energooszczedny computer 2.0 by jakub

Czyli dyskusja o wszystkim i o niczym ;)
tyta
Zaczyna szaleć na ulicach

Post by tyta »

@floccus powiem ci że to grzech tego procka nie podkręcać :P seria E84xx idzie średnio na 4GHz, zależy od sztuki :D

off: jeżeli już się kręci to najlepiej kupować procki "najniższe" z danej rodziny
czyl powiedzmy seria e21xx każdy się kręci do ok. 3GHz
2140-1.6ghz
2160-1.8ghz
2180-2.0ghz
i każdy z nich tak samo się kręci do ok 3Ghz, różnią się tylko mnożnikiem, a i ceną :E
AUDIO Onkyo 307 + Onkyo 406 + Kef C7 + Kef C6 + Jbl ES 250 PW + stare surroundy
Image
Egzegezy
Zaczyna szaleć na ulicach

Post by Egzegezy »

I za pół roku będziesz musiał kupić nowy.
Gobis
Lubi ostrą jazdę

Post by Gobis »

gregorian wrote:Gdzies to wyczytał to ja nie mam zielonego pojęcia ale nie chce mi się wieżyc ze w niemczech prąd jest tak drogi jak w polsce, przyklad?
Ja najpierw zapytalbym co nie ma na prad :P
Zobacz np. u mnie, kuchenka, bojler, ogrzewanie to wszystko jest na prad.W okresie zimowym jak teraz place 150-170eu. w każdy miesiac.kiedyś tam mialem bojler i kuchenke na gaz i placilem polowe z tego.U Jakuba znajac Niemcy jest raczej identycznie, czyli wszystko na prad i trzeba szukac oszczednosci.
Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda

Post by Jakub »

na szczescie nie, leon.
mam w miare nowoczesne mieszkanie.
ale wiem o czym mowisz, bo nie jeden kolega ma podobno, jak opisales.

ale jakby nie było, nie rozumiem czemu mam placic za prad az tyle, jak łatwo mozna oszczedzic.
nie tylko oszczedzic, ale także nie produkowac tyle CO2.

mam wszystkie zarowki, TV i Komputer energooszczedny i mala lodwke, to chyba glowne aparaty, ktore zuzywaja prad.
dzięki temu co miesiac place okolo 30 euro za prad, z czym jestem bardzo zadowolony.
a co najwazniejsze, nie czuje, zeby mi czegoś brakowalo.

goraca woda i kaloryfer place razem z czynszem za mieszkanie, a na koniec roku nawet nie musialem doplacic, ale dostalem zwrot.

ps.: jakbyscie nie zauwazyli, unia europejska zabronila teraz 100 wattowe zarowki, sukcesywnie będą zabraniac 75 itp.
moim zdaniem bardzo madry ruch.
DiabloS_CRB
Pirat drogowy

Post by DiabloS_CRB »

bardzo mądry ruch mówisz ;) to przeczytaj książkę przy 40-watowych energooszczędnych żarówkach

GL dla twoich oczu.

osobiście uważam (mimo iż nie czytam książek, czyli siłą rzeczy żarówki mi są tylko do oświetlania klawiatury), że to do dupy jest, że zabierają na siłę dobre światło dając tanie g*wno "bo się klimat psuje"

znaleźli się klimatolodzy >> na necie jest bardzo ciekawy film 1.5h o co w tym tak naprawdę chodzi i jak zmyślają Ci ludzie byleby zarobić... >> Film daje do myślenia i w sumie "otwiera oczy" bo przynajmniej ja zrozumiałem, że jest to kolejny sposób dorobienia się olbrzymich pieniędzy poprzez manipulacje ludźmi...
Image
Image
Image
Gobis
Lubi ostrą jazdę

Post by Gobis »

Ja nie szukam oszczednosci bo mnie jeszcze nie przyciska, a zarowki mam wzystkie halogenowe 500W :D Tylko ze do tego idzie przyciemniacz.Nie mysle tez o zmianie lodowki czy ciepla wode zrobić na baterie sloneczna jak ma już wiekszosc tutaj.Nie moje mieszkanie, ja je wynajmuje wiec komus nie będę robil niespodzianek.W hiszpani nie ma już zwyklych zarowek, sa tylko te energooszczedne i gdyby nie kryzys nie byloby już w mieszkaniach zwyklych TV gdyz rzad mial doplacac po 400 eu na nowe TV jak ktos oddal stary na punto limpio.
Jakub

Post by Jakub »

DiabloS_CRB wrote:bo przynajmniej ja zrozumiałem, że jest to kolejny sposób dorobienia się olbrzymich pieniędzy poprzez manipulacje ludźmi...
ja uzywam 7 wattowe zarowki, ktore maja bardzo przyjemne swiatlo i nic z oczami nie mam. okularow także jeszzce nie potrzebuje.
poza tym te nowoczesne zarowki dużo zadziej się psuja, wiec nie musisz caly czas kupowac nowych. ja moje mam od 2 lat i ani jedna się jeszcze nie zepsula.

100 watt/rok = 150 euro
7 watt/rok = 10,5 euro

te ceny to sa faktem, mozna zmierzyc, ile pradu co pali, a na rachunku ci pisze ile kilowattow/h zuzyles.
nierozumiem, kto tu niby ma zarabiac te wielkie pieniadze, a raczej widze, ze ja sporo oszczedzam.

ogolnie, to fajnie, jak się oglada krytyczne filmy, ale niektore z tych filmow sa wieksze manipulatory, niz te, o których w tych filmach opowiadaja.
DiabloS_CRB
Pirat drogowy

Post by DiabloS_CRB »

Jakub wrote: te ceny to sa faktem, mozna zmierzyc, ile pradu co pali, a na rachunku ci pisze ile kilowattow/h zuzyles.
nierozumiem, kto tu niby ma zarabiac te wielkie pieniadze, a raczej widze, ze ja sporo oszczedzam.
No nie chodzi mi o twoje oszczędzanie, bo fajnie chcesz mniej wydawać to dobrze, będziesz miał więcej kasy dla siebie, ale chodziło mi o ten fragmencik z produkcją CO2, że to bzdura, że to nas zabija bądź nasze dzieci wnuki itd.

a kasę mają na tym Ci którzy dowodzą "armią zielonych" bo prawdą jest, że jeśli chcesz teraz dojść do władzy to musisz mieć ich poparcie jak np. w USA kiedyś na klimatologie wydawano parenaście/paredziesiąt mln a teraz albo setki mln albo już mld, tylko dlatego bo "przecież za 50 lat wymrzemy jak tak dalej będzie szło" a statystyki są przesadzone, ale straszenie ludzi jest najprostrze, żeby zajrzeli do portfeli i oddali grubych rybom. Nieświadomie oczywiście.
Image
Image
Image
Jakub

Post by Jakub »

chcialbym odswiezyc temat, bo trochę pozmienialem parę rzeczy przy kompie.

nowy zasilacz be quiet e8 400 watt, czegoś takiego cichego jeszcze nie mialem, i bardzo energoefektywny, oszczedza mi okolo 5 watt na tym samym sprzecie.

także lupilem nowa obudowe aerocool qs-202 i jestem z niej bardzo zadowolony, najbardziej podoba mi się, ze mozna kable chowac za motherboardem i wrescie nie ma tego syfu kablowego. window kit i lakierowanie w srodku tez sa fajne.

kolejna zmiana to cpu cooler scythe katana 3, który w idle jest cichy, ale moglby być ciszszy w loadzie.

jeszcze nowy twardy dysk seagate 7200.12, w porównaniu do innych hdd cichy, jednak najglosniejszy w moim kompie.

poza tym kupilem coolera pasywnega na moja sapphire radeon 5670 od firmy arctic cooling, typ accelero s1 rev 2. wielkie to gowienko, ale super chlodzi i nie ma ani brzmieku.
to mi się wydaje najciekawsze, bo bez problemu nawet bez coolera dla obudowy grafika leci pasywnie. oczywiście jest to tylko mozliwe z grafika najwyzej sredniej klasy, ale aka jest przeciez radeon 5670.
wcale nie było trudne ja wpudowac, poprostu oryginalny wiatrak won, i nowy pasywny cooler na karte, to wszystko.

jakosc zdiecia chujowe, niestety obecnie nie mam kamery dobrej.

Image

Uploaded with ImageShack.us

tu w zamknietej obudowie:

Image

a tu cooler grafy:

Image

(Dodano Pią się 12, 2011 4:15 pm)
edit:
z karta graficzna na motherboardzie (ati 4200) i bez oswietlenia mam 40 watt w idle bez zadnego undervoltingu, wiec mysle, ze daloby się okolo 30 watt, co jest super wynikiem.

(Dodano Pią się 12, 2011 4:32 pm)
edit:
zapomnialem, ze jeszcze dokupilem ram 4 gb ddr3 1600 firmy adata.

kazdemy, który chce kupic ram, polecam go kupic teraz, tanszy chyba jeszcze nigdy nie był.
Robot
Pirat drogowy

Post by Robot »

Widać że przygotowałeś się na premierę TM2 ;d

Tylko pogratulować =)
Jakub

Post by Jakub »

Robot wrote:Widać że przygotowałeś się na premierę TM2 ;d

Tylko pogratulować =)
robot, dziekuje ci za odpowiedz, ale nic nie zmienilem, jeżeli chodzi o moc procka czy grafy.
jedyne co zrobilem, to zmienilem coś z energia i dzwiekem.
a, i z wygladem.
Piotruś
Pirat drogowy

Post by Piotruś »

No nie wiem czy AMD jest takie zaje względem Intela. Mój C2D E7200 na seryjnym 2,53 GHz zjadał 1.104V. Po podkręceniu na 2,84 GHz zjada 1.200V i pewnie mógłbym więcej, w końcu ma 3MB pamięci Cache (wiem że to nic I7 ma 6MB) ale po co skoro neu gry więcej nie potrzebują.
Jakub

Post by Jakub »

pit' wrote:No nie wiem czy AMD jest takie zaje względem Intela. Mój C2D E7200 na seryjnym 2,53 GHz zjadał 1.104V. Po podkręceniu na 2,84 GHz zjada 1.200V i pewnie mógłbym więcej, w końcu ma 3MB pamięci Cache (wiem że to nic I7 ma 6MB) ale po co skoro neu gry więcej nie potrzebują.
kiedyś zacząłem z amd i o intelu się interesuje tylko na marginsesie.
dużo mniej niz 30 watt na systemie, który pociagnie tmn, chyba jednak się nie da.
ale slyszalem dobre rzeczy o intelu, jak chodzi o to.
jego igpu jednak trochę slaba.

no sorry, jestem przekonany user amd i ati.
i tak ciesze się z kazdego posta w tym temacie, mimo ze o "niedobrym" intelu :)
Jakub

Post by Jakub »

zmienilem cpu coolera na arctic cooling xtreme rev. 2 i chiclbym się pochwalic nowa fotka w jak zawsze slaba jokosci.

kupilem sobie jego, bo bez problemu mozna z "klikiem" wciagnac wiatrak, aby pasywnie chlodzic cpu, co wydaje mi się ciekawa opcja.

no i wydaje mi się, ze optycznie pasuje do coolera grafy.

Image

(Dodano Pon się 22, 2011 11:37 am)
a tu w wersji pasywnej bez wiatraka (miedzy tymi dwoma czesciami do chlodzenie w srodku, da się leciutko wyciagnac.

Image

(Dodano Pon się 22, 2011 11:50 am)
dertyemu przeszkadzal bialy kabel na lewej strony obudowy.
dzięki za uwagę derty, już zmienilem.

Image

złozi
Junior ujeżdżacz

Post by złozi »

Cześć jakup. Pamiętasz mnie? Ile W zaoszczędziłeś tym razem? :>
Jakub

Post by Jakub »

narazie stoje okolo 40 bez grafy i okolo 50 z grafa, rozumie się, ze na idle.
starczy oszczedzania, może ssd jeszcze parę watow oszczedzi.
sadze, ze z ssd będę poniżej 40/50.
Post Reply

Return to “Off-Topic”