Proszę (kulturalnie) o pomoc.
Mam drugi komputer.
Otóż kupiłem sobie pamięć ram.
Przedtem miałem 512 więc kupiłem sobie drugie 512 o takich samych parametrach (400 MHz, 2,6v)
Po zamontowaniu i uruchomieniu Windows XP nie działa.
Dochodzi do momentu gdzie powinno pokazać się logo Windowsa.
Pokazuję się tylko myślnik ( - ) w lewym górnym rogu.
I nic.
Windows się nie ładuję.
Proszę o pomoc.
Otóż kupiłem sobie pamięć ram.
Przedtem miałem 512 więc kupiłem sobie drugie 512 o takich samych parametrach (400 MHz, 2,6v)
Po zamontowaniu i uruchomieniu Windows XP nie działa.
Dochodzi do momentu gdzie powinno pokazać się logo Windowsa.
Pokazuję się tylko myślnik ( - ) w lewym górnym rogu.
I nic.
Windows się nie ładuję.
Proszę o pomoc.

Jakiej firmy masz RAM, i czy na pewno kupiłeś dobry (tzn. ze jak masz np. DDR, to czy przypadkiem nie kupiłeś DDR2)?
hehe ja mam to samo. U mnie wystarczy że wyłącze kompa i włącze powiedzmy za godzinke, lub też wyciągam wtyczke od kompa włączam od nowa jeśli to samo robię tak cały czas. Ale najlepszym sposobem jest odbijanie kompa na boki po prostu potrzaskaj nim w ziemie podczas uruchamiania ^^ U mnie działa ^^ Jak coś nie biiore odpowiedzialności za szkody ^^ Najlepiej zanieś kompa do najbliższego komputerowego żeby Ci to zrobili bo prawdopodobnie spowodowane jest to nowymi częściami czy też oprogramowaniem. Możliwe że reinstalke Winda Ci zrobią i będzie ok
lol Słowik
kiedyś u siebie nie docisnalem wystarczająco mocno kosci do plyty glownej. może spróbuj wlozyc ją jeszcze raz tak zeby zatrzaski elegancko zaskoczyly.
RAM może tez być uszkodzony, nawet jeśli jest nowy. To diabelstwo jest bardzo wrazliwe.
kiedyś u siebie nie docisnalem wystarczająco mocno kosci do plyty glownej. może spróbuj wlozyc ją jeszcze raz tak zeby zatrzaski elegancko zaskoczyly.
RAM może tez być uszkodzony, nawet jeśli jest nowy. To diabelstwo jest bardzo wrazliwe.
chodzi mi też o to że stary RAM nie działa.
Słowik przez Ciebie muszę zmienić obudowę bo się pogięła -,-
Słowik przez Ciebie muszę zmienić obudowę bo się pogięła -,-

wg. mnie to też może być wina karty graficznej. Nie wiem jakim cudem, ale mi się też tak działo, gdy miałem rozwaloną grafę... Może się mylę, ale to też może tak być.
Trance to nie tylko muzyka. To styl życia... Słuchając go możesz skakać albo płakać, poczuć przypływ energii lub też wzruszenie i fale wspomnień. Jest jak ocean uczuć - kiedy raz się w nich zanurzysz - utoniesz.
Wyciągnij wtyczke z gnaistka a potem barerje od biosu poczekaj z 2 min i wloz baterje i zaloncz kompa
a co tu niby restart biosu da?
poza tym łatwiej to się robi na zworkach (chociaż nie wiem jak to teraz w nowszych plytach jest)
Zax, lepiej idz do serwisu, az się boje czytac kolejnych "pomocnych" postów
Zax, lepiej idz do serwisu, az się boje czytac kolejnych "pomocnych" postów
GŁÓWNE pytanie:
Czy to może być wina RAM-u?Czy mógł on być zainfekowany?
A co do zworek: nadal są, żółte, opisane chyba ccmos_1 przekładamy z miejsca na miejsce na jakąś minutę (przy odłączonym od zasilania kompie)
a potem z powrotem.
Piszę bo może komuś to się przydać :)
Czy to może być wina RAM-u?Czy mógł on być zainfekowany?
A co do zworek: nadal są, żółte, opisane chyba ccmos_1 przekładamy z miejsca na miejsce na jakąś minutę (przy odłączonym od zasilania kompie)
a potem z powrotem.
Piszę bo może komuś to się przydać :)

Nic sam nie kombinuj. Ja się nie znam i widze, ze nie tylko ja
Poczekaj na wypowiedz kogos kto ma doswiadzczenie, albo najlepiej idz do serwisu. Inaczej mozesz narobic sobie tylko wiecej szkód.
zaden z tych dwoch ramow już nie dziala na zadnym ze slotow?
a nie masz mozliwosci na jakims innym kompie, np u kumpla, sprawdzic, czy ram dziala? w taki sposob już bys chociaż mial lokalizowany problem.
jak nie dziala na innym kompie, to prawdopodobnie masz zwalony ram, jak dziala gdzie indziej, masz zwalona jakas czesc twojego kompa, prawdopodobnie plyte główna.
a nie masz mozliwosci na jakims innym kompie, np u kumpla, sprawdzic, czy ram dziala? w taki sposob już bys chociaż mial lokalizowany problem.
jak nie dziala na innym kompie, to prawdopodobnie masz zwalony ram, jak dziala gdzie indziej, masz zwalona jakas czesc twojego kompa, prawdopodobnie plyte główna.
Tylko ta kreska ? nie restartuje się? bo ja mialem podobnie jak Ty kiedyś tylko ze ta kreska się pokazywala (czy tam 3 kropki) i po jakiś 3-5 sec się restartowal. A przyczyna tego był zasilacz za mało napiecia dawal na RAMy
Ram'u nieda się tak łatwo zwalic może dysk :?
PRZEPRASZAM ZA ZAMIESZANIE.
Okazało się że podczas montowania obluzował się kabel do dysku twardego.
Dzięki słowikowi (wisi mi 250zł za obudowę) mało nie wypadł mi dysk twardy (nie był przykręcony) i podpiąłem go jeszcze raz.
Dziękuję za rady i (jako-tako) zaangażowanie.
Temat do usunięcia.
Okazało się że podczas montowania obluzował się kabel do dysku twardego.
Dzięki słowikowi (wisi mi 250zł za obudowę) mało nie wypadł mi dysk twardy (nie był przykręcony) i podpiąłem go jeszcze raz.
Dziękuję za rady i (jako-tako) zaangażowanie.
Temat do usunięcia.