Trailer SPW

Chmielu
Doświadczony driver

Trailer SPW

Post by Chmielu »

Chciałbym wam zaprezentować mój nowy filmik :) i prosić Was o ocenę i na pewno przydatna mi krytykę, jako że jest to mój pierwszy filmik z efektami w After Effects i "skomponowana" muzyka przeze mnie :D

http://www.youtube.com/watch?v=rrTXs6aQWmI

miłego oglądania :P
Last edited by Chmielu on 23 January 2011, 7:33, edited 1 time in total.
Bot 'timmy
Doświadczony driver

Trailer SPW

Post by Bot 'timmy »

film nawet nawet na początku się dziwnie zaczyna...i trochę słabo z wydajnością
misza0
Pirat drogowy

Trailer SPW

Post by misza0 »

Najpierw miałem pisać, że krótki, ale to trailer :P Ogólnie fajne, ale jakoś jakaś dziwna, chyba, że tylko mi się tak wydaje.
Chmielu
Doświadczony driver

Trailer SPW

Post by Chmielu »

właśnie chyba z ta jakością przekombinowałem i dałem za duża rozdziale filmu, a replay'e były nagrywane w mniejszej rozdzielczości :/
misza0
Pirat drogowy

Trailer SPW

Post by misza0 »

To tylko trailer, ważne zeby koncowy filmik był dobry :P A i jak na przykład w 3s pojawia się niebieski napis SPW to fajnie jakby huk był czy coś :P
Winiacz
Pirat drogowy

Trailer SPW

Post by Winiacz »

1080p z dupy wzięte, jak masz taką kompresje.
daj 720p, większy kontrast i kodek h.264
ogólnie to prostota do bólu, trailery powinny ociekać efektami, a nie zniechęcać do oglądania reszty.
Image
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

Trailer SPW

Post by Vanitas / Lexiu »

Rzeczywiście jakość na kolana nie powala, zresztą najgorsze co może zrobić twórca filmu to różnicować proporcje rozdzielczości! Ja tam widzę aż trzy różne! Od 16:9 po jakieś 3:4 (sic!). Już w Trackmanii przy tworzeniu avika ustawiaj rozdzielczość 1280x720 (popularne 720p), 30 fps musowo i antyaliasing na x9 (przy większym mnożniku różnica jest niezauważalna). I nie słuchaj pierdół Winiacza, bo H.264 ostro ssie. Używaj tylko i wyłącznie XviD MPEG-4 (choćby stąd http://www.idg.pl/ftp/pc_20794/Kodek.Xv ... 4.122.html, jest prosty, wydajny i skuteczny. Stopień kompresji polecam na między 2 a 4 (0 oznacza brak kompresji, 31 maksymalną). I nie zdziw się gdy minutowy film zajmie 450MB. To normalne.

Edit

Acha i nie zapominaj, by w programach zewnętrznych typu AAE, Sony Vegas czy Adobe Premiere, używać DOKŁADNIE tych samych ustawień - rozdziałka, stopień kompresji, FPS. Xvid ma o tyle dobrze, że ustawienia kodera się zachowują przy użyciu w różnych programach, więc nie będzie z tym problemu ;).

/Edit

I jeszcze PS do Timmy'ego:
TimmY^^ wrote:film nawet nawet na początku się dziwnie zaczyna...i trochę słabo z wydajnością
Ja cię proszę, Timmy, na razie proszę:
a) pisz komentarze które pomogą autorowi ("dziwnie zaczyna" - WTF?)
b) nie używaj słów których znaczenia nie znasz
c) za kolejne takie posty, które nie wprowadzają nic do tematu i są błędne merytorycznie, będziesz dostawać warny. A na ZP się skończy.
Discord: vanitasss
Chmielu
Doświadczony driver

Trailer SPW

Post by Chmielu »

wlasnie o to mi Lexiu chodzilo :) dzięki
co do kodeka to wlasnie tego uzywam, rozdzialki tez tylko ze antyaliasing mam 1 ale to się zmieni ;)

jako ze dopiero raczkuje to myslalem ze replay'e się "rozciagna" jak zadam im wieksza rozdzialke w Sony Vegas ale się mylilem, także ucze się na bledach :) a wasze komentarze mi pomagaja

a efekty naprawdę marne? :>
misza0
Pirat drogowy

Trailer SPW

Post by misza0 »

Dokładnie, zapisuje w TM 1280/720, 30fps, a jak checsz zrobić track motion (spowolnienie tempa) 60 fps :) I oczywiście MPEG-4 :)
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

Trailer SPW

Post by Vanitas / Lexiu »

misza0 wrote:a jak checsz zrobić track motion (spowolnienie tempa) 60 fps :) I oczywiście MPEG-4 :)
Ech ludzie... Bullettime robi się w MEDIATRACKERZE. Gdzie indziej, mając 60fps możesz rozciągnąć maksymalnie dwukrotnie (innymi słowy, dwa razy wolniej), inaczej stracisz płynność. Trzykrotne spowolnienie powoduje już znaczne ubytki w płynności.

@Chmielu Taka mała rada, ucz się na moich błędach :P Presety i gotowe projekty z Videocopilota spróbuj gdzieś wkręcić, przykryć, by było ładnie a preset nie rzucał się w oczy :) Bo widać dokładnie gdzie, co i kiedy używasz :D

PS Preset z Videocopilota widziałem również na... telebimie reklamowym. Nie kwapili się nawet by jakoś to ukryć :P
Discord: vanitasss
Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda

Trailer SPW

Post by Jakub »

o technicznej stronie wykonania filmu wypowiedzieli się już inni, mi jednak coś innego wpadlo do glowy ogladajac tego clipa.

trailer wyglada na to, ze idzie w kierunek skill-video.
jak już u kilku innych produkcji tego typu na polskiej scenie wydaje mi się to dziwne, ze sporo graczy/teamów robi skill-video, kiedy przeciez z wynikow turniejow wie się na jakim poziomie stoja.

proszę nie zrozumcie mnie zle, SPW, ale nie byloby to o wiele fajniesze, jakby film mial jakas inowacje, coś co pokazuje, czemu się roznicie od innych teamów?
przeciez pamietacie, jakie pozytywne echo mialo wasze zapisanie do ostatniego PL, gdzie ludzie się bardzo pozytywnie wypowiadali do waszej zabawniej nazwy teamu.

jak robicie kolejne skill-video na scenie, będzie to trochę nudne i mozna sobie pomyslec, jak sa tacy skillowi, to czemu nie maja odpowiednych wynikow na turniejach?

ja osobiscie chetnie zobaczylbym coś nowego, coś specialnego, coś, co pokazuje charakter i indiwidualnosc waszego teamu. jakieś przedstawienie graczy, może mala historia waszego powstania, lub coś, czego jeszcze o was nie wiem.
Chmielu
Doświadczony driver

Trailer SPW

Post by Chmielu »

Dzięki Jakub :)

nie mogłem się powstrzymać i poprawilem trailer :)
jak by ktos chciał ogladnac ponownie to proszę:
http://www.youtube.com/watch?v=rrTXs6aQWmI

pierwszy link tez zostal poprawiony
Winiacz
Pirat drogowy

Trailer SPW

Post by Winiacz »

hmmm....
ja ostatnio do MW2 w h.264 robiłem i wyszło pięknie, i prawie nic nie ważyło.
a potem przyszedł format.
a co do poprawek:

- unikaj kamer wbudowanych w TM (chodzi o tą pierwszą)
- w samym filmie jak już to używaj kamery, którą masz na num. 2
- trailer ma być raczej efektowniejszy niż film, postaraj się o trochę krótsze ujęcia, slow-mo tylko w samym krytycznym momencie (typu podjechanie do bariery, a nie zaczynasz kilka sekund przed)
- kamera znacznie wyżej od bolidu wygląda tak sobie
- używaj czasem scrolla do ustawiania (nie wiem jak to nazwać) obszaru widzenia kamery
- KONTRAST KONTRAST KONTRAST
- pobaw się trochę kolorami, jak masz sony vegas to polecam newblue fx, bardzo przydatny plugin.
Image
lukeboss
Doświadczony driver

Trailer SPW

Post by lukeboss »

http://www.youtube.com/watch?v=Z9Gf4qbX-Gk - Chmielu masz moje pomysły, na efektach się bardziej znasz, dlatego ja nic nie robiłem, chciałem dodać jeszcze nasz lige i awardsy, ale za krótka sobie wybrałem pio :D czekam/y na efekty :)
Cezar
Pedo

Trailer SPW

Post by Cezar »

Pojawiłem się więc już macie ode mnie + :)
A film jest świetną reklama dla was.Tylko pozazdrościć.

A i jeszcze jedno:SZOPY RZĄDZĄ!!!
Jakub

Trailer SPW

Post by Jakub »

super, jakby obrazki opowiadaly wasza historie.
naprawdę bardzo mi się podoba taka idea, z tego mozna zmontowac na pewno fajny filmik.

zauwzylem jednak jedna rzecz, która w esporcie mozna dosc czesto zauwazyc w ostatnim czasie "since 2010" lub inny bliski rok.
jak dla mnie jest to bardzo smieszne i mowi bardzo zle o esporcie, jak trzeba się chwalic, ze multigaming czy drużyna istnieje rok lub dwa.
widocznie tak szybko padaja druzyny, ze jest się chwalic jednym rokiem istnienia.
jak daimler np pisze, ze istneije "since 1890" to ja to rozumiem, ale w styczniu 2011 pisać "since 2010" wydaje mnie się dziwne.

jest to jednak ogolny fenomen, a filmik idzie moim zdaniem w dobry kierunek. już jestem ciekawy na gotowy produkt.
Abszt
Pirat drogowy

Trailer SPW

Post by Abszt »

Ten ostatni fajny ;)

Ogólnie to fajnie się oglądało wszystkie filmiki w tym temacie.
Key.
Admin

Trailer SPW

Post by Key. »

wcześniej w ogóle nie zaglądałem tu, ale w filmiku Chmiela powinno być "SPW Team presents"
Image
Winiacz
Pirat drogowy

Trailer SPW

Post by Winiacz »

pomysł fajny, dociągnij trochę stronę techniczną.
Image
Jakub

Trailer SPW

Post by Jakub »

Key. wrote:wcześniej w ogóle nie zaglądałem tu, ale w filmiku Chmiela powinno być "SPW Team presents"
gramatycznie mialbys racje, jeśli tam by było napisane spw team, ale z tego co ja widze, to pisze spw team & hardstyle-gaming, wiec plural.

ogolnie key jesteś taki fajny, z tego co widzialem na fotkach z lana, ze i tak wszystko bym ci wybaczyl :)
Post Reply

Return to “Filmy”