Trackmaniacy a wybory prezydenckie

Czyli dyskusja o wszystkim i o niczym ;)

Czy weźmiesz udział w wyborach prezydenckich?

Tak
47
70%
Nie
20
30%

Total votes: 67

Abszt
Pirat drogowy

Post by Abszt »

Psikuta wrote:Abszt Wysłany: Wczoraj o 21:22

Czyli wczoraj miałeś oficjalne wyniki ??
Nie rozumiesz, że Onet.pl ma te same sondaże co TVN od SMG/KRC, a TVP miało od OBOP'u stąd te różnice... to nie żadna manipulacja.
Nie wiem, czy Ty Psikuta masz jakiś problem ze zrozumieniem tekstu (bo to już nie pierwszy raz jak piszesz coś, o czym poprzednia osoba nie napisała)? Gdzie ja napisałem cokolwiek o TVP? Gdzie napisałem o oficjalnych wynikach? Napisałem o stronach www - głównych portalach (jak onet,interia, wp itd) i że wszystkie jakie odwiedziłem miały podane na głównej stronie najbardziej wiarygodny sondaż (potwierdzony w kilka minut po 21 tym, że niewiele różnił się od pierwszych informacji nadchodzących z PKW). Interia, WP od razu jak tylko zmieniały się wyniki, uaktualniały je. Na o2 zmienili tylko procenty nad słupkami. Onet - bez zmian przez kilka kolejnych godzin. Mogłem napisać że dokonano pewnej sprytnej manipulacji danymi, bo to było widoczne, ale rzecz jasna nie do końca oczywiste. Nie doszukiwałem się żadnego spisku czy coś. To było po prostu coś w stylu dzisiejszego komentarza do meczu Hiszpania-Honduras, gdzie komentujący mecz panowie, nie kryli swojej ślepej miłości do drużyny Hiszpańskiej i zamiast obiektywnie komentować mecz, mówili, że tu "miał być gol", gdy Hiszpania miała piłkę w połowie boiska posuwając się do przodu podniecali się, że Hiszpania znowu atakuje, podczas gdy Honduras atakował, ze stoickim spokojem wymieniali tylko nazwiska piłkarzy z Hondurasu. Takie porównanie.
Tak naród jest chory tak jak kolejna nowela ustawy podpisana przez B.Komorowskiego w której to za klapsa lub wytarganie za ucho Państwo może odebrać rodzicom dziecko (w Szwecji co roku z tego powodu odbiera się rodzicom wiele tysięcy dzieci). Wystarczy teraz, że np dowie się o tym jakiś np. ch*jowy nauczyciel i już dziecko nawet jak nie będzie chciało odejść od rodziców i tak może zostać zabrane rodzicom. A to dopiero przedsmak tego, co może nam zaprezentować prezydentura tego głąba z wąsikiem.
Psik
Pirat drogowy

Post by Psik »

Ciekawie jest też, że na wszystkich stronach internetowych podawane są dane ,że Komorowski ma tyle % głosów wg tego ośrodka itp (wszystkie jednak podają na głównej stronie wynik 40,7), a na Onecie , ze ma 45,7. Niezła manipulacja.
kur**, na głównych stronach liczących się portali były podawane ZAWSZE te wyniki, gdzie Komor miał 40,7 - gdzie potem były potwierdzone już nie przez sondaż...
no jak nie :) ?

przecież czym oni mogli manipulować ? mówie Ci tylko o tym że te inne portale widocznie miały wyniki z OBOPu tak jak np. TVP którym sondaż się sprawdził... stąd te różnice. SMG/KRC zjebało i tyle nie było w tym żadnej manipulacji bo czym mieli manipulować po zakończeniu głosowania? chcieli oszukać PKW czy jak xD?
Abszt
Pirat drogowy

Post by Abszt »

Psikuta wrote:
Ciekawie jest też, że na wszystkich stronach internetowych podawane są dane ,że Komorowski ma tyle % głosów wg tego ośrodka itp (wszystkie jednak podają na głównej stronie wynik 40,7), a na Onecie , ze ma 45,7. Niezła manipulacja.
kur**, na głównych stronach liczących się portali były podawane ZAWSZE te wyniki, gdzie Komor miał 40,7 - gdzie potem były potwierdzone już nie przez sondaż...
no jak nie :) ?

przecież czym oni mogli manipulować ? mówie Ci tylko o tym że te inne portale widocznie miały wyniki z OBOPu tak jak np. TVP którym sondaż się sprawdził... stąd te różnice. SMG/KRC zjebało i tyle nie było w tym żadnej manipulacji po czym mieli manipulować po zakończeniu głosowania? chcieli oszukać PKW czy jak xD?
Co do pierwszego cytatu to niejasno w sumie napisałem o co mi chodziło, ale drugi cytat pochodzi z wypowiedzi po godzinie 21:30 (gdzie już były podawane dane z PKW), więc tam już można powiedzieć, ze były to oficjalne wyniki.
Wiem, że były 3 ośrodki badające opinię publiczną. Najlepiej wypadł OBOP bo nie stosował jak konkurencja wywiadu telefonicznego. A manipulacja danymi mogła wpłynąć na ileś tam osób, które przez to udadzą się urn lub nie. W każdym bądź razie Onet albo zaspał, albo (wg mnie) przeciągnął podanie już pierwszych wyników z PKW).

Dodam, że Onet odwiedzam i czytam artykuły (bo jest naprawdę wiele ciekawych), nie piszę, ze wszystko co Onet jest "be".
A i w przyszłości jak będziecie patrzeć na sondaże to najbardziej zbliżone do wyników ma PTK Polonia...
pozdro
Psik
Pirat drogowy

Post by Psik »

A manipulacja danymi mogła wpłynąć na ileś tam osób, które przez to udadzą się urn lub nie. W każdym bądź razie Onet albo zaspał, albo (wg mnie) przeciągnął podanie już pierwszych wyników z PKW).
ale przecież pierwsze wyniki sondażowe były po 20 czyli już nie miały wpływu na głosujących ...
Abszt
Pirat drogowy

Post by Abszt »

Psikuta wrote:
A manipulacja danymi mogła wpłynąć na ileś tam osób, które przez to udadzą się urn lub nie. W każdym bądź razie Onet albo zaspał, albo (wg mnie) przeciągnął podanie już pierwszych wyników z PKW).
ale przecież pierwsze wyniki sondażowe były po 20 czyli już nie miały wpływu na głosujących ...
Mój błąd. Chodziło mi o drugą turę.
Post Reply

Return to “Off-Topic”