. Porządny sprzęt jest jak tlen-potrzebny do życia. Ile można wytrzymać bez tlenu? Bardzo krótko a później trzeba wziąć głęboki wdech i odetchnąć z ulgą. Jednych kręci sprzęt a innych robienie gniotów :D
LoL Club
Diav3l
Emerytowany Admin

Fotografia

Post by Diav3l »

Zdjęcie robione telefonem na szybko i w dodatku w automacie, ale ciekawi mnie wasza opinia na ich temat:
Linki bezpośrednie:
http://img43.imageshack.us/img43/4766/p ... 080001.jpg

http://img18.imageshack.us/img18/4346/p ... 060003.jpg

http://img843.imageshack.us/img843/7857 ... 070001.jpg

http://img138.imageshack.us/img138/1205 ... 540001.jpg

http://img72.imageshack.us/img72/8444/p ... 000002.jpg

I Zdjęcia w pełnym rozmiarze: 3mp

Image

Image

Image

Image

I jako gratis zdjęcie mojego chomika Rambo, którego obudziłem, a gdy otworzył oczy widać, że chciał powiedzieć: "czego k**wa? :D

Image
Image
ImageImage
khorinis
Doświadczony driver

Fotografia

Post by khorinis »

Amatorka Diav.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
"Człowiek uczy się na błędach" - nie jestem człowiekiem
AnteQ

Fotografia

Post by AnteQ »

Image
Image
Image
Image
W pomniejszonej rozdzielczości, aby się lepiej oglądało :P
Trance to nie tylko muzyka. To styl życia... Słuchając go możesz skakać albo płakać, poczuć przypływ energii lub też wzruszenie i fale wspomnień. Jest jak ocean uczuć - kiedy raz się w nich zanurzysz - utoniesz.
rival
Jeździ konno

Fotografia

Post by rival »

Image
LoL Club
Coof
Osiwiał za kierownicą

Fotografia

Post by Coof »

Image

Image

Image
Coof
Osiwiał za kierownicą

Fotografia

Post by Coof »

Wakacji wspomnienie :(

Image

EH.

UP UP
Lox
Moderator

Fotografia

Post by Lox »

UP

Image

Image

Image
mikohn_vegas

Fotografia

Post by mikohn_vegas »

Lox jeśli to Twój kot to nafaszerowałbym go Rutinoscorbinem czym prędzej ;)

Fotki gites ;)
Key.
Admin

Fotografia

Post by Key. »

Image
Image

mój styl robienia fotek, wiem, że do dupy kadrowanie, ale jestem ciekaw opinii ;p

Sprzęt: Nikon D80 + chujwiejakiobiektyw... nigdy się tym nie interesowałem ;d

zdjęcia nie przerabiane w PSie, prosto z aparatu.
Image
TRZ3CI
Pirat drogowy

Fotografia

Post by TRZ3CI »

Stare wariacje :lol:

Image
Post Reply

Return to “Off-Topic”