[PORADNIK]: Jak uporać się z lagiem??

Poradniki i tutoriale własne oraz tłumaczone
MaxTor
Jeździ konno

Post by MaxTor »

Unrealdst wrote:
czatowiec_POL wrote:Ale jak niemasz nic innego internetowego włączonego poza TMN to co może cie zaatakować, bez zadnej drogi, np GG czy strony wirus cie nie zaatakuje :!:

boże człowieku powaliłeś mnie tym na kolana skąd wiesz że nie załapałeś wira wcześniej...
wydaje mi się ze tu powinno być male sprostowanie.

1) Nie wazne czy robisz coś na kompie ZAWSZE MIEJ WLACZONEGO ATYWIRA/ZAPORE! Czemu? Ano temu ze obecny poziom technologi wirosow/robakow/rotkitow/adwerow jest niebotyczny i wiekszosc "dobrych" szkodnikow nastawiona jest na przeczesywanie niezabezpieczonych IP(portow). jeśli nie wierzysz wylacz antywira na kilka godzin i poczekaj jak ci zacznie wariowac winda (nie ta w bloku, chociaż cholera to wie ;] )

2) Moja porada na zmniejszenie lagow? jeśli nie masz zapchanego swojego lacza (nic nie sciagasz i sam nic nie udostepniasz) to nie pozbedziesz się lagow zebys nawet wokolo totemow tanczyl bo nie masz na to wplywu (no chyba ze masz zle skonfigorowane polaczenie). Cala wina lezy po stronie dostarczyciela lini netowej lub/i serwera na ktorym grasz...
Za mało TMN?

C2D 2160 1.8 GHz @ na 2.8 GHz chlodzony Hyper TX2
MSI P32 Neo2
NVIDIA GeForce 8800 GT 512/256
2x1GB KingStone Dual
Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda

Post by Jakub »

a ja to robię calkiem inaczej.
po instalacii windowsa i moich programow bez wlaczania netu robię sobie backup twardego dyska.

robię parę internetowych ustawien w windowsie, nie wlaczam zadnych antivirusow i firewallsow, i robię na komputerze i w internecie co chce.

jak mam jakieś wazne nowe programy czy dane, wracam do punktu backupa, dodaje je, i robię nowy backup.

w taki sposob, nawet najgorszy wirus nie jest wsatnie coś zrobić, bo jak się zainstaluje, daje backup, i już po wirusie (taki reinstall backupa trwa może pol godziny).

dodam jeszcze, ze bez firewalla i antivirusa, nie mialem czesto problemow.
może to wynika z tego, ze nie sciagam ciagle jakiś bzdor.

wiec, jak się nie ma jakiś tam superwaznych danych na kompie typu keywordy czy tajemne informacie od fbi czy cia (biorac pod uwagę ile lat ma srednie user tmpl, chyba takiego czegoś nie będzie), to moj sposob chyba nie jest taki zly.
Last edited by Jakub on 16 May 2007, 10:37, edited 2 times in total.
MaxTor
Jeździ konno

Post by MaxTor »

to tez dobre rozwiazanie, jednak sama zapora systemowa jest zbyt slaba i dziurawa wiec mimo wszystko polecam obojetnie jakiego walla (nawet Kerio)...

ja nie mogę sobie pozwolic na buckupy ze wzgledu czysto technicznych (musial bym je robić co 5 min :) ) dlatego wole się bronic/chronic...
Za mało TMN?

C2D 2160 1.8 GHz @ na 2.8 GHz chlodzony Hyper TX2
MSI P32 Neo2
NVIDIA GeForce 8800 GT 512/256
2x1GB KingStone Dual
Unrealdst
Jeździ konno

Post by Unrealdst »

jakub wrote:
robię parę internetowych ustawien w windowsie, nie wlaczam zadnych antivirusow i firewallsow, i robię na komputerze i w internecie co chce.

jak mam jakieś wazne nowe programy czy dane, wracam do punktu backupa, dodaje je, i robię nowy backup.

w taki sposob, nawet najgorszy wirus nie jest wsatnie coś zrobić, bo jak się zainstaluje, daje backup, i już po wirusie (taki reinstall backupa trwa może pol godziny).
oho poszperaj troszkę w necie i znajdziesz takie co się gnieżdżą się gdzieś głębiej i backup nic Ci nie da.
Image
Jakub

Post by Jakub »

lol?
1. backup bez neta
2. backup po wroceniu do pierwszego

tu nie chodchi o windowsowy program backupowy, ale o trochę lepszy.
i robię to już okolo 5 lat, i jeszcze nigdy się nic nie stalo, choć nie uzywam firewall antivirus etc.

ale to tylko ja to robię, nie napisalem, robcie to, tylko ze JA tak robię.
Unrealdst
Jeździ konno

Post by Unrealdst »

Nie masz problemów bo nie ściągasz byle pierdół to nie znaczy że virów będących wstanie przejśc to nie ma
Image
Jakub

Post by Jakub »

i robię to już okolo 5 lat, i jeszcze nigdy się nic nie stalo, choć nie uzywam firewall antivirus etc.

ale to tylko ja to robię, nie napisalem, robcie to, tylko ze JA tak robię.
janusz
Jeździ konno

Post by janusz »

no to jeszcze moje trzy grosze...

polecam używać programy do robienia obrazu partycji (Norton Ghost, Acronis True Image, itp.)

Po instalacji czystej Windy i doinstalowaniu "niezbędnych" programów (dla każdego to oznacza co innego :) ) robi się obraz partycji systemowej na inną partycje lub CD i po kłopocie. W razie jakichkolwiek problemów przywrócenie czyściutkiego systemu w góra 10 min. Zero problemów. :!:
Jakub

Post by Jakub »

no wlasnie o tym mowilem.
backup, na dvd, i po sprawie.
po instalacii windowsa i moich programow bez wlaczania netu robię sobie backup twardego dyska.
pozdro janusz :)
HakerPL
Jeździ konno

Post by HakerPL »

czatowiec_POL wrote:Ale jak niemasz nic innego internetowego włączonego poza TMN to co może cie zaatakować, bez zadnej drogi, np GG czy strony wirus cie nie zaatakuje Exclamation
Człowieku. Większość ludzi używa systemów Windows opartych o jądro NT (takich jak Windows 2000 czy XP). To jest jądro hybrydowe, które pozwala na uruchamianie usług i procesów W TLE, bez wyświetlania jakiegokolwiek okienka czy czegoś podobnego. Łatwiej będzie uwieżyć po naciśnięciu CTRL+ALT+DEL i wejściu w zakładkę Procesy.
I po wyłączeniu oprogramowania antywirusowego np. jakiś specjalnie napisany proces, automatycznie uruchamiający się, ponieważ użytkownik np. zainstalował "przypadkowo" kontrolkę ActiveX, i taki proces wykryje wyłączenie oprogramowania antywirusowego i uruchomi wirusa. Wirusy tworzą wiele swoich kopii, czasami zainfekują jakiś ważny program, np. Internet Explorer (nie mówić mi że jak ma się Mozillę to IE was nie dotyczy, wszystko jest i tak robione przez plik shdocvw.dll, który jest plikiem systemowym). I teraz podczas włączenia TrackManii nie jest używane nic innego tylko IE. Podczas łączenia się do serwera może zostać ściągnięte 100000 wirusów które mogą zainfekować program antywirusowy, bo nie jest on aktywny i można go modyfikować! I po uruchomieniu antywirusa i przeskanowaniu dysku każdy skanowany plik jest infekowany... taki scenariusz jest możliwy.

Także nie mów, że powinno się wyłączyć program antywirusowy!

P.S. I oczywiście należy pobierać najnowsze aktualizacje ze strony Windows Update.
czatowiec_POL
Doświadczony driver

Post by czatowiec_POL »

[ Dodano 23 lipca 2007, 7:46 ]
HakerPL wrote:
czatowiec_POL wrote:Ale jak niemasz nic innego internetowego włączonego poza TMN to co może cie zaatakować, bez zadnej drogi, np GG czy strony wirus cie nie zaatakuje Exclamation

P.S. I oczywiście należy pobierać najnowsze aktualizacje ze strony
Windows Update.
Chyba że ktoś ma pirackiego WINDOWSA jak ja i/lub ma LINUXA( Jak ja)
Image
Image
Image
Image
envy
Osiwiał za kierownicą

Post by envy »

i/lub ma mozg (jak ja)
Post Reply

Return to “Poradniki”