Dziwne zjawiska w TMUF?

Czyli dyskusja o wszystkim i o niczym ;)
redFOX
Jeździ konno

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by redFOX »

Dziwne zjawiska w TMUF?
Witam. Otóż włączyłem sobie niedawno TMUF. Popijam herbatkę, Klikam "Play", Gra się ładuje, za drugim razem loguje do game9.trackmania.com. Teraz Gra sieciowa -> Ulubione -> Odśwież -> [nie pamiętam jak Server się nazywa]. Wbijam, pierwsza mapa, 28 osób, lagi gorsze niżeli wczoraj, kiedy na serwer siadło 130 osób. Koniec meczu i...

Image

gerMANIA? xD Serwer chyba francuski, nie wnikajmy w szczegóły. Następna trasa, intro, i prawie oślepłem. Kto czyści drogi w TMUF? Białee… A o co chodzi z chmurami? Jakiś Mod?

Image

Tutaj jeździły za mną czerwone artefakty:

Image

A to co? Wentylacja :D

Image

Co o tym sądzicie ? :P

edit:/ Przepraszam za duże zdjęcia, ale chciałem żeby było te stwory widać.
edit2:/ Jak popełniłem jakieś błędy to powiedzcie, pisałem w Wordzie, :roll: bo mam Firefoxa 3 po angielsku :P
edit3:/ Na pierwszym screenie nic nie edytowałem w programie mspaint.exe . Samo się xD
Image
Winiacz
Pirat drogowy

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by Winiacz »

przy lagach czasem błędnie ładują się tekstury...

albo przegrzewa ci się karta graficzna
Image
redFOX
Jeździ konno

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by redFOX »

CZY ja wiem? 32 osoby [serwer dzwigal slyszalem kiedyś ponad 200], tylko ja mialem lagi, a moj MSI geFore8600gt każda gre obsluguje na full detalach [trochę nieraz tnie, np nfs u2] ale w tmuf mam ustawione all domyslne. :mrgreen:
Image
marrek13
Zaczyna szaleć na ulicach

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by marrek13 »

Najwyraźniej maksymalne detale to za dużo dla Twojej karty. To, że coś płynnie działa nie znaczy, że działa dobrze. Masz artefakty bo prawdopodobnie przegrzewają Ci się pamięci na karcie graficznej i tyle. Zmniejsz detale, spróbuj - nie poprawi się to będziemy myśleć dalej.
Winiacz
Pirat drogowy

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by Winiacz »

jak masz ustawionego kompa??

w jakiejś szafce?
po prawidłowy przepływ powietrza jest bardzo ważny...

i masz radiator czy wentylator?
Image
Matt123
Zaczyna szaleć na ulicach

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by Matt123 »

Ja również miałem MSI GF8600 GT chodź miała swoje "s" ale ja tekich problemów nie miałem może ci się coś grzeje
Image
Image
═╦═╔╦╗
redFOX
Jeździ konno

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by redFOX »

hej, przeczytaliście ostatniego posta? mam domyślne akurat w TM'ie. Komp pod biurkiem zaraz dam skrina :D .
@ZaX-wentylator, a co?
Image
Winiacz
Pirat drogowy

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by Winiacz »

2 screen to prawdopodobnie mod ale reszta to przegrzanie

@Matt co to ma być t "S"??
Image
redFOX
Jeździ konno

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by redFOX »

przegrzanie? zaraz po tym zagrałem w nfs:mw na full detalach, śmigało. A tm'a tnie :/

[ Dodano 20 listopada 2008, 18:10 ]
zdjecie 1
Image

[ Dodano 20 listopada 2008, 18:11 ]
zdjecie 2
Image

:mrgreen:

[ Dodano 20 listopada 2008, 18:16 ]
spoko, ja poprawilem :wink:
Image
kamyl
Doświadczony driver

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by kamyl »

Dokładnie tak samo miałem już kilka razy. Gra zacina się na jakieś 10 sekund, po czym wszystko wygląda inaczej (nawet inny kształt Wygląda na to, jakby się tekstury podmieniły z innymi bezsensownie i tak to wygląda... Nagrałem nawet filma kiedyś z czegoś takiego jak ja miałem: http://www.xfire.com/video/3634e/
Nie wiem jak tego uniknąć, ale wiem jak to naprawić. Ogólnie zdarzyło mi się to chyba z 4 razy; nigdy w okienku, zawsze na fullscreenie. Wystarczy grę zmniejszyć do okienka a potem znowu dać na fullscreen i wszystko gra. Stracisz przy tym troszke czasu, ale lepsze to niż grać na zamienionych teksturach i w dodatku przy mniejszej ilości fps'ów (przynajmniej mi zwalniało wtedy). Tyle mogę jedynei powiedzieć. ;)
http://united.tm-exchange.com/main.aspx ... 05652#auto
// to tylko prowizorka, na wiecej nie mam czasu niestety - Yard
Jurek
Gangsta Mapper

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by Jurek »

Wygląda to na ogólne przegrzewania. Na nowym kompie z grafą ( GF8800 320MB)na full detalach, mialem artefakty po kilku minutach pracy w edytorze trackmanii forever. Wcześniej tego nie miewałem na starym sprzęcie ale jeszcze w tmn. Moją sytuację poprawiło podniesienie obrotów wentylatora. Jakoś dziwnie ustawienia były na obroty - 60%. Podniosłem na 80% i na razie skończyły się moje klopoty :wink: . Do tuningu wentylatora użyłem programu: Riva tuner.
redFOX
Jeździ konno

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by redFOX »

nie mam ful detali !
@kamyl: gram w okienku :roll:

[ Dodano 20 listopada 2008, 21:04 ]
nowy screen:
Image
to mi nie wyglada na moda jakos :|

[ Dodano 20 listopada 2008, 21:10 ]
wszystko było jakby ktos pytal ciemne, gdzie bylem, jak się od tego dirta oddalilem, już był spoko, ale stalem na grassie, który był czarny a jak się od niego oddalilem... itd
Image
Voj4k
Admin

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by Voj4k »

czysc cały komputer w sorodku :D masz tam kurzu w ch*j i ci się da tam frytki smazyc (coś pachnie.... Niuch, Niuch... AAAA!!!!!!! Moje Frytki!!!!!!)
Lox
Moderator

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by Lox »

i dlatego z mojej obudowy został sam szkielet ;D
Kinguś
Osiwiał za kierownicą

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by Kinguś »

i dlaetego w ogóle nie mam obudowy xD
Image
iam
Admin Mniejszy

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by iam »

A ja mam obudowę! :D W jednym kompie nówkę, nieśmiganą, bo new pc w ogóle, a w drugim też mam, ale całą powgniataną, a brud z klapków na niej już tak siedzi od kopania w jedno miejsce, że nie da się go niczym umyć :>
Siekierka
Doświadczony driver

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by Siekierka »

iam wrote:A ja mam obudowę! :D W jednym kompie nówkę, nieśmiganą, bo new pc w ogóle, a w drugim też mam, ale całą powgniataną, a brud z klapków na niej już tak siedzi od kopania w jedno miejsce, że nie da się go niczym umyć :>
ale to nie temat w którym chwalimy się obudowami... tu pomagamy koledze w naprawie gry... jak bym miał moderatora to byś dostał warna... dlaczego ludzie tacy jak jakub ajm i inny ich pokroju(którzy mają po kilkaset postów) nie dostają warnów za spam? i ja później musze godzine siedzieć i przeszukiwać nowe tematy z sensem bo 90% tmpl to spam... OTmodeEND

co do tematu to niech kolega sprawdzi temperatury programem speedfan. komputer jest źle ustawiony, lewa strona obudowy ma zapewne otwory wentylacyjne, jeśli komputer się przegrzewa to zalecałbym przestawienie komputera i wyczyszczenie w środku co należy zrobić delikatni i jestem przeciwny używania sprężonego powietrza jak nie zna się na komputerach. a podaj pełną konfiguracje komputera(zasilacz, płyta główna, grafika,proc(czy było oc?), ) bo ciężko pomóc jak się nie wie na czym się stoi.

co do ludzi nie używających normalnych obudów to też jest źle, ponieważ zamknięta obudowa ma konkretny przepływ powietrza i na pewno chłodnie jest jak się da w obudowe wentylator z przodu i z tyłu niż jak się ją otworzy.
http://intothevoid.cba.pl/ mój blog klik klik klik
redFOX
Jeździ konno

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by redFOX »

plyta główna - ASUS M2N-VM DH green

zasilacz: 400W nie pamietam marki ale na 100% nie no-name bo kupowalem jakiś znany... niewazne

grafika: jak wczesniej wspomanialem MSI GeForce 8600GT 256MB VRAM

procesor: AMD Athlon X2 3800+ taktowanie zegara 2000Mhz na jeden rdzeń, nie podkręcany.

Dzięki siekierka już kupiłem sprezone powietrze ale po twoich radach wole na razie nie testowac :P

[ Dodano 21 listopada 2008, 18:28 ]
Image zdjecie mojego "sprzętu" ze stonki :D
A tu dla tych, co maja szybki internet (wieksza rozdzialka):

http://img140.imageshack.us/my.php?imag ... 044pg3.png
Image
LooKaSh
Team Poland

Dziwne zjawiska w TMUF?

Post by LooKaSh »

też mam coś ciekawego

Image

Image