Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
«RH» Lox
Moderator
Ostrzeżeń: 2 Posty: 2600
|
Wysłany: 22 grudnia 2008, 20:11 Temat postu: |
|
|
Maybe. napisał: |
Jedno z przykazań Boga mówi 'nie zabijaj', więc dlaczego rozkazał Kainowi zabić swego brata? (Czy tam na odwrót) |
Pierwsze słyszę, że to Bóg w tej historii kazał zabić ;P
Maybe napisał: |
W tym celu została wysłana sonda, która będzie tam leciała 7 lat. Została skonstruowana tak, aby mogła wylądować zarówno na powierzchni twardej, jak i w ciekłej. |
Ona już tam doleciała, w zeszłym roku.
Siedział sobie i 'o kurde bolek mam pomysł, nudzi mi się, więc stworzę sobie CZŁOWIEKA!' |
Leżę
Ja generalnie agnostykiem jestem (czyli z grubsza rzecz biorąc mam kwestię istnienia Boga gdzieś), ale jestem w stanie pogodzić ewolucję z księgą rodzaju.
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maybe.
Pirat drogowy
Ostrzeżeń: 2 Posty: 582
|
Wysłany: 22 grudnia 2008, 20:17 Temat postu: |
|
|
Loxley napisał: |
Jedno z przykazań Boga mówi 'nie zabijaj', więc dlaczego rozkazał Kainowi zabić swego brata? (Czy tam na odwrót) |
Pierwsze słyszę, że to Bóg w tej historii kazał zabić ;P
W tym celu została wysłana sonda, która będzie tam leciała 7 lat. Została skonstruowana tak, aby mogła wylądować zarówno na powierzchni twardej, jak i w ciekłej. |
Ona już tam doleciała, w zeszłym roku.
Siedział sobie i 'o kurde bolek mam pomysł, nudzi mi się, więc stworzę sobie CZŁOWIEKA!' |
Leżę
Ja generalnie agnostykiem jestem (czyli z grubsza rzecz biorąc mam kwestię istnienia Boga gdzieś), ale jestem w stanie pogodzić ewolucję z księgą rodzaju. |
Ja jednak słyszałem, iż Bóg w ramach sprawdzenia wierności Kaina, kazał właśnie zabić swego brata. Nie pamiętam gdzie to wyczytałem ale tak ponoć było
No tak wiem, ale że nie trafiłem na żadne info, co ona tam znalazła itp, bo nie śledzę takich spraw na bieżąco, to napisałem tak pobieżnie
Aha.. i czy ktoś z Was w ogóle wie o istnieniu kodu Biblii?
A tak btw to offkors "Wierze w Boga, Pana.. wszystkie rzeczy widzialne i niewidzialne.." ale chęć zysku przez księży i ich zakłamanie, ludzi, którzy ponoć służą Bogu mnie po prostu załamuje.. i jakoś tak sceptycznie jestem do tego nastawiony. Kasa, kasa i jeszcze raz kasa. W sumie na ten temat to można gadać i gadać ;]
Ostatnio zmieniony przez Maybe. dnia 22 grudnia 2008, 20:21, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
«RH» Lox
Moderator
|
Wysłany: 22 grudnia 2008, 20:19 Temat postu: |
|
|
To ze sprawdzeniem wierności to mnie się kojarzy z Abrahamem, któremu Bóg kazał zabić swego jedynego syna, ale ostatecznie się skończyło, że to była tylko próba i syn przeżył.
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maybe.
Pirat drogowy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
«RH» Lox
Moderator
|
Wysłany: 22 grudnia 2008, 20:30 Temat postu: |
|
|
Ty uważaj, bo tu wpadną bojówki Radia Ma Ryja i cię zgarną za niewygodne poglądy ;d
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maybe.
Pirat drogowy
|
Wysłany: 22 grudnia 2008, 20:37 Temat postu: |
|
|
Haha.. to jeszcze dodam, że ogarnie mnie śmiech jak sobie pomyślę jak każda religia się wychwala. Każda jest najlepsza. Najwięcej ludzi ginie za to, kto którego czci Niewidzialnego Człowieka
A i jeszcze jedno. Jest Bóg. Jedyną właściwą religią jest chrześcijaństwo. Ale taki Hindus? Czym on zawinił? Chłopina żyje skromnie. Jest uczynny, uczciwy, kocha swoich bliskich i nie uczynił żadnego grzechu. Poza tym, że nie wierzy w Jedynego Właściwego Boga Jezusa Chrystusa. No i co? I pójdzie do piekła mimo, że był cnotliwy? Chore.
Miarą wiary każdego człowieka nie powinno być zapadające już pod manie i chorobliwe czczenie kogoś, a to co każdy nas reprezentuje sobą.
A na koniec pewien żart z jednego skeczu pewnego Anglika. Występuje 4-letni chłopiec i zakonnica.
- Więc Jezus był synem Maryji i Boga?
- Tak.
- Więc Maryja była żoną Boga?
- Nie.. Maryja była żoną Józefa.
- Chłopczyku będziesz kochał Boga?
- Ale ja go nawet nie znam.
- Ale on Cię zna!
- A jest tutaj?
- On jest wszędzie!
- To musi być duży.
- To będziesz go kochał?
- A jak nie?
- To zostaniesz potępiony na wieki! Będziesz się smażył w ogniu piekielnym! Będzie strasznie bolało! Ale Bóg Cię kocha!
- ...
- Kochasz Boga?
- Tak!
- Będziesz grzeczny?
Widząc za zakonnicą człowieka powieszonego na krzyżu, nie mogłem odpowiedzieć nic innego niż:
- Tak!
To jeszcze zarzucę żartem
Czemu po śmierci bliskiego zawsze mówimy, że pewnie teraz się uśmiecha tam z góry do nas? Czemu nikt nie bierze pod uwagę, że.. teraz może nasza babcia tam na dole piecze ciasteczka bez piekarnika?
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Winiacz
Pirat drogowy

Ostrzeżeń: 4 Posty: 806
|
|
Powrót do góry |
|
 |
[POL] Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda
Ostrzeżeń: 15 Posty: 4774
|
Wysłany: 22 grudnia 2008, 23:20 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
A i wkurzacie mnie ciągłym pisaniem o Starej Gwardii. Wiecie co.. tak naprawdę to ich chuja widać na serwerach, forum i gdziekolwiek. Chcecie się odróżniać? Proszę bardzo. Stwórzmy wreszcie ten podział. My będziemy grali sami.. a wy będziecie sobie grali w gronie 2-3 osób, którzy ze SG jeszcze nie odinstalowały TM i nie mają was w d*pie. Tak szczerze to coraz to nowi gracze lepiej jeżdżą od tych starych. I forum jest od wszystkiego dla wszystkich. |
PL będzie lada dzień, we wielu teamach "stara gwardia". wrócę po wynikach do tego co powiedziales (jeju, ile razy to zdanie już pisalem ;/ ).
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
*тсω* IrRed
Emerytowany Admin

Ostrzeżeń: 1 Posty: 1013
|
Wysłany: 22 grudnia 2008, 23:21 Temat postu: |
|
|
@Maybe - z każdym Twoim postem widać jak jesteś ograniczonym człowiekiem. Wydaje Ci się, że zjadłeś wszystkie rozumy, a tak naprawdę to nie masz żadnej wiedzy, a posiłkujesz się tylko tym co gdzieś zasłyszysz lub ktoś Ci opowie. Szczerze to mam w nosie Twoje poglądy, ale jak coś piszesz to chociaż pisz rzeczy zgodne z prawdą, bo wychodzi tylko na jaw Twoja indolencja. Twoja wiedza religijna (na temat Chrześcijaństwa, a także Hinduizmu) jest równie wielka jak ucho igielne (ciekawe, czy wiesz do czego piję) na tle Muru Chińskiego, a Twoje wypowiedzi są tak denne, że trzeba je czytać leżąc na stole. Nie wiem za jak dojrzałego się masz, ale recytowanie 'Poradnika Małego Buntownika' nie robi wrażenia, ani na mnie, ani na reszcie użytkowników forum. Poza tym wszystkim o czym napisałem, wydaje Ci się również, że możesz każdego na tym forum rozstawiać po kątach i tutaj również jesteś w błędzie, więc pisz jak masz coś mądrego do napisania i wiesz chociaż o czym piszesz, a uwagi takie jakie zamieściłeś powyżej w tym temacie zostaw sobie dla siebie i swojego 'Kółka Zagniewanych Młodocianych' . Dyskutować można, ale nikogo obrażać nie pozwolę, a Twoje wypowiedzi są daaaaaaaaaaaleko poza granicą dobrego smaku.
@Topic - Wiśnia - taki krótki post, a najmądrzejszy w tym całym kotle. :*
h0lus 9:42:39
dobra ja ide kupic duży pokoj
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maybe.
Pirat drogowy
|
Wysłany: 22 grudnia 2008, 23:25 Temat postu: |
|
|
chybeck napisał: |
pitman wspomniał coś o tematach egzystencjalnych. powiedzcie mi, kto z was ma jakieś głębsze przemyślenia o życiu, bycie, idei boskiej osoby, posiadania, rzeczywistości, koronkowości ludzkich zachowań czy o życiu "po życiu". wątpię by znalazły się ze 3 osoby. |
A co Ty nie masz lepszych zajęć? Okej moje przemyślenia o życiu po życiu są takie... |
Irred@ To jest początek mojego posta. Więc czy nadal niektórzy będą uważali, że to forum nadaje się do tego typu spraw? Zdaniem A co Ty nie masz lepszych zajęć? miałem bardziej na myśli czy to forum się do tego nadaje. Powiedziałem co myślę i zostałem zjechany. Czy ja kogoś obraziłem? Twoje poglądy obraziłem? Więc co za sens wygłaszania swoich odmiennych? Nawet nikogo nie wyzwałem.. ale oczywiście trzeba po mnie jechać.
A to, że opieram swoje myśli na tym co gdzieś wyczytałem? A Ty o wszystkim dowiadujesz się skąd? Chyba nie da się inaczej niż poprzez przeczytanie różnych źródeł, zinterpretowanie i dopiero przetworzenie na swoje.. ehh..
Cokolwiek się tu napiszę i tak zostanie odebrane źle, właśnie zwykle na linii nowy - znany. To co pisał Lox w innym temacie.
Z dnia na dzień odechciewa mi się cokolwiek tu pisać. I chyba niektórych to ucieszy. Pozdro.
Jakub napisał: |
A i wkurzacie mnie ciągłym pisaniem o Starej Gwardii. Wiecie co.. tak naprawdę to ich chuja widać na serwerach, forum i gdziekolwiek. Chcecie się odróżniać? Proszę bardzo. Stwórzmy wreszcie ten podział. My będziemy grali sami.. a wy będziecie sobie grali w gronie 2-3 osób, którzy ze SG jeszcze nie odinstalowały TM i nie mają was w d*pie. Tak szczerze to coraz to nowi gracze lepiej jeżdżą od tych starych. I forum jest od wszystkiego dla wszystkich. |
PL będzie lada dzień, we wielu teamach "stara gwardia". wrócę po wynikach do tego co powiedziales (jeju, ile razy to zdanie już pisalem ;/ ). |
Masz rację Jakub. Ale tu chodzi o FORUM. FORUM jest dostępne 12 miesięcy w roku dla WSZYSTKICH. A PL trwa 5-6 tygodni.
Edit: power off. logout, cu all.
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
*тсω* IrRed
Emerytowany Admin

|
Wysłany: 22 grudnia 2008, 23:50 Temat postu: |
|
|
Ja zanim coś napiszę, sprawdzę czy mam rację. To co napisałeś to stek bzdur, a takie frywolne i bezczelne wypowiadanie się o Bogu, wyobraź sobie że może urazić czyjeś uczucia religijne. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć o tym jak Chrześcijanie patrzą na sprawy innych religii to polecam hasła: ekumenizm, szacunek, wolność religii. Czasy krucjat dawno się skończyły. A Biblii chyba nigdy nie czytałeś, bo absolutnie nie masz pojęcia o tym o co tam chodziło. Nie chcesz - nie czytaj, ale ja się nie wypowiadam na tematy mi nieznane. Sic
A i gadanie typu : gracz nowy - stary ... to bzdura astronomiczna. Jest różnica tylko pomiędzy forumowym trolem (od razu mówię, że to nie jest adresowane wprost do Ciebie, bo zaraz będziesz mówił, że 'stary' gracz Cię obraził), a zwykłym użytkownikiem forum. Szanuj ludzi w swoich wypowiedziach i tyle.
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
[POL] Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda
Ostrzeżeń: 15 Posty: 4774
|
Wysłany: 23 grudnia 2008, 0:05 Temat postu: |
|
|
Masz rację Jakub. Ale tu chodzi o FORUM. FORUM jest dostępne 12 miesięcy w roku dla WSZYSTKICH. A PL trwa 5-6 tygodni.
|
tu napisales jednak o jezdzie.
Tak szczerze to coraz to nowi gracze lepiej jeżdżą od tych starych. |
nie pamietam, zeby ktos z nowych graczy na jakims lanie czy turnieju pokazal coś rewelacyjnego.
co do grania na serwerach itp. to w tym momencie siedzi wiecej niz 10 ludzi na TS (tu mozesz sprawdzic na zywo, ile ich tam jest www.teampoland.info ) i zapewniam Ciebie, ze w nocach na serwerach grze także jest nas wiele.
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cosworth' Abszt
Pirat drogowy

|
Wysłany: 23 grudnia 2008, 1:44 Temat postu: |
|
|
Haha.. to jeszcze dodam, że ogarnie mnie śmiech jak sobie pomyślę jak każda religia się wychwala. Każda jest najlepsza. Najwięcej ludzi ginie za to, kto którego czci Niewidzialnego Człowieka |
Żadna religia się nie wychwala. Co najwyżej robią to idioci, którzy łączą swoje chore ideologie z religijnymi doktrynami. I najwięcej ludzi nie ginie z powodu wiary, ale z ludzkiej głupoty, gdzie głównie wiara staje się pretekstem do zabicia kogoś.
A i jeszcze jedno. Jest Bóg. Jedyną właściwą religią jest chrześcijaństwo. Ale taki Hindus? Czym on zawinił? Chłopina żyje skromnie. Jest uczynny, uczciwy, kocha swoich bliskich i nie uczynił żadnego grzechu. Poza tym, że nie wierzy w Jedynego Właściwego Boga Jezusa Chrystusa. No i co? I pójdzie do piekła mimo, że był cnotliwy? Chore.
|
Wypowiadasz się na temat jakiejś religii a jej nie znasz, co już wczesniejszym postem o tym dowiodłeś. Każdy niech sobie wierzy w co tylko chce. Dopóki nie krzywdzi drugiego człowieka lub siebie, jest super. To czy zostanie zbawiony czy nie, to już nie nasza sprawa. Każdy odpowiada przede wszystkim za swoje uczynki. Ja staram się żyć najlepiej jak tylko potrafię, kiedy tylko mogę, pomagam innym, szczególnie tym, których kocham, ale nie tylko... .
Widzę też, że ostatnio (szczególnie w internecie) jest duża krytyka Chrześcijaństwa, jakie to ono jest "blee". Najczęściej krytykuja ateiści, którzy chca dowieść jakie to zycie bez wiary byłoby dobre, ile wtedy nie byłoby wojen (wtedy najczęściej wspominają o wyprawach krzyżowych), ale nie tylko. Kiedyś też przeczytałem, ze ktos tam przeszedł na Buddyzm, bo jako jedyna religia nikogo nie krzywdzi itp. Totalny idiota czy ignorant? Nie wiem, ale jakby doczytał, to by się dowiedział, że buddyści również wymordowali znaczną część mieszkańców Azji, przez co swego czasu 35 mln (!) samych kapłanów odmówiło przejścia na buddyzm - takie mieli z nimi złe wspomnienia (czytałem o tym w Nexusie, jest ksiązka na temat Buddyzmu jakiego nie znamy, nie wiem czy została wydana w Polsce). Choć najbardziej znane jest to, że jak mnisi buddyjscy zdecyduja o tym, że dane dziecko będzie w przyszłości złe, to obdzierają je ze skóry. Nie będę tez pisał o ciemnych stronach Hinduizmu czy o fundemantaliźmie islamskim, żadna religia nie ma na celu mordowania innowierców czy kogos obego. Każda zgodnie twierdzi - zyj poczciwie a zostaniesz wynagrodzony po smierci. Tylko oczywiście zawsze znajdzie się ktoś, kto inaczej zrozumie Pismo Święte lub wykorzysta je dla własnych celów. "jesteśmy ludźmi, popełniamy błędy" - słyszę najczęściej, oby jednak ów błąd nie kosztował czyjegos życia... . Przynajmniej ja tak uważam i staram się... . Jednak trudno wypowiadac się na tematy religijne, już pisząc tego posta brnałem coraz głębiej i mozna się w tym naprawdę pogubić, więc dużą część tej odpowiedzi skasowałem.
A tak btw to offkors "Wierze w Boga, Pana.. wszystkie rzeczy widzialne i niewidzialne.." ale chęć zysku przez księży i ich zakłamanie, ludzi, którzy ponoć służą Bogu mnie po prostu załamuje.. i jakoś tak sceptycznie jestem do tego nastawiony. Kasa, kasa i jeszcze raz kasa. W sumie na ten temat to można gadać i gadać ;]
|
Tutaj znowu generalizujesz. Nie będę pisał, że ksiądz też człowiek i ma prawo do błędu. Taka osoba jest księdzem i wie co ślubuje, tym bardziej szkoda jeśli się widzi takich kapłanów. Ale to tylko wyjatki, które nagłasniaja media. Ilu z was słyszało "ksiadz potrącił dziecko mając we krwi tyle i tyle promili", pewnie wiele razy. Ale te "wiele" w stosunku do ilości takich wydarzeń nie przekracza pewnie jednego procenta. Są tez wspaniali księża, ale o nich się nie mówi, bowiem bardziej atrakcyjna dla prasy czy telewizji jest śmierć, nieszczęście. Niestety.
A co do podziału graczy na starszych i nowych: Nowi zawsze będa mieli cięzkie poczatki. Starsi mają autorytet, sa bardziej znani, na ich temat mozna coś powiedzieć - maja to, co dopiero nowy musi pokazać. Tak jest niemal wszędzie.
Co do mnie możecie mówić, ze jestem nowy, bo na tej stronce jestem zarejestrowany od niedawno, choć niektóre posty czytałem od dłuższego czasu a w sama trackmanię gram od ponad roku, ale wszelkie podziały jeśli takie istnieją, mnie nie obchodzą. Ja robię swoję, nie muszę szukać akceptacji kogoś "starszego" jak niektórzy. Gram w trackmanię, sprawia mi to przyjemność, mam umiejętności takie jakie mam, to mi na dzień dzisiejszy wystarcza. Koniec kropka.
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
*тсω* Meg
Furious Admin

Ostrzeżeń: 5 Posty: 1107
|
Wysłany: 23 grudnia 2008, 1:58 Temat postu: |
|
|
Abszt napisał: |
Haha.. to jeszcze dodam, że ogarnie mnie śmiech jak sobie pomyślę jak każda religia się wychwala. Każda jest najlepsza. Najwięcej ludzi ginie za to, kto którego czci Niewidzialnego Człowieka |
Żadna religia się nie wychwala. Co najwyżej robią to idioci, którzy łączą swoje chore ideologie z religijnymi doktrynami. I najwięcej ludzi nie ginie z powodu wiary, ale z ludzkiej głupoty, gdzie głównie wiara staje się pretekstem do zabicia kogoś.
|
Wypowiadasz się na temat jakiejś religii a jej nie znasz, co już wczesniejszym postem o tym dowiodłeś. Każdy niech sobie wierzy w co tylko chce. Dopóki nie krzywdzi drugiego człowieka lub siebie, jest super. To czy zostanie zbawiony czy nie, to już nie nasza sprawa. Każdy odpowiada przede wszystkim za swoje uczynki. Ja staram się żyć najlepiej jak tylko potrafię, kiedy tylko mogę, pomagam innym, szczególnie tym, których kocham, ale nie tylko... .
Widzę też, że ostatnio (szczególnie w internecie) jest duża krytyka Chrześcijaństwa, jakie to ono jest "blee". Najczęściej krytykuja ateiści, którzy chca dowieść jakie to zycie bez wiary byłoby dobre, ile wtedy nie byłoby wojen (wtedy najczęściej wspominają o wyprawach krzyżowych), ale nie tylko. Kiedyś też przeczytałem, ze ktos tam przeszedł na Buddyzm, bo jako jedyna religia nikogo nie krzywdzi itp. Totalny idiota czy ignorant? Nie wiem, ale jakby doczytał, to by się dowiedział, że buddyści również wymordowali znaczną część mieszkańców Azji, przez co swego czasu 35 mln (!) samych kapłanów odmówiło przejścia na buddyzm - takie mieli z nimi złe wspomnienia (czytałem o tym w Nexusie, jest ksiązka na temat Buddyzmu jakiego nie znamy, nie wiem czy została wydana w Polsce). Choć najbardziej znane jest to, że jak mnisi buddyjscy zdecyduja o tym, że dane dziecko będzie w przyszłości złe, to obdzierają je ze skóry. Nie będę tez pisał o ciemnych stronach Hinduizmu czy o fundemantaliźmie islamskim, żadna religia nie ma na celu mordowania innowierców czy kogos obego. Każda zgodnie twierdzi - zyj poczciwie a zostaniesz wynagrodzony po smierci. Tylko oczywiście zawsze znajdzie się ktoś, kto inaczej zrozumie Pismo Święte lub wykorzysta je dla własnych celów. "jesteśmy ludźmi, popełniamy błędy" - słyszę najczęściej, oby jednak ów błąd nie kosztował czyjegos życia... . Przynajmniej ja tak uważam i staram się... . Jednak trudno wypowiadac się na tematy religijne, już pisząc tego posta brnałem coraz głębiej i mozna się w tym naprawdę pogubić, więc dużą część tej odpowiedzi skasowałem.
|
Tutaj znowu generalizujesz. Nie będę pisał, że ksiądz też człowiek i ma prawo do błędu. Taka osoba jest księdzem i wie co ślubuje, tym bardziej szkoda jeśli się widzi takich kapłanów. Ale to tylko wyjatki, które nagłasniaja media. Ilu z was słyszało "ksiadz potrącił dziecko mając we krwi tyle i tyle promili", pewnie wiele razy. Ale te "wiele" w stosunku do ilości takich wydarzeń nie przekracza pewnie jednego procenta. Są tez wspaniali księża, ale o nich się nie mówi, bowiem bardziej atrakcyjna dla prasy czy telewizji jest śmierć, nieszczęście. Niestety.
A co do podziału graczy na starszych i nowych: Nowi zawsze będa mieli cięzkie poczatki. Starsi mają autorytet, sa bardziej znani, na ich temat mozna coś powiedzieć - maja to, co dopiero nowy musi pokazać. Tak jest niemal wszędzie.
Co do mnie możecie mówić, ze jestem nowy, bo na tej stronce jestem zarejestrowany od niedawno, choć niektóre posty czytałem od dłuższego czasu a w sama trackmanię gram od ponad roku, ale wszelkie podziały jeśli takie istnieją, mnie nie obchodzą. Ja robię swoję, nie muszę szukać akceptacji kogoś "starszego" jak niektórzy. Gram w trackmanię, sprawia mi to przyjemność, mam umiejętności takie jakie mam, to mi na dzień dzisiejszy wystarcza. Koniec kropka. |
Ja wiem, że to co powiem to trochę offtop, ale to jest jedna z najmądrzejszych wypowiedzi jakie przeczytałam na tmpl. Jestem pod wrażeniem, gratulacje.
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
*тсω* Jarecki
Pirat drogowy
|
Wysłany: 23 grudnia 2008, 2:05 Temat postu: |
|
|
Haha.. to jeszcze dodam, że ogarnie mnie śmiech jak sobie pomyślę jak każda religia się wychwala. Każda jest najlepsza. Najwięcej ludzi ginie za to, kto którego czci Niewidzialnego Człowieka
Miarą wiary każdego człowieka nie powinno być zapadające już pod manie i chorobliwe czczenie kogoś, a to co każdy nas reprezentuje sobą.
A na koniec pewien żart z jednego skeczu pewnego Anglika. Występuje 4-letni chłopiec i zakonnica.
- Więc Jezus był synem Maryji i Boga?
- Tak.
- Więc Maryja była żoną Boga?
- Nie.. Maryja była żoną Józefa.
- Chłopczyku będziesz kochał Boga?
- Ale ja go nawet nie znam.
- Ale on Cię zna!
- A jest tutaj?
- On jest wszędzie!
- To musi być duży.
- To będziesz go kochał?
- A jak nie?
- To zostaniesz potępiony na wieki! Będziesz się smażył w ogniu piekielnym! Będzie strasznie bolało! Ale Bóg Cię kocha!
- ...
- Kochasz Boga?
- Tak!
- Będziesz grzeczny?
Widząc za zakonnicą człowieka powieszonego na krzyżu, nie mogłem odpowiedzieć nic innego niż:
- Tak!
To jeszcze zarzucę żartem
Czemu po śmierci bliskiego zawsze mówimy, że pewnie teraz się uśmiecha tam z góry do nas? Czemu nikt nie bierze pod uwagę, że.. teraz może nasza babcia tam na dole piecze ciasteczka bez piekarnika?  |
Proponuje jednak stanąc 30cm od sciany, po czym odchylic się do tyły i z mocnym zamachem w nia głową udeżyc... i tak 1000 razy choć pewnie i to nie pomoże... n/c
|
|
Powrót do góry |
|
 |
[POL] Diav3l
Emerytowany Admin

|
|
Powrót do góry |
|
 |
envy
Osiwiał za kierownicą

Ostrzeżeń: 4 Posty: 2646
|
Wysłany: 23 grudnia 2008, 9:51 Temat postu: |
|
|
i w ten oto piekny sposob przypomniano maybiemu o jego miejscu w szeregu, gj tmpl!
i to mnie denerwuje, jak ktos mysli inaczej niz "wiekszosc" zostaje zjechany, np. kiedy mnie się nie spodobala, ktoras mapka shadowa to tez zostalem zjechany za moje gusta
@diav3l, czy to, ze gram dużo gorzej niz ty daje ci prawo do obrazania mnie? ciagle mowicie o urazeniu czyichs uczuc religijnych a obrazac bezposrednio już wolno?
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
*тсω* IrRed
Emerytowany Admin

|
Wysłany: 23 grudnia 2008, 10:07 Temat postu: |
|
|
envy napisał: |
i w ten oto piekny sposob przypomniano maybiemu o jego miejscu w szeregu, gj tmpl!
i to mnie denerwuje, jak ktos mysli inaczej niz "wiekszosc" zostaje zjechany, np. kiedy mnie się nie spodobala, ktoras mapka shadowa to tez zostalem zjechany za moje gusta |
Serio nie widzisz różnicy pomiędzy chamstwem, a wyrażaniem swojej opinii ? Jak chce niech sobie będzie ateistą, mormonem, czy kimkolwiek. Niech sobie pisze póki jego wypowiedzi zachowują poziom, a te które tutaj zamieścił są denne, a do tego jest w nich tyle niespójności i nieznajomości tematu na jaki się wypowiada, że brak słów. Co innego jest napisać, że ma się inne przekonania, a czym innym jest drwienie z wartości, które dla innych ludzi są bardzo ważne. Nie czaisz tego ? Gdybym miał na to czas to zacytowałbym Ci tutaj każde jego zdanie i wytłumaczył co jest brednią i dlaczego, a co jest po prostu zwykłą chamówą.
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
envy
Osiwiał za kierownicą

Ostrzeżeń: 4 Posty: 2646
|
Wysłany: 23 grudnia 2008, 10:34 Temat postu: |
|
|
z brakiem argumentacji się zgodze, bo co jak co, ale rzetelna argumentacja powinna być (jak u sykes'a)
redzik, czy poglady, przemyslenia moga być chamstwem? spróbuj sformulowac jakiekolwiek przemyslenia nt. religii, Boga nie obrazajace czyichkolwiek pogladow, zycze powodzenia
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
*тсω* IrRed
Emerytowany Admin

|
Wysłany: 23 grudnia 2008, 10:44 Temat postu: |
|
|
envy napisał: |
redzik, czy poglady, przemyslenia moga być chamstwem? spróbuj sformulowac jakiekolwiek przemyslenia nt. religii, Boga nie obrazajace czyichkolwiek pogladow, zycze powodzenia |
Pisanie o Bogu, że jest 'Nadczłowiekiem' który kazał ludziom się mordować, żeby ich sprawdzić i który straszy ludzi wiecznymi katuszami za to, że Go nie będą kochać, że o prześmiesznych 'żarcikach' nie wspomnę, lub drwienie z modlitwy i księży nie jest li tylko wyrażaniem swojej opinii. A serio można na tematy religijne rozmawiać z kulturą.
Inne religie i kultury mogą być naprawdę fascynujące, jeśli tylko chce się ze sobą rozmawiać, zamiast rzucać bezpodstawnymi bredniami. Kiedy byłem z kolegą w Syrii poznaliśmy tam masę wspaniałych ludzi, a jakże Muzułmanów. Z wieloma się przyjaźniliśmy, a z niektórymi utrzymuję kontakt do dnia dzisiejszego i wyobraźcie sobie, że przysłali mi kartkę świąteczną z życzeniami z Syrii na święta Bożego Narodzenia, mimo, że nijak się to ma do ich religii. Potrafili jej szukać 200 km od swojego miejsca zamieszkania, bo jak się pewnie domyślacie takie rzeczy u nich nie są tak powszechnie dostępne . Dlatego mam podstawy do tego, że na takie tematy również można rozmawiać, a nawet trzeba.
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|