za***iscie wreszcie wyleje swoje poty

Najpierw napisze wszystkich na swoich pozycjach, a nastepnie powiem "dlaczemu" ;p
Bramkarz:
M. Schwarzer
Obrona:
D. Alves, J. Bosingwa, G. Pique, J. Lescott
Pomoc:
S. Gerrard, A. Iniesta, F. Lampard, Y. Gourcuff
Atak:
D. Villa, L. Messi
Na bramce ostra rywalizacja. Van der Sar z kapitalna seria jest dla mnie tak samo wartosciowy jak Mark Schwarzer, jednak w ManU nie było wiele do roboty, a Schwarzer razem z czworka obroncow Fulham bedac murowanymi kandydatami do spadku, dostali się do ligi europejskiej. Za ich plecami Casillas oraz Given za wiele znakomitych parad.
Wsrod obroncow, bezsprzeczny nr1 to Alves, Pique jest neisamowicie ofensywny i za to dostal u mnie nominacje. To samo mozna powiedziec o Lescottcie, w razie niekorzystnego wyniku zmienia się w napastnika, bedac przez caly mecz zapora nie do przejscia dla rywali, wg mnie przyszlosc swiatowej pilki. Bosingwa to kolejny genialny boczny obronca, bardzo ofensywny i zarazem skuteczny w obronie. Zaden Ferdinand ani Vidic wg mnie nie zrobili tyle co powyzsza czworka, a Vidica jeśli naogladacie się kilkanascie razy (tak jak niestety ja w tym sezonie), to stracicie o nim dobre zdanie, to typowe chamidło faulujace przy kazdej okazji, frustrujace rywali... Terry ten sezon nieudany, Puyol nie był najlepszym defensorem Barcy w tym sezonie. Jagielka, A. Cole to ostatni z kandydatow, liga wloska mnie totalnie zawiodla i skonczyla się bajka o super defensywie/bramkarzach, zal zal zal.
Wsrod pomocnikow wybor najszerszy. Steven Gerrard za styl gry, choć zdarzaja mu się mecze gdzie gra fatalnie, i jako ciekawostka, w jednym z takich meczow w tym sezonie zaliczyl zal-hat-tricka : karny-wolny-karny.
Iniesta od poczatku sezonu zachwycal forma, to jest ciekawy typ zawodnika, grajac na lewej stronie prawa noga decyduje się czesto na rajdy do srodka ze skrzydla, ten sam typ co Ashley Young (Aston Villa) ale nominowalem Inieste za to, ze wiecej osiagnal w tym sezonie. Lampard uratowal kilka razy tylek Chelsea, nawet w 2 meczach pod rzad, raz remis, raz wygrana w doliczonym czasie gry. Typ jak Gerrard, tylko strzela wiecej bramek z gry, mniej z karnych, w chelsea w polu karnym wyklada się tylko Drogba i Anelka, a w Liverpoolu cala gwardia zal latynosow z Mascherano na czele. Gourcuff dostal nominacje za to, ze był najlepszym graczem coraz ciekawszej ligi francuskiej. Niesamowicie ofensywny. Brakuje Ronaldo, ma umiejetnosci na ta jedenastke, ale jest boiskowym kretynem, gra przeciwko druzynie, co najlepiej pokazal walczac o krola strzelcow w meczu z wigan, oddal ponad polowe strzalow druzyny, niestety zdecydowana wiekszosc niecelnych. Poza tym wyklada się ciagle w polu karnym i to się staje zalosne, ale rosnie kolejny zjeb - Macheda, ta sama szkola. Blisko nominacji również Aaron Lennon, Xavi, Arteta, Giggs (gral od poczatku tylko w waznych meczach,i gral swietnie), Benayoun, Ribery, Walcott.
Napstnicy:
Messi bezkonkurencyjny, a Villa za to, ze pomimo braku pensji potrafil strzelac gola za golem. Wielkie brawa. Blisko byli Eto'o, był Torres, pomimo leczenia kontuzji pol sezonu, Pato (za to ze swego czasu ciagnal to stare milanskie g*wno ;p), Henry i Rooney.
Dosc stronniczo jeśli chodzi o ligi, ale niestety lige niemiecka, ukrainska, ukrainska, holenderska traktuje z przymruzeniem oka (nie ten poziom jeszcze), a liga francuska i wloska odstaja od czolowej dwojki. Niestety w lidze hiszpanskiej widac wyrownanie stawki na niekorzysc tych drużyn ktore kiedyś walczyly o wyzsze cele. W lepszych ligach jednak nie traktuje się pucharu uefa zbyt serio.
Barcelona - 4
Chelsea - 2
Everton - 1
Liverpool - 1
Fulham - 1
Valencia - 1
Bordeaux - 1