myślałem żeby tak zrobić, ale teraz jestem na drugim końcu polski bez TM i vegasa
Sony Vegas
Sony Vegas
ja ma dwa pytanka 
wczoraj zacząłem użytkowanie tegoż kombajna i naprawdę jestem zagubiony
1. jak już renderuje to co zrobić zeby się film zrobil w 16:9 a nie 4:3 bo w 4:3 zawsze mam dwa czarne pasy po bokach
2. jak się dodaje przejścia ?
mam napisy i później się filmik zaczyna i chcę jakieś efekciarskie przejście zrobić ale ni chuja nie wiem jak je wcisnąć pomiędzy dwa klocki 
wczoraj zacząłem użytkowanie tegoż kombajna i naprawdę jestem zagubiony
1. jak już renderuje to co zrobić zeby się film zrobil w 16:9 a nie 4:3 bo w 4:3 zawsze mam dwa czarne pasy po bokach
2. jak się dodaje przejścia ?
Sony Vegas
Co do 1 niezbyt wiem, jak to zrobić.
Co do 2: Przejścia to z angielskiego "transitions", czyli jedna z zakładek Sony Vegas. Po prostu dajesz jeden klip koło drugiego i z zakładki "transitions" przeciągasz wybrany efekt w miejsce "sklejenia się" dwóch bloków, powinno Ci załapać
Jak chcesz robić jakieś efekciarskie przejście to w Sony Vegas tego nie uświadczysz
Co do 2: Przejścia to z angielskiego "transitions", czyli jedna z zakładek Sony Vegas. Po prostu dajesz jeden klip koło drugiego i z zakładki "transitions" przeciągasz wybrany efekt w miejsce "sklejenia się" dwóch bloków, powinno Ci załapać
Jak chcesz robić jakieś efekciarskie przejście to w Sony Vegas tego nie uświadczysz
Sony Vegas
hmm ok dziekowa
jakby co będę się odzywal 
- mikohn_vegas
- Zaczyna szaleć na ulicach
Sony Vegas
A nie lepiej od razu w grze wyrenderować do rozdzielczości np 720x360? Wiem, że to nie jest w aspekcie 16:9 ale sprawdź efekt. Te ustawienia zależą od różnych kodeków, np. Xvid bodajże nie obsłuży ci 720x405 (16:9) ale stosując metodę prób i błędów 720x400 (~16:9) już kodek gada naszym językiem. Kilka innych też próbowałem i nie śmiga (pewno kwestia głębszej analizy:D).skopol wrote: 1. jak już renderuje to co zrobić zeby się film zrobil w 16:9 a nie 4:3 bo w 4:3 zawsze mam dwa czarne pasy po bokach![]()
Najlepiej zacznij prace z SV z ustawieniami projektu właśnie w podobnej rozdzielczości, albo zmień ją w trakcie pracy.
Mając już w programie filmik na ścieżce w 4:3 to, żeby go rozciągnąć zmień ustawienia projektu: File-->Properties-->Width i Height na to co wcześniej Ci napisałem. A następnie kliknij prawym klawiszem na wybrany filmik na ścieżce, kliknij Properties i odznacz opcję Maintain Aspect Ratio, to powinno Ci ładnie rozsadzić filmik w ramy projektu. Oczywiście tak byś musiał postąpić z każdym filmikiem na pasku. Więc lepiej wyrenderzyć filmasa w grze w odpowiedniej rozdziałce a później już tylko wrzućić do SV i bawić się dalej ustawieniami.
Sry Ajem, że Ci się wpierdoliłem w temat, ale kiedyś też przez to sraczki dostałem
Sony Vegas
niektore sa bardzo fajneiam wrote:Jak chcesz robić jakieś efekciarskie przejście to w Sony Vegas tego nie uświadczysz
Sony Vegas
ja nie napisałem, że nie są fajne, tylko że nie są efekciarskie 
- Jack Bauer
- Moderator
Sony Vegas
nagrywam filmiki w TM 1280x720mikohn_vegas wrote:A nie lepiej od razu w grze wyrenderować do rozdzielczości np 720x360? Wiem, że to nie jest w aspekcie 16:9 ale sprawdź efekt. Te ustawienia zależą od różnych kodeków, np. Xvid bodajże nie obsłuży ci 720x405 (16:9) ale stosując metodę prób i błędów 720x400 (~16:9) już kodek gada naszym językiem. Kilka innych też próbowałem i nie śmiga (pewno kwestia głębszej analizy:D).skopol wrote: 1. jak już renderuje to co zrobić zeby się film zrobil w 16:9 a nie 4:3 bo w 4:3 zawsze mam dwa czarne pasy po bokach![]()
Najlepiej zacznij prace z SV z ustawieniami projektu właśnie w podobnej rozdzielczości, albo zmień ją w trakcie pracy.
Mając już w programie filmik na ścieżce w 4:3 to, żeby go rozciągnąć zmień ustawienia projektu: File-->Properties-->Width i Height na to co wcześniej Ci napisałem. A następnie kliknij prawym klawiszem na wybrany filmik na ścieżce, kliknij Properties i odznacz opcję Maintain Aspect Ratio, to powinno Ci ładnie rozsadzić filmik w ramy projektu. Oczywiście tak byś musiał postąpić z każdym filmikiem na pasku. Więc lepiej wyrenderzyć filmasa w grze w odpowiedniej rozdziałce a później już tylko wrzućić do SV i bawić się dalej ustawieniami.
Sry Ajem, że Ci się wpierdoliłem w temat, ale kiedyś też przez to sraczki dostałem
- Vanitas / Lexiu
- V.I.P.
Sony Vegas
No to ja nie do końca na temat. Zna ktoś może dobry program do kompresji filmów? Zrobiłem 19min filmu który waży ponad 750MB...
Discord: vanitasss
- mikohn_vegas
- Zaczyna szaleć na ulicach
Sony Vegas
W takim razie myślę, że sobie poradziłeś z problememskopol wrote: nagrywam filmiki w TM 1280x720wiesz HQ to podstawa
Sony Vegas
750mb przy 19 minutach to niedużo
Filmik dla Basera = około 5-8gb :> Także wiesz, nie chodzi Ci po program, a o metodę kompresji. Ale to faktycznie nie jest pytanie na temat, więc zadaj je gdzieś indziej 
Sony Vegas
kur.... 
oglądam już gotowy film w Vegas to wszystko wygląda idealnie... renderuje to jak mam klocki z napisami to już w gotowym filmie pojawia się napis ale zaraz znika i pojawia się pod koniec klocka, tak jakby ktoś środek wyciął i widać tylko początek i koniec ;D
ktoś wie co jest nie tak?
i tak w ogóle jaki kodek najlepiej wybrać do renderowania już? używam mpeg-4 jakby co
oglądam już gotowy film w Vegas to wszystko wygląda idealnie... renderuje to jak mam klocki z napisami to już w gotowym filmie pojawia się napis ale zaraz znika i pojawia się pod koniec klocka, tak jakby ktoś środek wyciął i widać tylko początek i koniec ;D
ktoś wie co jest nie tak?
i tak w ogóle jaki kodek najlepiej wybrać do renderowania już? używam mpeg-4 jakby co
- Vanitas / Lexiu
- V.I.P.
Sony Vegas
Ja renderuję z FFDshow Video Decoder, przy rozdziałce 1280x720 lub 960x540 oraz bitrate na poziomie 3500 kbps. Oczywiście do avi. Wystarczy na YT czy vimeo 
Discord: vanitasss
Sony Vegas
spróbowałem i jakość do kituLexaeus wrote:Ja renderuję z FFDshow Video Decoder, przy rozdziałce 1280x720 lub 960x540 oraz bitrate na poziomie 3500 kbps. Oczywiście do avi. Wystarczy na YT czy vimeo
h264 najlepszy ale uploadował bym filmacza tydzien chyba
zostanę przy moim xvid mpeg4
apropo problemu znikających napisów skasowałem je i zrobiłem od nowa i wszystko jest git teraz
- Jack Bauer
- Moderator
Sony Vegas
Pozwalam sobie ogrzać: jak dodawać w sony vegas text na filmiku? Bo przed każdym filmikiem to trochę nudne. Używam sv 8 jeżeli jest jakaś róznica.
Sony Vegas
Wystarczyło obejrzeć pierwszą stronę tematu Zbakany.iam wrote:Mamy filmik jakiśtam, w moim przypadku klatka wygląda tak:DRIFT wrote:teraz moje lamerskie i banalne pytanie...
Jak zrobić by napis był na replaju:P bo ni jak nie potrafie zczaic:) heeeelp...
jako, że tylko wrzuciłem jeden track, wygląda to:
tworzymy nowy track poprzez ppm>insert Video track
(pamiętajcie, że musicie stworzyć nowy track NAD replayem, gdyż Sony Vegas wyświetla tracki warstwowo: warstwa u góry to warstwa wyświetlana na przedzie):
i znów ppm>insert Text media:
wpisujemy cośtam i cieszymy się, że ajem nam pomógł ;p
Sony Vegas
mam jedno pytanie jak zrobić przejśće z czarnym obrazkiem?
Porządek może mieć każdy. Tylko geniusz panuje nad chaosem