Niniejsza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za pomocą cookies wykorzystywane są głównie w celach statystycznych.
Masz możliwość wyłączenia ich w przeglądarce. Pozostając na stronie godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce.
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyZaloguj
Praca domowa :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum TrackMania Poland Strona Główna » Vox Populi » Off-Topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kiciak
Lubi ostrą jazdę

Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: 02 marca 2011, 21:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Pyszo napisał:
Na tyle roboty to mało oferujesz Very Happy I jeszcze graficznie nie można O_o A kolory w konsoli pozwolił używać chociaż? :X

a nie pytalem, ale skoro wszystko ma być w konsloni bez konkretnych wymagan to chyba mozna Happy no a do ceny to mozna się dogadac Razz a tak szczerze mowiac to po a tymi plikami to nie mam pojecia o zadnej rzeczy która ma być w tym programie Happy jestem w stanie to zrobić ale bez tych 6 rzeczy ktore typek kazal zamiescic. z tym będzie ciężko Happy

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
NN~ Pyszo
Zaczyna szaleć na ulicach

PostWysłany: 02 marca 2011, 21:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Ja to miałem w zeszłym semestrze, wiec kminie wszystko, ale to jest naprawdę kupa roboty, jak coś mogę ci pomagać, ale jakbym miał to zrobić za Ciebie to z torbami pójdziesz Happy w browarach to co najmniej kilka krat Very Happy

Powrót do góry
Kiciak
Lubi ostrą jazdę

PostWysłany: 02 marca 2011, 21:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Pyszo napisał:
Ja to miałem w zeszłym semestrze, wiec kminie wszystko, ale to jest naprawdę kupa roboty, jak coś mogę ci pomagać, ale jakbym miał to zrobić za Ciebie to z torbami pójdziesz Happy w browarach to co najmniej kilka krat Very Happy

nie no ja nie chce zebys to robil za mnie, ja tez chce trochę ogarniac ale jakas pomoc by się przydala Very Happy

Powrót do góry
NN~ Pyszo

PostWysłany: 02 marca 2011, 21:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

spoko, moje gg masz :wink:

Powrót do góry
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

PostWysłany: 02 marca 2011, 21:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Charnan napisał:
Lexiu u Ciebie podstawą będzie oczywiście Tolkien, ale to już powinieneś wiedzieć.;P Ja rok temu miałem "Omów wybrane adaptacje filmowe utworów fantasy lub fantastyczno-naukowych na wybranych przykładach" Jakby ktoś miał coś podobnego i chciał jakieś info o bibliografii, to jestem do dyspozycji

Tolkien? U mnie na trzy książki Tolkienowy jest tylko Hobbit. Reszta należy do naszego Sapka <3

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Outsid3r
Pirat drogowy

PostWysłany: 02 marca 2011, 21:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Było mówione coś o tematach maturalnych więc do tego piję: jakie książki/obrazy byście polecili do tematu: Wizje piekła w lit. i malarstwie.

Chodzi mi jedynie o tytuły resztę sobie zrobię. Wiem, że napiszę coś z mitologii, "Boskiej komedii" , fragment "Raju utraconego"(chyba tak się to to nazywa) i coś z Biblii. Co do obrazów to już kompletnie nie mam pojęcia ale gdzieś mi się przewinęło coś, co się nazywa "Sąd ostateczny" i ktoś o nazwisku H.Bosch. Smile

Powrót do góry
Robot
Pirat drogowy

PostWysłany: 02 marca 2011, 21:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Outsid3r napisał:
Było mówione coś o tematach maturalnych więc do tego piję: jakie książki/obrazy byście polecili do tematu: Wizje piekła w lit. i malarstwie.

Chodzi mi jedynie o tytuły resztę sobie zrobię. Wiem, że napiszę coś z mitologii, "Boskiej komedii" , fragment "Raju utraconego"(chyba tak się to to nazywa) i coś z Biblii. Co do obrazów to już kompletnie nie mam pojęcia ale gdzieś mi się przewinęło coś, co się nazywa "Sąd ostateczny" i ktoś o nazwisku H.Bosch. Smile

Jak to napiszesz? To nie jest ustna matura? oO

Powrót do góry
Outsid3r
Pirat drogowy

PostWysłany: 02 marca 2011, 21:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Robot napisał:
Outsid3r napisał:

Jak to napiszesz? To nie jest ustna matura? oO

W domyśle: napiszę sobie bibliografię i jakąś prezentację przygotuję. Już w sumie i tak mam wszystko poukładane, brakuje mi jedynie paru szczególików.

Powrót do góry
Charnan
Doświadczony driver

PostWysłany: 02 marca 2011, 21:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

@Lexiu
No w sumie też dobre. Ja bym mówił o Tolkienie ale ja mam bzika na punkcie jego książek. W sumie jeszcze są Bracia Grimm ale to nie do końca fantasy

Powrót do góry
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

PostWysłany: 02 marca 2011, 23:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Charnan napisał:
@Lexiu
No w sumie też dobre. Ja bym mówił o Tolkienie ale ja mam bzika na punkcie jego książek. W sumie jeszcze są Bracia Grimm ale to nie do końca fantasy

Ja mam to samo na punkcie Sapkowskiego, a Tolkiena wrzuciłem tylko dla urozmaicenia repertuaru. Taka, brzydko mówiąc, zapchajdziura.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ALTUS
Doświadczony driver

PostWysłany: 03 marca 2011, 7:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Tak nawiasem dodając to szczerze obejrzałbym Wiedźmina z takim konkret rozmachem, ze świetnymi scenami walki broni białej, polowania na strzygi, wielkiego niepokoju i strachu jakie pokazuje Cesarstwo Nilfgardu zdobywając i niszcząc wszystko na swej drodze kierując się nowym ładem, porządkiem bez ras starszej krwi. Tego wszystkiego zabrakło przy filmie/serialu z Żebrowskim w roli głównej. Potencjał jest, materiał na prześcignięcie Jacksona w kompozycji filmowej jak najbardziej.....

...ale to tylko mój mały OffTop...

JUICE

W okresie buntu plułeś na wszelką apodyktykę rodzicieli, kiedy jednak wchodzisz w dorosły wiek, zaczynasz postrzegać te wszystkie bariery codzienności i kierujesz się rozsądkiem a w końcu stajesz się tym z czym tak namiętnie walczyłeś....

Powrót do góry
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

PostWysłany: 03 marca 2011, 15:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Jo, zgadzam się Altus w 100%. Nawet mam kandydata na wiedźmina - Liam Neeson Very Happy

Powrót do góry
Charnan
Doświadczony driver

PostWysłany: 03 marca 2011, 16:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Ja bym Neesona dał jako Vesemira, a w roli Geralta chyba najchętniej bym widział Christiana Bale'a. Z Neesonem grali już razem w Batmanie więc nie powinni mieć problemów ze zrozumieniem

Powrót do góry
Ludwik

Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: 03 marca 2011, 16:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Lexiu napisał:
Jo, zgadzam się Altus w 100%. Nawet mam kandydata na wiedźmina - Liam Neeson Very Happy

Ja wybralem miedzy innymi Wedzmina na mature. Poszlo calkiem gladko. Ale tematu nie pamietam.

Dziwne jest to ze jak pierwszy raz podchodzilem do sagi to przy polowie pierwszej ksiazki się zacielem i mnie znudzilo. Po jakims czasie dalem jej 2 szanse i machnelem wszystkie czesci w ekspresowym tempie. Szkoda tylko ze film i serial prezentuja tak marny poziom.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
ALTUS
Doświadczony driver

PostWysłany: 03 marca 2011, 17:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Na chwilę obecną możemy sobie gdybać kogo byśmy widzieli w jakiej roli, równie dobrze Joe Pesci mógłby grać Jaskiera, Liam już grał takiego Geralta w Gwiezdnych Wojnach jako Qui-Gon, pewnie stąd ci się wziął, co Lexiu? :wink:

Trza by się zapytać naszych MovieMakerów czy jest możliwość stuningowania obecnego terenu dodania do niego postaci z właściwym renderingiem bliskim realizmu twarzy, potu, krwi. Widziałem już podobny filmik o Grunwaldzie i pewnie nie tylko ja.

http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII

http://www.youtube.com/watch?v=vpR_Ckg3q6s&feature=related

W okresie buntu plułeś na wszelką apodyktykę rodzicieli, kiedy jednak wchodzisz w dorosły wiek, zaczynasz postrzegać te wszystkie bariery codzienności i kierujesz się rozsądkiem a w końcu stajesz się tym z czym tak namiętnie walczyłeś....

Powrót do góry
[POL] Coof
Osiwiał za kierownicą

PostWysłany: 17 marca 2011, 1:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Chciałem zapytać o coś w Spam Thread ale spostrzegłem ten wątek i pomyślałem, że tutaj napiszę. To nie praca domowa, a raczej chęć ukazania koledze jego błędnego myślenia. Nie jestem jednak dobry z fizy i nie chciałbym zaliczyć faila.

Poszło o taki filmik, który widać w internecie na którym Słowacy przyczepiają na parkingu baloniki do motocykla i ten motocykl sobie odlatuje. Chciałbym obliczyć z fizycznej strony ile balonów do tego trzeba, będę wszystko upraszczać do bólu, chodzi o zarys liczby balonów. Kolega sądzi, że to serio a ja, że oczywiście fake (BO WIADOMO, ŻE TO FAKE) -.-
Widać nawet jak cień zmienia swoją linię pomiędzy 1:12 a 1:16 minuty nagrania

Więc dajmy na to, że chcę unieść motor ważący 150kg przy pomocy baloników z lekkim gazem. Niech to nawet nie będzie hel, a wodór (choć wiem jakie to głupie, wodór jest łatwopalny). Ale pójdę na rękę koledze - ma się za wybitnego fizyka i mówi, że jak balony z wodorem to uniosą motocykl.

Więc Q = masa motocykla * g = 1,5kN
Tak więc musimy zrównoważyć siłę 1,5kN działającą w dół i jeszcze nadać troszkę siły działającej w górę, ale pomińmy ją, będzie minimalna.

F = ro powietrza * g * V balonika z wodorem = 1,2 * 10 * V
Aby policzyć V potrzebuję wielkości balonika to dajmy na to, że ma średnicę 30cm. Dla uproszczenia przyjmę, że to będzie kula.
V = 4/3 * pi * r^3 = 1,33 * 3,14 * 0,15*0,15*0,15 = 0,014 m^3

F = 1,2 * 10 * 0,014 = 0,168N

0,168N - 1 balonik
1500N - x baloników
x = ok. 9000 baloników

Podczas obliczeń powinienem jeszcze od tej F działajacej w górę każdego balonika odjąć Q balonika licząc to z gęstością wodoru i objętością i blabla ale będzie to podejrzewam wartość tak mała, że też ją można pominąć.

Hmm no więc 9000 baloników i każdy po 0,014m^3 czyli każdy balonik mieści 14 litrów, right? Więc trzeba aż 126 000 litrów pojemności balonów, a oni wyciągnęli te baloniki z bagażnika VW Transportera który ma tam pewnie z 700L pojemności. Z resztą na oko widać, że ich tam nie ma 9000 sztuk tylko z 70-100max. Nawet zakładając, że wypełniliby calutki bagażnik balonami do granic pojemności co byłoby niemożliwe to byłoby 700l baloników czyli V trzeba zamienić na 0,7m^3 i wyjdzie też cały c.uj

No i jeszcze to, że oni w 5 osób nieśli balony, które uniosły motocykl więc wychodzi na to, że każdy niósł baloniki które miały około -30 kg. Jedną z tych osób jak widać jest kobieta, na luzie jak inni niesie te balony. No nie wiem czy tak łatwo byłoby nieść 30kg worek -.- A to to samo tylko w drugą stronę.

No to jak ktoś ogarnia fizę to proszę o analizę, ja gupi jestem i nie wiem czy to tak ; (

filmik http://besty.pl/4356

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Charnan
Doświadczony driver

PostWysłany: 17 marca 2011, 8:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Masz rację, cień się zmienia. Ale jeśli się nie mylę nigdzie nie wykorzystałeś tego, że to miałby być hel czy wodór. Policzyłeś tylko objętość balonika, a potem chyba przyrównałeś ile by się tam tlenu zmieściło a nie wodoru. Przynajmniej tak mi się wydaje, ale mogę się mylić.

Powrót do góry
Potman
Pirat drogowy

PostWysłany: 17 marca 2011, 14:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Przyjąłem takie wartości jak Twoje ale uwzględniłem ciężar wodoru zawartego w balonikach i ciężar samych balonów i z moich obliczeń wynika że będzie potrzeba ok. 11077 balonów, więc jak widzisz ciężar balonów i wodoru ma znaczenie Smile (przyjąłem, że każdy balonik bez wodoru waży 2g)

Powrót do góry
Kiciak
Lubi ostrą jazdę

PostWysłany: 17 marca 2011, 15:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Coof napisał:
(BO WIADOMO, ŻE TO FAKE) -.-

nie ogladales widac Brainiaca nigdy ^^ filmik może to i fake nie wiem nie widzialem, ale takie coś jest absolutnie mozliwe i do zrobienia ^^

Powrót do góry
Toby
Forever Troll!

Ostrzeżeń: 9

PostWysłany: 17 marca 2011, 16:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

No można by to policzyc, ale mi się narazie nie chce, wiec przytoczę tylko sytuacje z jednego odcinka pogromców mitów, gdzie użyli helu, aby udzwignąć kilkuletnią córkę jednego faceta z ekipy. "Spuchnięta" nie była, więc myślę, że ważyła jakieś 40kg.. Very Happy
Baloników potrzebowali jakieś 2-4k, czyli wasze obliczenia, że do tego motoru potrzebowaliby jakieś 10k, wydają się prawidłowe.. Smile
Teoretycznie sytuacja z filmiku byłaby możliwa, ale tylko gdyby była to atrapa pojazdu.. Very Happy chyba Razz

Powrót do góry
Odpowiedz do tematu    Forum TrackMania Poland Strona Główna » Vox Populi » Off-Topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: