temat HI-FI, kto się jeszcze interesuje tym?

Czyli dyskusja o wszystkim i o niczym ;)
Post Reply
Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda

Post by Jakub »

wiec ludzie, kto z was się interesuje HI-FI i sprzetem audio?

mam nadzieje, ze co nie co może zainteresowani będę mogli sobie tu pisać i wymieniac się zdaniami.

ja akurat wlasnie od nowa zacząłem się tym interesowac. moj ojciec w polsce pracowal w polskim radiu i telewizji i już zawsze jakos u nas w domu się tym interesowalismy.

teraz zauwazylem, ze moza bardzo tanio kupic super HI-FI uzywane i znow się na ten temat napalilem.

może zacznijmy z tym, ze pokazujemy, jaki mamy sprzet.
ja zaczne z fotkami.

mam chujowa kamere-komorke, ale może i tak coś widac.

jako next planuje kupno gramofonu. starego, uzywanego.

moje ulubione firmy to harman/kardon, marantz, denon, onyko. jak chodzi o glosniki, jakos canton i bose mi za bardzo nie przypadly, mialem już oba, ale jednak cenie sobie firme heco.

aha i mam jeszcze pytanie: mam dobra integrowana karte do dzwieku. czy oplaca się waszym zdaniem kupno karty dedykowanej, jak np creative czy coś podobnego?

aha, i tu nie chodzi o to pokazac, co się fajnego ma, ale o hobby audio i hi-fi. moj sprzet np kosztowal w sumie mniej niz 100 euro. trzeba tylko madrze szukac na ebayu np i da się kupic sprzet starszy za grosze, który kiedyś był warty kolo 1000 euro.
Image
Image
Image
Image
OrdonekQ7
Moderator

Post by OrdonekQ7 »

jakub, wiesz już co to adapter a co gramofon?
Image
Feed the fire, break your vision
Throw your fists up, come on with me!
Jakub

Post by Jakub »

OrdonekQ7 wrote:jakub, wiesz już co to adapter a co gramofon?
kurde, to był blad jezykowy nie z moiej winy :)
już opieprzylem ojca za to.
mor_olo
RoKsTaR

Post by mor_olo »

Na gg mi zaspmaowales na TSie wszystkim już nudzisz to tu musisz pisać....

ehh......

Ja słucham na codzień muzyki na glosnikach komputerowych creative za 50zł, całkiem ładnie grają.
Jak chce sobie posluchać muzyki i delektować się niea bardziej odpalam monitory odsluchowe KRK RP5 G2.
Osobiście nie wiem czy jest sens bawić się w takie zestawy HIFI w dzisiejszych czasach digitalizacji. Porządna karta dzwiekowa, GLOSNIKI!! i to starcza jak na mp3, flac.
*... i wszystko jasne.
ALTUS
Doświadczony driver

Post by ALTUS »

No widzę Jakub że zainteresowania te same, nie tylko z break-dance ale i audiofilia jeszcze dochodzi :wink: Ja się cieszę póki co swoimi ALTUSami 100 rocznik 86'. Polska marka, która i dziś bije na głowę jakieś Sony czy inne Korporacje które wchodząc we wszechstronność sprzętową obniżyły nieco pułap jakości. A dałem za nie jakieś 60 zł + koszta wymiany głośników niskotonowych. W Gdańsku jest tylko jeden taki sklep. Zusammen wyszło mnie jakieś 310 zł. i uważam że zrobiłem niezły biznes bo nojki kosztują od 1500 wzwyż.

zdjęcia dam przy okazji bo coś mi sterowników od telefonu mi nie rozpoznaje pod win 7 i nie widzi ;/

Pozdr.

Mor_olo widzę że nie bawi cię to ale czasem miło jest się pochwalić się sprzętem, kiedy przychodzą znajomi a i czasem zrobić jakąś fajną domówkę z udziałem twojego sprzętu,

Gramofon hmmm.... Jakub a jakie masz vinyle?.... Ja się chwalić nie powinienem ale mam dzięki tacie oryginalny album Jean Michel Jarre/ Les Chants Magnetiques i parę płyt Modern Talking a jaką ty masz dyskografię? :wink:
W okresie buntu plułeś na wszelką apodyktykę rodzicieli, kiedy jednak wchodzisz w dorosły wiek, zaczynasz postrzegać te wszystkie bariery codzienności i kierujesz się rozsądkiem a w końcu stajesz się tym z czym tak namiętnie walczyłeś....
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

Post by Vanitas / Lexiu »

Ja mam Live in China (2004 chyba) z dedykacją od samego Mistrza JMJ :D
Discord: vanitasss
Jakub

Post by Jakub »

mam nawet vinyl.

stare madonna, the bangles.. i jeszcze hip hopowe.

modern taling tez kiedyś mailem, ale wyrzucilem :)
tyta
Zaczyna szaleć na ulicach

Re: temat HI-FI, kto się jeszcze interesuje tym?

Post by tyta »

Jakub wrote:[...]
aha, i tu nie chodzi o to pokazac, co się fajnego ma, ale o hobby audio i hi-fi. moj sprzet np kosztowal w sumie mniej niz 100 euro. trzeba tylko madrze szukac na ebayu np i da się kupic sprzet starszy za grosze, który kiedyś był warty kolo 1000 euro.
Image
Image
ImageOsobiście nie wiem czy jest sens bawić się w takie zestawy HIFI w dzisiejszych czasach digitalizacji. Porządna karta dzwiekowa, GLOSNIKI!! i to starcza jak na mp3, flac.
można miec sprzed za 100 i za 1000 euro, różnica w jakości dzwieku jest ogromna...miałem tani zestaw KD teraz kompletuje (powoli) trochę droższy i nie ma porównania co do starego...

ktoś wspomniał o ALTUSACH...dzwiek z nich mi się podobał :) ( nie można porównać do SONY bo ta firma specjalizuje się ogólnie RTV...etc a tonsil tylko w kolumnach) ale sporo ludzi mówi że to tandeta z którą opinią się nie zgadzam, ale o gustach się nie dyskutuje ;]

ALTUS masz oryginalne głośniki tonsila?? w tej cenie :shock: ...wątpię :P

Osobiście nie wiem czy jest sens bawić się w takie zestawy HIFI w dzisiejszych czasach digitalizacji. Porządna karta dzwiekowa, GLOSNIKI!! i to starcza jak na mp3, flac.
to samo można powiedzieć o kazdej innej dziedzinie, kto co lubi

fotki dam jak zmienię suba :P
AUDIO Onkyo 307 + Onkyo 406 + Kef C7 + Kef C6 + Jbl ES 250 PW + stare surroundy
Image
Jakub

Post by Jakub »

tonsile pasywne suby ida za 1 euro na ebayu.

jak z ta karta dzwiekowa, oplaca się na PCi kupic?

(Dodano Nie Maj 30, 2010 10:30 pm)
można miec sprzed za 100 i za 1000 euro
a najlepiej, jak kupisz sprzet za 100, który kiedyś kosztowal 1000 i był 1. w testach gazet jak np "audio" itp.

luk ebay.de, denony gramofony za okolo 30 euro :)
moje hecoglosniki front 25 euro !!

dzwiek serio zajebisty, jakieś komputerowe logitech itp to jest nic w porównaniu z HI-FI.
iam
Admin Mniejszy

Post by iam »

http://img209.imageshack.us/f/10zk9.jpg/
http://img254.imageshack.us/f/dscn4192ab1.jpg/

nie moje zdjęcia, ale sprzęt mam taki sam od dawien dawna. Nie obchodzi mnie, czy nowy, czy nie, dla mnie dźwięk jest wystarczający i nie zamierzam zmieniać go dopóki będzie działał. Altusy mam takie 4 postawione w pokoju, super jest :)
Jakub

Post by Jakub »

nie moje zdjęcia, ale sprzęt mam taki sam od dawien dawna. Nie obchodzi mnie, czy nowy, czy nie, dla mnie dźwięk jest wystarczający i nie zamierzam zmieniać go dopóki będzie działał. Altusy mam takie 4 postawione w pokoju, super jest :)[/quote]

iam, czym starsze, tym lepsze.

jak to jest twoj sprzet na fotkach, to gratki!!

dawaj originalne fotki.

(Dodano Nie Maj 30, 2010 11:58 pm)
patrzta tu :)

(Dodano Pon Maj 31, 2010 12:10 am)
to ozywiscie nie moje, ale FAJNE!!Image

(Dodano Pon Maj 31, 2010 1:29 am)
ja pamietam moja 1. CD.
po erze kaset, ojciec wydal kilka stowek na playera cd.

dal mi kieszonkowe na cd maxi i kupilme sobie.

cena 10,99 marek, pamietam dokładnie. a dzwiek na CD BOSKI!!!
to był rok 1990. ah, i run dmc mialem jako jedna z pierwszej plyt cd.

poza run dmc moje pierwhie CD to były: 2 live crew - me so horny, technotronic i aerosmith coś tam love in an elevator.

ja jeszczce pamietam jak bylem dzieciak i przyjechalismy do GER. był rok 83 cjyba. dostalem magnetofon na kasety i aygrywalem z radia :)

audio rocks!

wtedy były hity duran duran . wild boys, black - wonderful life i madonna :)

(Dodano Pon Maj 31, 2010 3:40 am)
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... K:MEWAX:IT

chyba tu dam.
zna ktos denona?
ALTUS
Doświadczony driver

Re: temat HI-FI, kto się jeszcze interesuje tym?

Post by ALTUS »

tyta` wrote: ktoś wspomniał o ALTUSACH...dzwiek z nich mi się podobał :) ( nie można porównać do SONY bo ta firma specjalizuje się ogólnie RTV...etc a tonsil tylko w kolumnach) ale sporo ludzi mówi że to tandeta z którą opinią się nie zgadzam, ale o gustach się nie dyskutuje ;]

ALTUS masz oryginalne głośniki tonsila?? w tej cenie :shock: ...wątpię :P

Ale wątpisz w to że je odkupiłem za 60 zł czy w koszta kupna jednego głośnika niskotonowego 80W ~145 zł bo nie wiem teraz?
Odkupiłem je od jednego mojego starszego sąsiada bo chciał kupić sobie kino domowe a nie wiedział co ma z tym sprzętem zrobić, no to mu zaproponowałem że odkupie od niego a sam mi cenę rzuci. Chodziłem jak gwizdek kiedy je podłączyłem do starej Diory po tacie model 502
Jeszcze mam wzmacniacz DA 4140 na starcie 40 w na japońskich podzespołach. Audiofilia jest pewnie genetycznie uwarunkowana :lol: :wink: .

A jak chcesz to mogę dać ci namiar do tego sklepu, tylko nie wiem czy prowadzi wysyłkę bo to mały sklepik jest ale spytać się mogę

@iam to są Altusy, nie wiem czy dobrze widzę ale te na zdj, są znaczone jako altus 25, ja mam 100
W okresie buntu plułeś na wszelką apodyktykę rodzicieli, kiedy jednak wchodzisz w dorosły wiek, zaczynasz postrzegać te wszystkie bariery codzienności i kierujesz się rozsądkiem a w końcu stajesz się tym z czym tak namiętnie walczyłeś....
tyta
Zaczyna szaleć na ulicach

Post by tyta »

chodzi mi o same głośniki niskotonowe :P a nie o bude ;]

dzięki za sklep, ale znam taki jeden co tam kupuje :D (dość tani bo ceno sobie sam narzucam...)

po 10'tym jadę na odsłuch suba, trzeba jakiegoś kupić do KD, raz żeby dobrze współpracował z kef c7
AUDIO Onkyo 307 + Onkyo 406 + Kef C7 + Kef C6 + Jbl ES 250 PW + stare surroundy
Image
Jakub

Post by Jakub »

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... K:MEWAX:IT

jeszcze 3 godzinki :)

wiecej niz 40 chyba nie dam.

zna może ktos te stare denony?
ALTUS
Doświadczony driver

Post by ALTUS »

Nie miałem okazji poznać, za to całkiem niedawno wyrzuciłem coś takiego to z lewej

Image

------------

Powiedziałem że wrzucę to proszę Altus 100 hgs

Nisko tonowe GDN 25|80|1
Średnio tonowe GDN 12|4
Wysoko tonowe nie mam pojęcia, ich zużycie jes tak niskie
że praktycznie nie miałem okazji ich wymieniać. Na stałych kondensatorach MILFEX (czy jak one się nazywały)
mam do wymiany w jednej skrzyni średnio i nisko tonowy, bo gówniarzy swędziało ;/

Image
Image
Jakub

Post by Jakub »

kurde pitman, rzeczywiście już trochę widac, ze sa uzywane :)
poza tym trochę zdiwilo mnie, jak masz je ustawione, bo sa tak blisko siebie i jeden w drugiego gra.

mi się dzisiaj udalo strzelic canton fonum 401 za 20!!! euro.
klasyk, jeżeli chodzi o glosniki kompaktowe (wiec takie okolo 40cm wysokosci).
sa w super stanie (oryginalne zdiecie), widocznie starsze malzenstwo, ktore je sprzedawalo, nie wiedzialo o ich wartosci.
Image

przyznaje, ze kupilem je tylko, by je znow sprzedac. już wstawilem na ebay i licze na okolo 100 euro.

mialem już kiedyś podlaczone podobne, ale wieksze, canton fonum 501, dzwiek jest calkiem nie zly, ale porownanie z heco pro 500, ktore mialem w tym samym czasie w domu i ładnie moglem porownywac jednak dla mojego gustu przegraly, wiec także je sprzedalem.
szopek
Lubi ostrą jazdę

Post by szopek »

znow się chwalisz szwabie ;f
FRED
Street shaman!

Post by FRED »

Wypasiony Radmor Ajem.... Mam identyczny na stanie. :P
Hit imprez kręconych przez mojego ojca 30 lat temu, klasyk. ;P
„Jeśli gry komputerowe są jak narkotyk, to TrackMania jest najczystszą kokainą na rynku”
iam
Admin Mniejszy

Post by iam »

No człowieku... może stary, ale dźwięk pierwsza klasa, na tych wszystkich elektrykach nie załapiesz ;d
Jakub

Post by Jakub »

szopek wrote:znow się chwalisz szwabie ;f
no oczywiście, ze się chwale. takie glosniki za taka niska cene drugi raz chyba się nie uda.
Post Reply

Return to “Off-Topic”