Długa dyskusja na temat tras i zasad.

1. Mistrzostwa Polski tras Nadeo
wiadp1
Pirat drogowy

Post by wiadp1 »

jakub wrote:jak chcecie glosowac na finalowe tracki custom, to musicie tak samo pozwolic na voting, czy ludzie grajacy w final chce nadeo, custom lub polskie trasy.
potem rozdielimy glosy procentualnie na to, ile trackow w final będzie nadeo, ile custom i ile polskich.

prawdopodobny wynik by był 5 nadeo, 3 custom, 1 polska, ale kto wie.

jak na taki voting nie pozwolicie, nie będzie tez votingu na tracki custom.

pozdro

ps. ta dyskusja o reguly się chyba nigdy nie skonczy.
nie lepiej by było sobie trochę potrenowac na trasach nadeo na final np.?
Jak dla mnie to nie ma ze sobą nic wspólnego.
Ustaliliśmy z góry, że muszą być 3 trasy NADEO, 3 trasy CUSTOM i 3 trasy POLISH, co jest głównym założeniem zasad finału.

Teraz chodzi tylko o to, żeby wybrać mapy, na których finaliści najbardziej chcieliby rywalizować, tzn. każdy powinien mieć prawo do wyboru 3 ulubionych tras NADEO, 3 CUSTOM i 3 POLISH spośród tych, które już wcześniej wybrał jakub w przypadku NADEO i CUSTOM oraz tych które wybrali uczestnicy w przypadku POLISH. I to wszystko.

Tak mniej więcej wyobrażam sobie moją wcześniejszą propozycję. Ale tak naprawdę mi to wszystko jedno. Po prostu uważam, że jeżeli i tak będziemy wybierać 3 ulubione POLISH, to dlaczego nie możemy tak samo postąpić z NADEO i CUSTOM

Peace :)
Yard
Emerytowany Admin

Post by Yard »

Wally wrote:Wez damianhhhhh wyp*erdalaj!!!!!!1 ku*wa rozumiesz!!!!!!
jesteś beznadziejny grasz jak c*pa a się udzielasz. Zygam toba i twoim zasranym ryjem kumasz?
Wally, tutaj zdecydowanie przesadziles i bez wzgledu na sympatie do Ciebie musze ci dac ostrzezenie. Przestancie się na wzajem obrazac. Nie na tym polega dyskusja i takie wjazdy sa imho idiotyczne. Peace.

tak osobiscie to od poczatku wiadomo było, ze te mistrzostwa będą inne od wszystkich innych poważanych zawodow w TM, podobnie jak zasady meczow POL team wydaja mi się, po rozegraniu już tylu meczow w TM wrecz absurdalne. Ale tak jest już ustalone, nie ma co ostro polemizowac, bo może to wywolac jakiś rozlam, czy coś, a to by było najmniej potrzebne i ja wychodze z zalozenia, ze dobry gracz poradzi sobie w kazdych (prawie) warunkach (nawet te trasy Nadeo da się wycwiczyc). Wiadomo, ze zawsze znajda się ludzie myslacy, ze pozycja w ladderze determinuje umiejetnosci oraz, ze Nadeo to jedyne sluszne trasy (ale poza Pro, Pro za trudne :P). Czasem mi to ciężko przychodzi, ale staram się siedziec cicho, chodzi mi głównie o to, zeby nikt pozniej nie mowil "wygral, bo takie zasady dziwne były". Szybko odkrylem, ze mam zadnej sily glosu, wiec postanowilem isc na kompromis i propozycje.

Argument "tego chca ludzie" tez nie wydaje mi się koniecznie sluszny, przeciez w mistrzostwach bierze udzial każdy, ten który gra od 2och tygodni i ci grajacy 2 lata i chyba jasne, ze tych pierwszych jest wiecej, a wydaje mi się, ze jeśli ktos dlugo w tym siedzi ma trochę pojecia o tym, jak to wszystko powinno wygladac, zeby był i skill i fun... (również przez to moga wyleciec perfekcyjne trasy pod taki turniej typu Scoodie, bo wiekszosc uzna je za zbyt trudne (na tym polega demokracja: decyduje wiekszosc, a nie ci madrzejsi, dlatego mamy teraz rzad jaki mamy, ale to na marginesie, co nie oznacza, ze demokracja jest ogolnie zla, musi miec tylko odpowiednie uwarunkowania) ale o trasach się jeszcze pozniej wypowiem ;)

Trasy Nadeo stworzone były po to, zeby sobie wytrenowac różne umiejetnosci i wykorzystywac je w normalnej grze, trasy Pro były po to, zeby było na czym rywalizowac, dopoki nie powstana odpowiednie trasy Custom. I co się stalo? powstalo mnostwo swietnych skillowych tras (np. MapPacki ESWC, NC, GC4, czesc ESL)
a ludzie zostali na Nadeo...
dlaczego? bo na nich mozna dużo punktów do laddera zarobic!
kiedy ludzie odkryli, ze w trybie rounds mozna boostowac, zmienili taktyke i zaczeli grać trasy Custom w tym wlasnie trybie (bo Nadeo się ewidentnie nie nadaja), ale z tego co widzialem, to tez raczej szybkie i krotkie (chociaż tutaj nie wiem, bo z moim rankiem na dobrym serwie nie zagram ;)).
moja diagnoza jest taka: to ladder zepsul te gre
ale to niewazne, wlasnie takie zawody jak MP powinny pokazac, kto naprawdę jest dobry, a kto po prostu siedzi non-stop na serwerach ;)
i mam duza nadzieje, ze pokaza :)

zeby było jasne: ja tu nie polemizuje z zasadami, niech zostanie tak jak jest, mysle, ze każdy ma szanse, wiadomo, ze dla niektorcyh (w tym mnei) Nadeo będzie zawsze za dużo, a dla niektorych zawsze za mało.
Ale Wally: nic nie przekona przeciwnika bardziej niz twoje zwyciestwo jego wlasna bronia. spróbuj tak o tym pomyslec i się zmobilizowac, najgorsza rzecza jaka mozna zrobić to zbojkotowac te MP albo wiecznie narzekac ;)

to tyle co do tego. (sry ale w koncu nie wytrzymalem jednak, nic z powyzszego nie mialo być osobiste, wiec no offence)

a co do votingu, to jakub, wydaje mi się, ze nie dostrzegasz jednej rzeczy:
ten voting, o ktorym mowimy tak naprawdę neiwiele nei zmienia w finale: będą 3 trasy custom, 3 nadeo i 3 polish, chcodzi tylko o to, zeby to były 3 najlepsze trasy, najbardziej lubiane. I będą na nie glosowac wszyscy finalisci, wszystko jedno czy się dostali z nadeo czy z custom. A to glosowanie, o ktorym mowisz, to zupelnie inna bajka (już zostal ustalony dawno podzial tras). Po prostu nie bardzo rozumiem, co Ci się w tym nie podoba, no i wydaje mi się, ze ustalanie zasad to nie powinien być handel (typu: ok, zrobimy tak, ale jeśli się zgodzicie na to)
może lepiej by było potrenowac od razu, ale o ile Nadeo sa bardzo zblizone i ich wybor jest dosyc ograniczony, to Customow jest mnostwo i moga się różne trafic, wiec z narzuconym wyborem może być roznie. ale jeśli to ma być taki problem to w ramach konformizmu mozna z tego zrezygnowac.
jakub wrote:to co ty mowicz by było sprawiedliwe dla Ciebie.
z definicji 'sprawiedliwe' musi być dla wszystkich
nie ma czegoś takiego jak sprawiedliwe dla jednych, niesprawiedliwe dla drugich

@jurek wczesniej wrzucilem mojego replaya z cutem, o ktorym mowilem parę dni temu, na TMX, ale tego posta pisalem z przerwami i w koncu Khasius mnie uprzedzil ;)

sry za przydlugawego posta ;)
Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda

Post by Jakub »

dokładnie, wybor tylko dla elity (kto to jest? yard? wally?), a bydle nic nie ma do powiedzenia. niech robia, co my chcemy, i niech siedca cicho.

zaluje, ze nie od poczatku zrobilismy voting jakie ludzie chca trasy.

niechce mi się w ogole pisać, jak coś takiego czytam:
tak osobiscie to od poczatku wiadomo było, ze te mistrzostwa będą inne od wszystkich innych poważanych zawodow w TM, podobnie jak zasady meczow POL team wydaja mi się, po rozegraniu już tylu meczow w TM wrecz absurdalne
mowiac takie coś, psujesz caly turniej.

jak wygrasz yard,
przekonales przeciwnika z jego wlasna bronia
.
jak przegrasz, to dlatego ze rugulamin czy tracki były slabe.

wiec, gratulacje yard, już wagrales, jesteś mistrzem 1. MP!
Yard
Emerytowany Admin

Post by Yard »

jakub wrote:dokładnie, wybor tylko dla elity (kto to jest? yard? wally?), a bydle nic nie ma do powiedzenia. niech robia, co my chcemy, i niech siedca cicho.
zupelnie nie o to mi chodzilo, bardziej mialem tutaj na uwadze wybor dokonywany przez adminow niektorych turniejow (oni wybieraja trasy, maja w tym duze doswiadczenie i nikt nigdy nie narzeka (patrz: mazzyfred))

niechce mi się w ogole pisać, jak coś takiego czytam:
tak osobiscie to od poczatku wiadomo było, ze te mistrzostwa będą inne od wszystkich innych poważanych zawodow w TM
inne, nie powiedzialem czy gorsze, to się okaze, dalej dalej, ze mam nadzieje, ze pokaza, kto jest dobry (i nie mialem tu na mysli siebie)
jak wygrasz yard,
przekonales przeciwnika z jego wlasna bronia
.
to było pisane do Wally'ego i do wszytskich, ktorzy uwazaja zasady i trasy za beznadziejne, mialo działać motywujaco ;)
jak przegrasz, to dlatego ze rugulamin czy tracki były slabe.
nie mam pojecia skad to wywnioskowales, już dawno powiedzialem, ze się dostosuje i wydaje mi się, ze udalo się osiagnac calkiem niezle zasady jak na kompromis ;)
zeby było jasne: ja tu nie polemizuje z zasadami, niech zostanie tak jak jest
Jakub

Post by Jakub »

do tej pory te zasady nie podobaja się tylko yardowi, wiadp1 i wally.

ale zrobie zmiany, pomysle o tym godzinke i podam tu.
bax
ESWC.pl 2k7 winner

Post by bax »

[quote="Yard
1. podobnie jak zasady meczow POL team wydaja mi się, po rozegraniu już tylu meczow w TM wrecz absurdalne.

2. Wiadomo, ze zawsze znajda się ludzie myslacy, ze pozycja w ladderze determinuje umiejetnosci

3. Trasy Nadeo stworzone były po to, zeby sobie wytrenowac różne umiejetnosci i wykorzystywac je w normalnej grze, trasy Pro były po to, zeby było na czym rywalizowac, dopoki nie powstana odpowiednie trasy Custom. I co się stalo? powstalo mnostwo swietnych skillowych tras (np. MapPacki ESWC, NC, GC4, czesc ESL)
a ludzie zostali na Nadeo..dlaczego? bo na nich mozna dużo punktów do laddera zarobic!

4,kiedy ludzie odkryli, ze w trybie rounds mozna boostowac, zmienili taktyke i zaczeli grać trasy Custom w tym wlasnie trybie (bo Nadeo się ewidentnie nie nadaja), ale z tego co widzialem, to tez raczej szybkie i krotkie (chociaż tutaj nie wiem, bo z moim rankiem na dobrym serwie nie zagram ;)).

5. Po prostu nie bardzo rozumiem, co Ci się w tym nie podoba, no i wydaje mi się, ze ustalanie zasad to nie powinien być handel (typu: ok, zrobimy tak, ale jeśli się zgodzicie na to)
może lepiej by było potrenowac od razu, ale o ile Nadeo sa bardzo zblizone i ich wybor jest dosyc ograniczony, to Customow jest mnostwo i moga się różne trafic, wiec z narzuconym wyborem może być roznie. ale jeśli to ma być taki problem to w ramach konformizmu mozna z tego zrezygnowac.

[/quote]

1. Co absurdalne jak nie grales z nami ? co ty masz do naszych zasad jak naj;epsze teamy swiata przyjmuja nasze zasady i graja i jest zabawa, widocznie ty jesteś ponadswiatowy, sory ale my jak inne klany lubimy tak grać

2. Ludzie np u nas z rankingiem >1000 biją i gniotą ludzi z rankingiem >200 wiec o co ci chodzi ? w razie remisu to pryncypat za prace jaka wykonuja codziennie grajac na serwerach z naprawdę dobrymi graczami, gdybys mial remis z gosciem co ma 1 000 000 to pewnie olało by to cie nie ? :)

3. Tutaj przeczysz sam sobie jako gracz i najbardziej znany gracz w polskiej scenie TM, facet co ty wiesz o trasach nadeo ? NIC ! ludzie w polteamie potrafia grać ponad godzine jedna mape na solo, na serwerach grać we dwoch przez 3 godziny, i zawsze coś się "dopiłuje", a ranking o ktorym już tak sapiesz robiony jest na twoich slicznych customach ktore maja po 12 sekund, wiec jak nie umiesz jeździć nadeo to nie opowiadaj ludziom ze to jest jakieś naciaganie rankingu, ludzie co graja nadeo tracki - graja po to zeby zaistniec na tm-exchange itp a nie po to zeby zrobić sobie ranking, być może miesza Tobie się pojecie nabijania rankingu na nadeo jak jeszcze byles na niskim poziomie i ladowales punkty na niemieckim 0/123

4. czlowieku przeczysz sobie sam w jednym najpierw na nadeo a teraz na custom - zdecyduj się , wydaje mi się ze jako najbardizej znany gracz masz kompleksy bo cieniujesz - serio, jak się umie jeździć na nadeo to się umie jeździć na customach, a w druga strone nie - bo polowa a bym powiedzial 75% tras custom to trasy typu - połóż cegłę ! - tak tylko w przod i co to jest wielkie ? LOL

Wez się chlopie za siebie i zacznij grać a nie obwiniasz wszystko jakby ci było zle z tego powodu ze MP nie sa organizowane po twojej mysli (trasach), organizator powienien być bezwzgledny nie podoba się - to wypad - na takiej zasadzie a jak chcesz grać to graj, mowie to z doswiadczenia bo już 5 lat w lidze gralem i wiem ze najgorsze jest marudzenie, nie podoba się to nie, nikt nie zmusza, umiesz jeździć dasz wszedzie rade, proste

a gdyby ci Yard przyszlo na mysl ze jest to pod polteam - to zauwaz ze polteam tras nie zmienia nie edytuje sa jednakowe dla wszystkich, a jak umiesz wielkie przedlugie najkrwasze :D trasy jeździć w custom to z takimi malutkimi nadeo dasz sobie rade w jednym palcu - w koncu to technika jest wyrabiana na cutom - sure :)
Jakub

Post by Jakub »

czesc wszystkim,

Z PELNYM SZACUNKIEM DLA KAZDEGO GRACZA POLSKIEGO, proszę PRZECZYTAC dokładnie NASTEPNY TEKST.

z powodu narzekania nonstopowego niektorych osob na regulanim i wybor trackow na 1. MP TMN, zdecydowalem się wrocic do poczatku, i zmienic regulanim na to, jak mial być w originalej wersji.

ZMIANY będą NIE DUZE, NIE MUSICIE już NIC VOTOWAC, ALBO się JESZCZE RAZ ZAPISYWAC.

NAJWAZNIEJSZE ZMIANY:
- TERMINY
- NIE MA już KWALIFIKACJI NA TRACKACH POLSKICH I Z TYM RUNDY LUCKY LOSEROW, ZA TO 10 PIERWSZYCH Z KWALIFIKACJI NA NADEO I CUSTOM się KWALIFIKUJA DO FINALU

mysle, ze mam takie "prawo" zmienic regulamin, bo [POL]team (organizatorzy 1. MP TMN), z wspolpraca sponsorow www.headshot.pl i www.desk.pl stawiaja serwery i organizuja bezposrednja transmisje tych mistrzostw w internetowym tv.

oprocz tego [POL]team nalezy do prowadzacych teamów na swiecie, i stawia nejwiecej graczy w top 20 polskiego ladder (wiem, ze ladder to nie wszystko, ale jednak on jest).

CEL TEGO NOWEGO RAGULAMINU JEST ZORGANISOWAC JAK NAJBARDZIEJ DEMOKRATYCZNE 1. MP TMN.

wiec pod uwagę na 1. miejscu sa brane rejestracje polskich graczow.

oni (56 graczow), zdecydowali (wybierajac swoje ulubione tracki) ze będzie 52% trackow nadeo i 48% trackow custom (z tego 5 graczy wybrali polskie tracky).

każdy GRACZ GRA NA WYBRANYCH TRACKACH.
(gracze ktorzy wybrali tracki polskie, graje na trackach, ktore wybrali na 2. miejscu)

JEDYNIE W FINALU będzie GRANY JEDEN TRACK POLSKI, WYBRANY PRZEZ =dF= Wally.
(tutaj bardzo przepraszam trackmakerow, ale tez przy wyborze polskich trackow było dużo klutni.)

z powodu tego, ze nie mozemy zrobić votingow na każda trase nadeo (jest ich 100) i custom (jest ich kilkanascie tysiecy), ja, [POL]jakub, z wspolpraca z [POL]teamem wybralem tracki nadeo i custom.

WYBRANE ZOSTALY TRACKI, KTORE każdy ZNA.
ZADEN TRACK NIE MA SKROTA.
SA KROTKIE, SREDNIE I DLUGIE TRASY.
POD uwagę było BRANE, KTORE TRACKI SA CZESTO GRANE NA POLSKICH I INNYCH SERWERACH.

REGULAMIN, TERMINY, TRACKI

1. kwalifikacja
tracki: 9 nadeo
- C-0
- C-9
- D-2
- D-4
- E-2
- E-5
- F-2
- F-5
- G-6
termin: 24.09.2006
czas: 20:00
miejsce: serwer w kraju POL
mode: time attack, 5 minut

2. kwalifikacja
tracki: 9 custom
- open your eyes
- ahead is a blur
- tinytech
- moving power
- black and white
- sticky tarmac
- japan style
- 1st nation
- brown stains
termin: 01.10.2006
mode: time attack, 5 minut

final
tracki: 4 nadeo 4 custom 1 polski
- C-0
- D-4
- E-5
- G-6
- open your eyes
- ahead is a blur
- moving power
- sticky tarmac
- polski track wybrany przez =dF= Wally
termin: 08.10.2006
mode: rounds, 41 punktów

PUNKTACJA

za każda trase będą przyznawane punkty w nastepujacy sposob:

1. miejsce na trasie - 10 punktów
2. 8
3. 6
4. 5
5. 4
6. 3
7. 2
8. 1

punkty sa na koniec sumowane i ustala się klasyfikacje.
gracze z miejsc 1-10 w kwalifikacjach awansuja do finalu.
w finale gracz na 1. miejscu jest 1. mistrzem polski w trackmania nations

GRACZE

nadeo
1 [POL]jakub
2 [POL]marvas
3 Gering
4 [POL]Bax
5 genek boo
6 Sanford
7 [POL]Toxic
8 [POL]janusz
9 |GT|radPL
10 |GT|R.i.p
11 |GT|zyzyryxy
12 |GT|sonnnniccc
13 Diablo
14 [POL]Gawron
15 Tomasz.Z.
16 Grzybek
17 Mongo
18 Kajtas
19 Maciek08
20 =dF= Bartek_H
21 [POL]piotrek
22 -DSz-kingx
23 DanVeld
24 Adas
25 -BzN-MONAR-
26 -BzN-BONCZEK-
27 |GT|Moneymaker
28 =dF=BadOlo
29 |GT|KAROL

custom
1 Ralf
2 jck_PL
3 MISI
4 Mah
5 =dF= h0lus
6 [POL]SoulQBe
7 [POL]Khasius
8 #MSSDamianh
9 [POL]Kubus
10 hoSee
11 Mark
12 #MSSError
13 [POL]Kowal
14 [POL]Fighter
15 [POL]Cityzen
16 [POL]Hack
17 jalabee
18 #MSSRainer
19 [CDD]Yard
20 zgrzytojajeczny
21 komandos
22 =dF=SzopeK
23 [CDD]mor_olo
24 [CDD]wiadp1
25 =dF=RADASS
26 =dF= Wally
27 [CDD]nawro

STRONA 1. MP TMN

www.polteam.de/mp
(niedlugo zaczne prace nad strona, i będzie się rozwijala razem z turniejem. strona będzie po angielsku, zeby nie tylko polacy zrozumieli, ale zrobie to tak, zeby owszem nie mowiaco po angielsku polacy nie mieli problemu z zrozumieniem)

FORUM 1. MP TMN

http://www.tmpl.info/forum/viewforum.php?f=5
wiadp1
Pirat drogowy

Post by wiadp1 »

jakub wrote:do tej pory te zasady nie podobaja się tylko yardowi, wiadp1 i wally.

Czy ja powiedziałem, że mi się te zasady nie podobają. Uważam, że są bardzo interesujące, a moje propozycje to były jedynie drobne sugestie.
W poprzednim poście wyraźnie podkreśliłem, że mi i tak wszystko jedno. Zasady zasadami, a tu i tak chodzi tylko o dobrą zabawę, pełną emocjonującej rywalizacji i współzawodnictwa.

A co do nowych reguł to trochę szkoda tych wszystkich mapperów, którzy poświęcili tyle czasu na stworzenie mapek.

Ale OK. Niech będzie tak jak ustalił jakub, a te mapy wykorzystamy później w jakimś innym turnieju :)

Mam tutaj tylko jedną sugestię co do finału w trybie ROUNDS. Chodzi o to, żeby zrobić sumowanie punktów rzeczywisych ia nie punktowanie tego według wcześniej ustalonego schematu 1. 10pkt itd
Podkreślam jeszcze raz to tylko drobna sugestia, w żaden sposób nie atakująca ustalonych zasad. Po prosu wydaję m się, że wtedy będzie mniej prolemów z wyliczaniem w sytuacji, gdy obaj gracze ędą mieć tyle samo punktów po zakończeniu rundy.

EDIT: Jakub mógłbyś podać linka do Black and White bo w TMX znajduje mi kilka takich tras i nie za bardzo wiem, o którą konkretnie chodzi

Testowałem już wszystkie trasy i zrobiłbym jedna zmianę w zestawie. Przy trasach finałowych Moving Power zamieniłbym na tinyTech ze wzgędu na to, że jest to mapa ambitniejsza i dużo trudniejsza niż pozostałe, która doskonale nada się do sprawdzeniea umiejętności graczy w trybie ROUNDs podczas finału. Moving Power jest trasą na farta i udane lądowania na rampach :)
Khasius
ESWC.pl 2k8 winner

Post by Khasius »

Ja powiem tyle:

JAKUB PRZEGIALES :!:

Bez przesady ale z tego co przeczytalem, to nie zrozumiales intencji i propozycji innych. (pamietasz jeszcze klotnie ze mna? - to wiesz jak to się skończyło).

Powiem ci dlaczego ludzie wybrali tylko Nadeo i Custom na zapisach (bo zdaje się, ze nie wiesz). Ludzie nie znaja tych polskich tras, wiedza, ze nie będą w stanie się ich szybko nauczyc dlatego leca na latwizne. W normalnym glosowaniu wyszlo by to prawdopodobnie inaczej (zapewniam cie).

Ja bym wolal powrocic do tego co zostalo ustalone wczesniej czyli loserzy, 3/3/3 itp. I ten wybor tras na final jest jak najbardziej slusznym rozwiazaniem.

Co do tych wybranych tras custom, no to powiem tyle, ze ciężko jest wybrac dobre znane (7/9 bym odrzucil). Ja jezdzac głównie z dobrymi obcokrajowcami, jeżdżę kompletnie na innych trasach (nie wiele bajerow typu dopalacze, loopy czy wallride'y) niz te, na których jeżdżą Polacy (typu Zippage czy GanjaRider). Te ktore dla mnie sa już tak oklepane, ze prawie już nudne, w Polsce zna może 5 osob. Sa one starymi i bardzo dobrymi trackami, gdzie wychodzi skill zawodnika. Z tym ze wybierajac takie bylyby problemy, ze prawie każdy musialby się ich uczyc jak nowych. Podobnie jest z tymi co jeżdżą na UK Rounds.

Punktacja jest lepsza ta rodem z F1 czy WRC, w końcu nie na darmo tam ja zmienili. Rzeczywista jest strasznie nierowna i trochę wypaczajaca.

Chyba wsio.
Jakub

Post by Jakub »

@ wiadp1
A co do nowych reguł to trochę szkoda tych wszystkich mapperów, którzy poświęcili tyle czasu na stworzenie mapek.
tak skoda, i przepraszam za to, ale tylko 6 z 57 ludzi chcialo jechac na mapach polskich.
wydaję m się, że wtedy będzie mniej prolemów z wyliczaniem w sytuacji, gdy obaj gracze ędą mieć tyle samo punktów po zakończeniu rundy.

w takim wypadku będziemy miec screeny, i podliczymy, kto zrobil wiecej "malych" punktów. jak tez one będę identyczne (co jest nie prawdopodobne), zdecyduje rank swiatowy na ladderze nadeo.
EDIT: Jakub mógłbyś podać linka do Black and White bo w TMX znajduje mi kilka takich tras i nie za bardzo wiem, o którą konkretnie chodzi
black and white:
http://nations.tm-exchange.com/main.asp ... 86493#auto

tinytech:
http://nations.tm-exchange.com/main.asp ... 29477#auto

reszte linkow dam pozniej na www.polteam.de/mp
narazie jeszcze nie mialem czasu nad tej stronie pracowac.

@khasius
JAKUB PRZEGIALES :!:
to jest twoje zdanje, a ja nie wiedzialem, ze o coś gralem.
ale jak ta porazka polega na tym, ze nie dostosowalem regul do zyczen 4 graczy, to chetnie przegralem.
Bez przesady ale z tego co przeczytalem, to nie zrozumiales intencji i propozycji innych. (pamietasz jeszcze klotnie ze mna? - to wiesz jak to się skończyło).
zrozumialem dokładnie, niektorzy się boja, ze nie wygraja na "latwych" trackach, i wola trudne, zeby tylko oni przejechali do celu.
ale ja wole demokratyczny wybor.
a ci "inni" to 4 osoby, wiec dla 52 wydaje się, ze jest ok.
Powiem ci dlaczego ludzie wybrali tylko Nadeo i Custom na zapisach (bo zdaje się, ze nie wiesz). Ludzie nie znaja tych polskich tras, wiedza, ze nie będą w stanie się ich szybko nauczyc dlatego leca na latwizne.
dla tych lepszych graczow, ktorzy umia trudne lub nieznane tracki, na pewno malutkie i latwiutkie nadeo i custom nie będą wielkim problemem.
Ja bym wolal powrocic do tego co zostalo ustalone wczesniej czyli loserzy, 3/3/3 itp. I ten wybor tras na final jest jak najbardziej slusznym rozwiazaniem.
domyslam się: bo bys mial wieksze szansy na wygrana,
ale ja wole demokratyczny wybor.

@ all

jak się pokazalo i pokazuje, ci najlepsi gracze najbardziej dyskutuja.
niewiem dlaczego tak jest.
czyzby oni się bali, ze nie wygraja?
a nawet jak, to co by się takiego strasznego stalo? jest to tylko gra.

prawdziwy sportsman, taki który jest pelny umiejetnosci, nie dyskutuje, tylko gra w wszelkich warunkach i wygrywa.
dobry zawodnik, nie potrzebuje dyskutowac.

a jak chodci o nadeo, custom i wybor trackow, to polecam posta baxa w tym temacie.
Wojtek
Jeździ konno

Post by Wojtek »

może nie powinienem , bo jestem tu nowy, ale dolacze się bo mam coś do powiedzenia w temacie. Sprawa jest bardzo prosta. jeśli ktos twierdzi ze nie lubi Nadeo, znaczy ze powinien dac sobie spokoj z ta gra najkrocej mowiac.

Trasy Nadeo sa stworzone przez tworcow tej gry i maja na maxa wykorzystywac mozliwosci tej malej formuly (która oni stworzyli i wiedza o niej wszystko) i zarazem wymagac od gracza max umiejetnosci. Sa po prostu stworzone przez profesjonalistow. Z customami bywa bardzo roznie i 90% (lub wiecej) z customow nie wymaga prawie zadnych specjalnych skilli poza refleksem. Dlatego tez najpopularniejsze i najlepsze serwery swiata chodza tylko na Nadeo, może z lekkim dodatkiem customow.

Poza tym trasy Nadeo maja ta zalete ze sa dostepne dla kazdego , dzień i noc, z internetem lub bez, dowolnie. każdy może siedziec i nad nimi pracowac. Z customami bywa roznie. Sa znane customy i nie znane, niektore ktos gral 100 razy i wydaje mu się ze jest znana wszedzie, a inni nie grali ani razu. Granie customow na mistrzostwach polski może się odbywac jedynie pod warunkiem, ze dane customy będą nieznane dla wszystkich. To będzie jedyne sprawiedliwe rozwiazanie. Nie wyobrazam sobie, ze do listy map wejda customy ktore jedni znaja bardzo dobrze a inni slabo lub wcale, to bardzo bardzo wypaczy wyniki mistrzostw.

Mistrza powinien zdobyc ten, kto po pierwsze ma najwiekszego skilla w prowadzeniu tej formulki, po drugie bardzo dobrze zna trasy Nadeo, po trzecie ten co najszybciej nauczy się nowych tras customowych zaprezentowanych na mistrzostwach. Taki człowiek godnie by nas reprezentowal na swiecie i taki powinien wygrac.
mor_olo
RoKsTaR

Post by mor_olo »

O Szatanie jak mozna tak myslec :|
Na 100% nie powinienes.

Trasy tworcow niekonieczanie musza wykorzystywac gre gdyz na swiecie jest ktos kto ma wiecej wyobrazni nizoni i stworzy lepsza trase. Co do customów to jakie znasz slyszales o mapkach z pakietu GC4, NC1?? nie? no patrz to sa inne procz nadeo. Najpopularniejsze nie rowna się najlepsze to tzw. kultura masowa która zwykle jest niska.
Customy sa dostepne również caly czaswystarczy miec nawet modem a po 2 minutach(na modemie) ma się wybrana trase. A co do nieznajomosci to wlasnie o to chodziby nikt nie znał mapy i każdy zaczynał z tego samego poziomu znajomosci trasy by było sprawiedliwe.
Nie wyobrazam sobie, ze do listy map wejda customy ktore jedni znaja bardzo dobrze a inni slabo lub wcale, to bardzo bardzo wypaczy wyniki mistrzostw.
Zgadzam się w 100% dlatego biore udzial tylko w POL custom, bo nadeo tez czesc zna lepiej a czesc gorzej.

Co do twojego ostatniego zdania nie rozumiem drugiego punktu7 bo nei oznacza to skilla tylko to ile na nich cwiczyles.
*... i wszystko jasne.
Jakub

Post by Jakub »

Najpopularniejsze nie rowna się najlepsze to tzw. kultura masowa która zwykle jest niska.
masz racje, ale najmadrzejszy porozumie się także z idiotem.
kultura także znaczy, ze nie podwyrza się nad innymi.
Zgadzam się w 100% dlatego biore udzial tylko w POL custom, bo nadeo tez czesc zna lepiej a czesc gorzej.
kwalifikacji na polskich customach nie będzie.
Co do twojego ostatniego zdania nie rozumiem drugiego punktu7 bo nei oznacza to skilla tylko to ile na nich cwiczyles.
a slyszales już raz slowo "talent"?
jak by tak było, jak ty mowisz, imprezy sportowe by były calkiem bez sesu, bo i tak wygra ten, który wiecej cwiczy.
sa goscie w tej grze, ktorzy graja już pol roku nonstop, i nie udaje im się zrobić dobrych czasów.
a inni (przyklad [POL]gawron, gra 2 miesiace, i ma już rekord swiata na tmx + kilika top 10 swiatowych) graja miesiac, i nie da się z nimi wygrac.
Wally
Team Poland

Post by Wally »

nie kwestionuje umiejetnosci Gawrona, bo w miesiac intensywnej gry, da się nauczyc grać.

Dalej Wojtek... Sorry ale masz male pojecie o trackach, a jedyne customy jakie widziales sa rownie zj**ane jak te na mistrzostwa, wspolczuje ci ze nigdy nie grales na serwerze z dobrymi mapami, tylko na boostach na których każdy jedzie byleby jechac a punkty i tak przyleca same.

tracki custom - ZERO zroznicowania. Porazka totalna.

brak POL custom - no i nie będzie jedynej sprawiedliwej eliminacji gdzie każdy z gory mial takie same szanse, bo znał mapy tyle samo czasu.

Dalej Wojtus, zastanow się chlopie, trasy nadeo mozesz grać 24/7 jak i custom 24/7, wystarczy ze umiesz korzystac z daru jakim jest internet.

Khasiusa popieram w 100%, mysle ze każdy jak się przylozy do treningu to mu się wszystko ładnie uda i ma szanse na wygrana.

Coz zasady sa już przekombinowane, a tracka na final sam wybierac nie będę, to sa moje rady, czepiam się bo takie jest moje odczucie, nie chce wam zaszkodzic, ale chce wam pokazac co jest lepsze z innej perspektywy, mysle ze rozmowy będą konieczne po razk olejny
Image

Siłą sportu jest siła zespołu, lecz pięknem sportu są indywidualności...
Khasius
ESWC.pl 2k8 winner

Post by Khasius »

Jakub po raz kolejny ci powtarzam, ze nie kumasz co się do Ciebie pisze :!:

Przegiąłes to nie to samo co przegrałes (sry ze nie pisze polskich znakow, być może to przez to zle zrozumienie). btw przegiales=przesadziles

Mylisz się i to grubo jeżeli uwazasz, ze ludzie wybierali trasy Nadeo czy Custom, bo chca je na MP jeździć a przez to na zadnych innych.

pamiętaj: TO NIE było GLOSOWANIE NA TRACKI, TYLKO WYBOR RODZAJU KWALIFIKACJI, który ODPOWIADA POSZCZEGOLNEJ OSOBIE :!:

To sa 2 zupelnie różne rzeczy, nie porownywalne ze soba w zaden sposob.

Ten wybor Customow jest w 100% nie trafiony 7/9 to sa speedtracki, z których ponad polowa posiada fuksiarskie kawalki, zero skilla. Fakt te co ci przeslalem nikt praktycznie nie zna, ale przynajmniej nadaja się do sprawiedliwej rywalizacji.

A jeszcze jedno:
Wojtek faktycznie nie powinienes nic mowic. Wsrod graczy doswiadczonych, ktorzy graja od samego poczatku TMN (ja, Wiadp1, Narwo, Yard i paru innych), swoja wypowiedzia wychodzisz delikatnie mowiac na blazna i matola.
Yard
Emerytowany Admin

Post by Yard »

eh, a mialo być tak pięknie :(
nie bardzo rozumiem, dlaczego zostalem tak zle zrozumiany...

po pierwsze to jakub:
ja naprawdę nie chciałem zmiany tych zasad, podkreslalem to kilka razy, nawet wytluscilem w swoim poscie...
a ty napisales, ze zasady mi ani wiadpowi się nie podobaja, skad to wywnioskowales?...
jeśli mogę ci coś zasugerowac, to staraj się wczytac dokładnie w tresc postow i je dokładnie zrozumiec, bo takie wypowiedzi:
jakub wrote:@khasius
JAKUB PRZEGIALES Exclamation
to jest twoje zdanje, a ja nie wiedzialem, ze o coś gralem.
ale jak ta porazka polega na tym, ze nie dostosowalem regul do zyczen 4 graczy, to chetnie przegralem.
swiadcza o tym, ze nie zawsze rozumiesz to, co się do Ciebie pisze, Khasius napisal 'przegiąłeś', a nie 'przegrałeś', co oznacza 'przsadziłeś' (ang. 'exaggerated', po niemiecku nie znalazlem)
nie traktuj kazdej uwagi majacej na celu niewielka zmianę
przecize nikt tu się nie chce wywyzszac, ja naprawdę nie robię tego dlatego, ze za wszelka cene chce wygrac, czy chce się wywyzszac, ja po prostu bym chciał, zeby zasady były jak najbardziej sprawiedliwe, i to tez parę razy podkreslalem: ze mam nadzieje, ze będą, chociaż sa zupelnie inne od tych z którymi się do tej pory spotykalem.
i wydawało się, ze było już wszystko ładnie ustalone, klarowne zasady, terminy...
i po co zmieniac tak drastycznie zasady w tym momencie?
to uderze imho przede wszytskim w trackmakerow, ktorzy wlozyli dużo pracy, zeby przygotować jak najlepsze trasy (szczegolnie w Wally'ego, który nad tym wszystkim panowal)
ludzie będą pewnie zdezorientowani, niektorzy już zapewne zaczeli trenowac...
jak dla mnie zmiana zasad w tym momencie to był spory krok wstecz, ale może lepiej cicho siedziec, bo znowu zostane zle zrozumiany...

@BAX:
1. Co absurdalne jak nie grales z nami ? co ty masz do naszych zasad jak naj;epsze teamy swiata przyjmuja nasze zasady i graja i jest zabawa, widocznie ty jesteś ponadswiatowy, sory ale my jak inne klany lubimy tak grać
co rozumiesz przez najlepsze klany? te z czolowki laddera?
dla mnie najlespzym klanem jest [C-K], ich spytajcie, czy zagraja na takich zasadach. może trochę przesadzilem ze slownictwem, ale rzeczysicie, jak pierwszy raz zobaczylem Wasze zasady, to wydaly mi się co najmniej dziwne, nie nie gralem na nich nigdy, a wy graliscie kiedyś na Team Mode Alternative? to sa dopiero emocje...
z waszach zasad widze tylko, ze pokazuja kto jest dobry na TA i ze nie liczy się gra calego zespolu, tylko 2-3 najlepszych, tyle zauwazylem, dlatego napisalem, ze 'wydaja mi się', zadnej pewności w tym nie było...
2. Ludzie np u nas z rankingiem >1000 biją i gniotą ludzi z rankingiem >200 wiec o co ci chodzi ? w razie remisu to pryncypat za prace jaka wykonuja codziennie grajac na serwerach z naprawdę dobrymi graczami, gdybys mial remis z gosciem co ma 1 000 000 to pewnie olało by to cie nie ?
przeciez nie mowilem o was w tym momencie, mialem na mysli cala TM, a jeśli chcodzi o awans w przypadku remisu, to ta regula byla akurat dobra, bo inaczej się tego nie rozstrzygnie. a tak poza tym, to nie zwracam uwagi, jaki kto ma rank ;)
3. Tutaj przeczysz sam sobie jako gracz i najbardziej znany gracz w polskiej scenie TM, facet co ty wiesz o trasach nadeo ? NIC ! ludzie w polteamie potrafia grać ponad godzine jedna mape na solo, na serwerach grać we dwoch przez 3 godziny, i zawsze coś się "dopiłuje", a ranking o ktorym już tak sapiesz robiony jest na twoich slicznych customach ktore maja po 12 sekund, wiec jak nie umiesz jeździć nadeo to nie opowiadaj ludziom ze to jest jakieś naciaganie rankingu, ludzie co graja nadeo tracki - graja po to zeby zaistniec na tm-exchange itp a nie po to zeby zrobić sobie ranking, być może miesza Tobie się pojecie nabijania rankingu na nadeo jak jeszcze byles na niskim poziomie i ladowales punkty na niemieckim 0/123
sluchaj, ja się do Nadeo zrazilem na dlugo przed powistaniem jamlanu, gdzie czolowka z laddera jezdzila non-stop na nadeo. tak, nie umiem jeździć nadeo, bo ich po prostu nie lubie. jak jakub podal trasy na final, to sobie zaczalem je trenowac trochę, pojechalem na D-4 5ty czas na TMX is twierdzilem, ze to na pewno nie jest skillowa trasa, w dodatku nudna, chociaż może mozna się jej nauczyc...
a co do nabijania punktów, to to wszystko było pisane w czasie przeszlym, wiem, ze teraz jest inaczej, ludzie wola 12 sekund custom, która sa chyba jeszcze gorsze...
4. czlowieku przeczysz sobie sam w jednym najpierw na nadeo a teraz na custom - zdecyduj się , wydaje mi się ze jako najbardizej znany gracz masz kompleksy bo cieniujesz - serio, jak się umie jeździć na nadeo to się umie jeździć na customach, a w druga strone nie - bo polowa a bym powiedzial 75% tras custom to trasy typu - połóż cegłę ! - tak tylko w przod i co to jest wielkie ? LOL
i tutaj się z Toba calkowicie zgadzam, mozliwe ze nawet ponad 75% tras Custom jest taka. I wlasnie chodzi o to, zeby sposrod tych pozostalych 25% wybrac te najlepsze i na nich się scigac, wydaje mi się jednak, ze to się nie udalo...

co do tych narzekajacych, to ja się staram wychylac tylko jeśli widze coś, co wydaje mi się bardzo dziwne i nie robię tego tylko we wlasnym interesie.
widac najlepiej nie wychodzic z zadnym pomyslem, bo pozniej się nieoczekiwanie staje 'non-stop narzekajacym'.

a ja po prostu ciagle nie mogę zrozumiec, daczego tak mnie zrozumieliscie, chciałem zalagodzic sytuacje, przekazac Wally'emu, ze na bardziej pro-customowe zasady nie ma co liczyc, a wyszlo, ze jest niby jakims supernadętym extragraczem, który uważa, ze tylko jego zasady sa sluszne, a inni się nie znaja.
i dzięki khasius, bo chyba uchwyciles, o co mi chodzilo.
do tej pory te zasady nie podobaja się tylko yardowi, wiadp1 i wally.

to mnie chyba najbardziej dobilo,
nie dosc, ze piszesz, ze nie podbaja się mi i wiadpowi, co nie było prawda,
to piszesz, ze 'tylko' nam. skoro tylko nam, to dlczaego od razu zmieniac, przeciez 53 osoby bylyby z nich zadowolone (a jak dla mnie 55, tylko Wally otwarcie narzekal.) (to nie jest ironia, naprawdę mysle, ze byliby)

szkoda, ze już nie wrocimy do tamtych zasad...

PS. Mam nadzieje, ze to, co napisalem powyzej będzie dla wszystkich zrozumiale, w przypadku watpliwosci proszę przeczytac drugi raz.
RADASS
Doświadczony driver

Post by RADASS »

widze ze zrobil się niezly majonez z tych pierwszych MP nie było mnie trochę na forum i okazalo się ze stracilem dużo mojego cennego czasu na robienie mapek ;/ no to mnie zdenerwowalo rozumiem ze ludzie nie chca grać na polskich mapkach ale trzeba było napisac to przed ogloszeniem na budowe tras na mp !! coraz mniej mi się podoba miala być fajna zabawa a wszyscy się kluca jakub napisales ze ze sa
CEL TEGO NOWEGO RAGULAMINU JEST ZORGANISOWAC JAK NAJBARDZIEJ DEMOKRATYCZNE 1. MP TMN.
no ale po chwili napisales ze [pol]team ma wiecej do powiedzenia ja rozumiem ze skabinowales sponsorow i serwery za to wielke gratulacjie no ale to już nie sa demokratyczne MP skoro ty narzucasz trasy i terminy tyle mam do powiedzenia...
Image
Wally
Team Poland

Post by Wally »

Tak, narzekalem otwarcie. Ale robię to nie dla wywzszenia się nad kims, lecz na interesach bronienia dobrej uczciwej zetelnej zabawy, gdzie jednak powinien zwyciezyc najlepszy :)
Coz mysle ze każdy z nas cgce wygrac, przeciez tak się bilismy najpierw o nadeo i custom, nastepnie o wybor trackow, wiec zabawa jest, ale rywalizacja jest glownym elementem mistrzostw :) Nawet Polska w MŚ pokazala wole walki (mowa tu o czesci skladu), wiec bajki o samej dobrej zabawie zostawmy dzieciom na dobranoc ;)
Khas ma racje co do map na final, rozumiem Tiny tech jest ok mapą, mocno oklepana, ale DOBRA sprawdza killa! Ale Ahead is a blur, gdzie zdecydowanie liczy się fart przy skokach itd, uwazam za fatalna mape na turniej, jako mapa na TA swietna, ale na turniej ma się nijak, tak jakby grać kwadratowa pilka, nigdy nie wiadomo gdzie się odbije i wygra ten kto ma skill+fart a nie ten kto ma skill.
Bax zle zrozumial Yarda, ale mysle ze po tym dopisku w poscie powyzej już wie o co chodzi dokładnie.
Jakub, proszę cie tylko o 100% sprawiedliwosci. Rozumiem ze wybieracie tracki, ale proszę was o dobre tracki sprawdzajace skilla. Osobiscie wiem, ze na serwerach typu TOP1000 itp dominuja wlasnie mapy typu Open your Eyes itp. Gralem kiedyś na takich serwerach i wiem, ze po prostu sa one na wiekszosci serwerow i każdy z tych top rankow ma je obcynake.
A zobaczcie na trasy Neocreeda! Sciagnolem z ciekawosci jego trasy, przejechalem się na kazdej i co? i gdzies na 5 prob, nigdzie nie mialem zlotego medalu NIGDZIE! Bo sa ta trasy ktore sprawdzxaja skilla i znajomosc trasy.
Nadeo - również jestem do tych tras zrazony, jedyny czas gdy trenowalem nadeo to przed meczami z POL teamem trenowalem sobie traski meczowe, slowem mowiac nie każdy musi grać akurat na nadeo.
Tak może i customow sposrod tych 34000, jest 1000 ktore nadaja się na turniej! wiec zawsze jest w czym wybierac, trzeba tylko obczaic autorow, a najlepiej obczaic w sposob wyszukania mapmakerów na wielkie turnieje typu GC czy NC, po prostu tam robia trasy tacy mapperzy.
póki nie ustalimy PORZADNYCH regul, to nie zdzialamy nic! Proponuje jakas konferencje miedzy osobami ktore się tu udzielaja, aby mozna było to wytlumaczyc sobie na spokojnie, by gracze nie zostawali zasypywani lawinami newsow.

@ radass
również demokracja wskazana, ale to podobno najgorszy ustroj swiata :)
Coz, wiem ze pojedynczy gracze nie powinni demokratycznie glosowac, tylko każdy klan powinien miec swoje stanowisko,. bo jednak ilosci sa baaaaaaardzo nierowne, także niezrzeszone osoby powinny miec swoje stanowisko w glosowaniu na trasy finalowe, mysle ze uda się nam coś sensownego ustalic.

Coz ja uwazam za zle pchanie na sile az tylu tras nadeo do finalu, bo po prostu sa dużo lepsze Customy, ale sadzac po wyborze, Jakub nie wie o jakie dokładnie trasy mi chodzi. Tamte to majstersztyk owszem do TA, do Solo, ale w rundach powinnismy wyeliminowac fart. Dlatego chciałem zrobić taka mape jak Scoodie do trybu rund, gdzie fart się nie liczy, tylko znajomosc trasy oraz umiejetnosc jej bezblednego pokonywania.

Proponuje chwilowo zawiesic wszystko i dojsc do kompromisu, wyjdzie to chwilowo ze szkoda, ale po kompromisie nie będzie narzekania.
Image

Siłą sportu jest siła zespołu, lecz pięknem sportu są indywidualności...
mor_olo
RoKsTaR

Post by mor_olo »

Nie tylko wiadp yard i wally nie chca akceptowac zasad ja również i kilka innych osob ktore znam ale już przestalem się udzielac bo wy robicie wy ustalacie zasady na poczatku staralem się przemowic do rozsadku ale nic to nie dalo wiec. Ciesze się jednak ze niktorzy z POl mysla przynajmniej o dobrze pucharu anie teamu POL :|. Gdzies jeszcze napisales wczesniej ze nie wyobrazasz sobie osoby która by nie startowala w finale.. ja jestem taka osoba wybralem sobie tylko POL Custom bo to jedyne sprawiedliwe a reszta mnei nie obchodzi jak mi się będzie nudzic to wystapie a jak będę mial co robić to sobie odpuszcze , ale z tego co widze to ostatnia sprawiedliwa czesc zostala zlikwidowana no nic trudno.
*... i wszystko jasne.
Wojtek
Jeździ konno

Post by Wojtek »

Panowie czy to sa jakieś jaja? Ciagle slychac ze ten i tamten stracil CENNY czas na zrobienie mapek a ich nie będzie. Na jakiej podstawie maja być grane mapy czlowieka który sam bierze udzial w zawodach? To jakieś zarty?

Do szanownych tworcow: skad mieliscie 100% pewności ze wasze mapy będą grane? Mowicie jakby to było już od nie wiadomo ilu tygodni postanowione i wybrane, ze wasze mapy akurat będą wybrane itd... Zenada...
Post Reply

Return to “1. MP tras Nadeo”