Wyzwanie dla komputerowych speców...

Czyli dyskusja o wszystkim i o niczym ;)
Post Reply
Piotruś
Pirat drogowy

Post by Piotruś »

Słuchajcie, od piątku zaczął mi się zwieszać komputer przy włączeniu TM'a czy młodemu swojego Mindcrafta, a nawet samoistnie wyłączać po odpaleniu systemu. Nie wiem co może być powodem. Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów, zauważyłem że procesor po włączeniu jakiejkolwiek aplikacji skacze do 100% i nie długo czekając zwiesza się/wyłącza cały system/komp.

Na początku myślałem że to zasilacz nie domaga już i będę już musiał wyłożyć hajs na niego. Druga teza była taka że mam niewłaściwe stery do karty graficznej, ale po załapaniu kolejnej zwiechy stery nie mogły być tego powodem. Od strony technicznej przeczyściłem chłodzenie procesora czy karty graficznej, ubyło kilka cm kurzu z radiatorów. Wyczyściłem resztki starej pasty termo przewodzącej i nałożyłem nową. Również samowolne wyłączenie komputera miało swoje miejsce. W BIOSie zauważyłem że mam ustawione CPU Clock Ratio na x 6 choć powinno być 9 by wykorzystywało pełen zasób procka. Dla pewności sprawdziłem jeszcze czy mam właściwie zatrzaśnięte suwaki po bokach od chłodzenia procesora (mam seryjne intela), docisnąłem je. I to mogło być powodem mojej wariacji nad kompem. Robiłem jeszcze testy stresowe procesora w prime 95, wyniki mnie szczerze zaskoczyły bo procek wytrzymał 79 stopni choć przewidywane dla niego jest 74.1

Image

Po poprawieniu zacisku na chłodzeniu komputer normalnie pracuje choć mam problem z gg gdzie program odpala się jako proces a faktycznie nie pracuje a cały procesor sięga 100 %.

Czuję że to tylko chwilowo komputer działa także jak ma ktoś jakiś pomysł z ustabilizowaniem to słucham....

konfig:

Zasilacz Tacens Radix 420 SMART
Procesor Intel Core 2 Duo E7200 @ 2.53 GHz (Chłodzenie seryjne Intel)
Karta graficzna GeForce 9800 GT 512 MB GDDR3 (Chłodzenie Zalman)
Płyta główna GIGABYTE GA-P31-DS3L
Jack Bauer
Moderator

Post by Jack Bauer »

Pytanie pierwsze: Dużo masz programów, które uruchamiają się wraz z systemem?

Pytanie drugie: Czy w piątek instalowałeś jakieś programy, gry?

Ze swojej strony mogę napisać, że komp mi się zawieszał przy uruchamianiu internetu. Wtedy pomógł format.
Resetował się, gdy miałem za dużo śmieci na kompie, które spowodowały problem z kartą graficzną, która wywoływała reset. Powodów może być setka, trudno znaleźć właściwy.

Muszę cię pochwalić za bardzo profesjonalne i przejrzyste wykonanie tego tematu. Wszystko opisane dokładnie, wraz z załączonym zrzutem. Więcej takich tematów
Image
Piotruś
Pirat drogowy

Post by Piotruś »

ad.1 no szczerze to mało bo jestem szczerze po przymusowym formacie, straciłem większość zasobów których miałem.

KIS
Gadżety od sidebar (win7)
Daemon Tools lite
Hamachi
ew. Acronis True Image który z pozycji BIOS już czuwa w razie sypnięcia partycji systemowej.

ad.2 przed wyjazdem na LAN (02.06.11) instalowałem najświeższe stery do karty graficznej, wróciłem do ver.258 w tej chwili bodajże.
Bartzor
Doświadczony driver

Post by Bartzor »

zmien paste na procku, z domieszka srebra ma być, za 20zl wyrwiesz na allegro.
chybeck
Pirat drogowy

Post by chybeck »

ja miałem kiedyś dość podobne problemy, włączałem chrome, czy inny program i się sypało. pomogło wyczyszczenie dysku przy pomocy: "wise disc cleaner" - jest to darmowa wersja oraz przeskanowanie kompa za pomocą "tdsskiller" od kaspersky'ego. zawsze może się czaić jakiś gnojek w plikach systemowych. jak nie będziesz mógł znaleźć tdsskiller to napisz do mnie na gg, czy mail, prześlę Ci go, bo mało zajmuje.
Bartzor
Doświadczony driver

Post by Bartzor »

resnij bios do default/ wyjmij baterie z plyty
Post Reply

Return to “Off-Topic”