biały neon
biały neon
otóż jak go zrobić? Projshad.dds najwidoczniej tak jest zrobiony że biały kolor zamieniany jest w przezroczysty i nie wiem wlasciwie co zmienic w pliku żeby w grze pokazywał się biały 'cień'

- NHF>Pepino
- Jeździ konno
biały neon
Chyba, że byś coś pokombinował. Jeżeli białą czcionke widać jak na screenie, to może coś trzeba pokombninować na warstwach
biały neon
Jestem totalnym laikiem w sprawie tekstur, ale może spróbuj ustawić kolor odrobinę różniący się od białego? Albo nawet lekko szary, żeby zatrzymać część światła na cieniu (ten neon na skrinie Pepina jest szary, a nie biały. Przynajmniej jak dla mnie...)
biały neon
(poprawcie mnie, proszę, jeśli się mylę. Zarówno w kwestii istoty pliku ProjShad.dds, jak i w sprawach fizyki)
Podstawowy ProjShad.dds jest biały, więc biały odpowiada za przezroczystość. Odjęcie odrobiny z każdego koloru (np. 250, 250, 250) spowoduje zatrzymanie części światła, jednakowej dla wszystkich 3 składowych. Skoro Pepino napisał, że widoczność "białego" cienia zależy od nawierzchni, na której obecnie się znajdujesz to znaczy, że jest on chociaż po części przezroczysty. I faktycznie, jeśli spojrzeć dobrze na skrin Pepina to, np. w literze H, widać przebijającą się teksturę asfaltu. (0, 0, 0) zatrzyma cały kolor, (255, 255, 255) przepuści cały (będzie przezroczysty). Co za tym idzie, musisz pokombinować z ustawieniami koloru, żeby zrobić na tyle ciemny, żeby zatrzymywał część światła i na tyle jasny, aby przypominał kolor biały. Mogę strzelać, że będą to wartości zbliżone do 230, ale to tylko na ślepo mówię.
Podstawowy ProjShad.dds jest biały, więc biały odpowiada za przezroczystość. Odjęcie odrobiny z każdego koloru (np. 250, 250, 250) spowoduje zatrzymanie części światła, jednakowej dla wszystkich 3 składowych. Skoro Pepino napisał, że widoczność "białego" cienia zależy od nawierzchni, na której obecnie się znajdujesz to znaczy, że jest on chociaż po części przezroczysty. I faktycznie, jeśli spojrzeć dobrze na skrin Pepina to, np. w literze H, widać przebijającą się teksturę asfaltu. (0, 0, 0) zatrzyma cały kolor, (255, 255, 255) przepuści cały (będzie przezroczysty). Co za tym idzie, musisz pokombinować z ustawieniami koloru, żeby zrobić na tyle ciemny, żeby zatrzymywał część światła i na tyle jasny, aby przypominał kolor biały. Mogę strzelać, że będą to wartości zbliżone do 230, ale to tylko na ślepo mówię.
- NHF>Pepino
- Jeździ konno
- JohnatanPL
- Jeździ konno
biały neon
Otóż to, czarne obramowanie robi swoje