Nowy komp
Nowy komp
Zastanawiam się nad kupnem nowego kompa, bo moj staruszek nie daje rady
Pentium 4 3.2 1GB ramu DDR 400 i ati radeon 9600xt na asusie p8p500 (chyba) to zlom. To ma być super maszyna do 2600 zl netto (na firme taty
) Myslalem o procku intel core quad. Koledzy doradzcie mi 
Last edited by Timiko4 on 10 February 2009, 23:52, edited 1 time in total.
Nowy komp
Jeżeli chcesz kupować kompa to do mnie pisz na gg : 8172665 
Nowy komp
do wakacji mam czaschybeck wrote:wiesz hack, że się prostytuujesz![]()
ad. (palikot vs dziennikarze)
a żeby nie było offtopu to przy takim sprzęcie da radę jeszcze trochę pociągnąć, poczekasz aż wyjdzie coś nowego, a to co chcesz kupić stanieje
Gdziecoof wrote:Bzdura Najnowsze gry w drogich sklepach tyle kosztują. Ja kupiłem do tej pory Gran Turismo 5, Fifa street 3 i Medal of honor: airborn. Wszystkie kosztowały 90 zł.
Kupowałem normalnie, nie przez internet
Nowy komp
producencie za niskie ceny konsol odgrywaja się na uzytkownikach podnoszac ceny gier
swoja wiedze na temat sprzetu czerpie z pcworld i cdaction
quady nie sa bardziej wydajne do gier niz podkrecone core 2 duo
najlepiej zainwestowac w dobra karte graficzna
najlepiej jak się hacka zapytasz, on sklada cale zestawy komputerowe
swoja wiedze na temat sprzetu czerpie z pcworld i cdaction
quady nie sa bardziej wydajne do gier niz podkrecone core 2 duo
najlepiej zainwestowac w dobra karte graficzna
najlepiej jak się hacka zapytasz, on sklada cale zestawy komputerowe
Nowy komp
45nm Quady polecam ogólnie, jednak w większości zestawów jeszcze zanim nastąpił kryzys i znaczny wzrost cen, dawałem E8400 lub E8200. Obecnie polecałbym brać e4300 e2220 lub e6300. Dlaczego ?
Mimo tego, że są ogólnie rzecz biorąc stare
to mają naprawdę spory zapas energii i wydajność w większości jest niewykorzystywana bo mało osób stosuje coraz bardziej powszechny overclocking. O/C może zwiększyć wydajność procesora o 100 % w 80 % przypadkach procesorów w seriach E4xxx E2xxx oraz E6xxx. W moich rękach nigdy nie znalazł się procesor z tych serii który nie był by w stanie podnieść zegar o 100%.
tyle ode mnie.
Mimo tego, że są ogólnie rzecz biorąc stare
tyle ode mnie.
Nowy komp
Hack do OC najlepiej opłaca się kupować "najniżej taktowane/najmniejsze" procki z danej rodziny!!
dajmy na to e2140 który ma 1.6ghz, wykręcasz go o 100% i ma 3.2, trochę droższy e2220 który ma 2.4 i go wykręcisz na ok 3-3.2 ghz, czyli ok 60%?, inaczej mówiąc prawie każdy z rodziny e21xx 22xx poleci na ok 3 ghz...więc wniosek prosty? po co przepłacać. Taka sama sytuacja jest też z e4xxx, e6xxx...itd
mimo to chyba e2140 jest prockiem przełomowym!!! dawniej większość sztuk działała bezproblemowo po oc 100-120% czyli za parę groszy mamy mocny procek o zegarach ok 3 ghz, również w większości wypadkach na 3ghz nie podnosiło się NAPIĘCIA, czyli nie była potrzeba zmiany chłodzenia, zwykły box wystarczył ;]
dajmy na to e2140 który ma 1.6ghz, wykręcasz go o 100% i ma 3.2, trochę droższy e2220 który ma 2.4 i go wykręcisz na ok 3-3.2 ghz, czyli ok 60%?, inaczej mówiąc prawie każdy z rodziny e21xx 22xx poleci na ok 3 ghz...więc wniosek prosty? po co przepłacać. Taka sama sytuacja jest też z e4xxx, e6xxx...itd
mimo to chyba e2140 jest prockiem przełomowym!!! dawniej większość sztuk działała bezproblemowo po oc 100-120% czyli za parę groszy mamy mocny procek o zegarach ok 3 ghz, również w większości wypadkach na 3ghz nie podnosiło się NAPIĘCIA, czyli nie była potrzeba zmiany chłodzenia, zwykły box wystarczył ;]
AUDIO Onkyo 307 + Onkyo 406 + Kef C7 + Kef C6 + Jbl ES 250 PW + stare surroundy

Nowy komp
hack wrote:45nm Quady polecam ogólnie, jednak w większości zestawów jeszcze zanim nastąpił kryzys i znaczny wzrost cen, dawałem E8400 lub E8200. Obecnie polecałbym brać e4300 e2220 lub e6300. Dlaczego ?
Mimo tego, że są ogólnie rzecz biorąc stareto mają naprawdę spory zapas energii i wydajność w większości jest niewykorzystywana bo mało osób stosuje coraz bardziej powszechny overclocking. O/C może zwiększyć wydajność procesora o 100 % w 80 % przypadkach procesorów w seriach E4xxx E2xxx oraz E6xxx. W moich rękach nigdy nie znalazł się procesor z tych serii który nie był by w stanie podnieść zegar o 100%.
tyle ode mnie.
:shock: dzięki za rade :shock:tyta` wrote:Hack do OC najlepiej opłaca się kupować "najniżej taktowane/najmniejsze" procki z danej rodziny!!
@envy: to wiem
Nowy komp
mnożnik 8, fsb 200 na procku, podnosisz fsb do 400 i masz 100% więcej taktowany komp, przy extremalnym oc to się przyda 450-500 i więcej fsb, ale dla zwykłego zjadacza chleba wystarczy fsb 400 (mówię to o def. fsb dla cpu 200)
w przypadku serii 82xx do dobrego oc potrzeba nam płyty która robi stabilne 500 fsb
zazwyczaj procki danej rodziny różnią się od siebie mnoznikiem
e8200 ma 8 mnożnik
e8400 ma 9
e8500 ma 9.5?
a i jeszcze jedno Paweł dla fsb 450 przydały by się jeszcze jakieś firmowe pamiątki....
jak się kupuje kompa do oc to również się zaopatrza w odpowiednie dla tego mobo
w przypadku serii 82xx do dobrego oc potrzeba nam płyty która robi stabilne 500 fsb
e8200 ma 8 mnożnik
e8400 ma 9
e8500 ma 9.5?
a i jeszcze jedno Paweł dla fsb 450 przydały by się jeszcze jakieś firmowe pamiątki....
AUDIO Onkyo 307 + Onkyo 406 + Kef C7 + Kef C6 + Jbl ES 250 PW + stare surroundy

Nowy komp
Pawel wrote:Nie zapominajcie, ze w przypadku procesorów z mnożnikiem 8 i mniej trzeba mieć płytę główną, która zrobi FSB 450 co najmniej.
:shock: Tego to ja nierozumiem :shock:tyta` wrote:mnożnik 8, fsb 200 na procku, podnosisz fsb do 400 i masz 100% więcej taktowany komp, przy extremalnym oc to się przyda 450-500 i więcej fsb, ale dla zwykłego zjadacza chleba wystarczy fsb 400 (mówię to o def. fsb dla cpu 200)
e8200 ma 8 mnożnik
e8400 ma 9
e8500 ma 9.5?
Wytlumaczcie to jak dla czlowieka ZE WSI
Nowy komp
Oczy mnie bola od bialego tla google i wikienvy wrote:poszukaj w google, to nie boli
http://pl.wikipedia.org/wiki/Front_side_bus <- co to jest fsb