Witajcie. Ostatnio przeczytałem zagadkę o krasnoludku i nie mogę jej rozkminić. Brzmi mniej więcej tak:
W centrum miasta w wieżowcu, na piętnastym piętrze mieszka sobie krasnoludek. Gdy jest słonecznie wjeżdża windą na 8 piętro i resztę pięter pokonuje pieszo. Gdy leje to dojeżdża na 15 piętro. Jak to wytłumaczyć?
Zagadka o krasnoludku
Zagadka o krasnoludku
Tego nie wytłumaczysz.
Zagadka o krasnoludku
Gdy leje, ma ze sobą parasol, którym może dosięgnąć przycisków, które znajdują się wyżej. 

-
MyPowerIsDivine
- Jeździ konno
Zagadka o krasnoludku
Gdy leje to jest cały przemoczony i chce szybciej dotrzeć do mieszkania by się przebrać 

Zagadka o krasnoludku
Wydaje mi się, że bez parasola nie dosięgnie nawet do najniższego przycisku.Slash wrote:Gdy leje, ma ze sobą parasol, którym może dosięgnąć przycisków, które znajdują się wyżej.
Poza tym Sherlocku:
http://zadane.pl/zadanie/3703628
Zagadka o krasnoludku
Kurde no, podchwytliwe, szkoda, że Slashu napisał odpowiedź mającą sens, mniej osób będzie spowodowanych do myślenia tylko przyjmie tę opcję.
edit sredti:
Podczas tego jak odpalony miałem ten temat a przeglądałem inne cob napisał co napisał i tego nie uwzględniłem. To proste rozwiązania okazują się najlepsze a prowizorka najtrwalsza. Może być wiele odpowiedzi.
edit sredti:
Podczas tego jak odpalony miałem ten temat a przeglądałem inne cob napisał co napisał i tego nie uwzględniłem. To proste rozwiązania okazują się najlepsze a prowizorka najtrwalsza. Może być wiele odpowiedzi.