Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kiciak
Lubi ostrą jazdę

Ostrzeżeń: 1 Posty: 1408
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NN~ Pyszo
Zaczyna szaleć na ulicach

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kiciak
Lubi ostrą jazdę

|
|
Powrót do góry |
|
 |
NN~ Pyszo

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

|
Wysłany: 02 marca 2011, 21:15 Temat postu: |
|
|
Charnan napisał: |
Lexiu u Ciebie podstawą będzie oczywiście Tolkien, ale to już powinieneś wiedzieć.;P Ja rok temu miałem "Omów wybrane adaptacje filmowe utworów fantasy lub fantastyczno-naukowych na wybranych przykładach" Jakby ktoś miał coś podobnego i chciał jakieś info o bibliografii, to jestem do dyspozycji |
Tolkien? U mnie na trzy książki Tolkienowy jest tylko Hobbit. Reszta należy do naszego Sapka <3
_________________ Discord: vanitasss
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Outsid3r
Pirat drogowy

Ostrzeżeń: 1 Posty: 644
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Robot
Pirat drogowy

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Outsid3r
Pirat drogowy

Ostrzeżeń: 1 Posty: 644
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Charnan
Doświadczony driver

Ostrzeżeń: 1 Posty: 208
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

|
Wysłany: 02 marca 2011, 23:47 Temat postu: |
|
|
Charnan napisał: |
@Lexiu
No w sumie też dobre. Ja bym mówił o Tolkienie ale ja mam bzika na punkcie jego książek. W sumie jeszcze są Bracia Grimm ale to nie do końca fantasy |
Ja mam to samo na punkcie Sapkowskiego, a Tolkiena wrzuciłem tylko dla urozmaicenia repertuaru. Taka, brzydko mówiąc, zapchajdziura.
_________________ Discord: vanitasss
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ALTUS
Doświadczony driver

|
Wysłany: 03 marca 2011, 7:51 Temat postu: |
|
|
Tak nawiasem dodając to szczerze obejrzałbym Wiedźmina z takim konkret rozmachem, ze świetnymi scenami walki broni białej, polowania na strzygi, wielkiego niepokoju i strachu jakie pokazuje Cesarstwo Nilfgardu zdobywając i niszcząc wszystko na swej drodze kierując się nowym ładem, porządkiem bez ras starszej krwi. Tego wszystkiego zabrakło przy filmie/serialu z Żebrowskim w roli głównej. Potencjał jest, materiał na prześcignięcie Jacksona w kompozycji filmowej jak najbardziej.....
...ale to tylko mój mały OffTop...
JUICE
_________________ W okresie buntu plułeś na wszelką apodyktykę rodzicieli, kiedy jednak wchodzisz w dorosły wiek, zaczynasz postrzegać te wszystkie bariery codzienności i kierujesz się rozsądkiem a w końcu stajesz się tym z czym tak namiętnie walczyłeś....
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Charnan
Doświadczony driver

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ludwik

Ostrzeżeń: 2 Posty: 394
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ALTUS
Doświadczony driver

|
Wysłany: 03 marca 2011, 17:02 Temat postu: |
|
|
Na chwilę obecną możemy sobie gdybać kogo byśmy widzieli w jakiej roli, równie dobrze Joe Pesci mógłby grać Jaskiera, Liam już grał takiego Geralta w Gwiezdnych Wojnach jako Qui-Gon, pewnie stąd ci się wziął, co Lexiu? :wink:
Trza by się zapytać naszych MovieMakerów czy jest możliwość stuningowania obecnego terenu dodania do niego postaci z właściwym renderingiem bliskim realizmu twarzy, potu, krwi. Widziałem już podobny filmik o Grunwaldzie i pewnie nie tylko ja.
http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII
http://www.youtube.com/watch?v=vpR_Ckg3q6s&feature=related
_________________ W okresie buntu plułeś na wszelką apodyktykę rodzicieli, kiedy jednak wchodzisz w dorosły wiek, zaczynasz postrzegać te wszystkie bariery codzienności i kierujesz się rozsądkiem a w końcu stajesz się tym z czym tak namiętnie walczyłeś....
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
[POL] Coof
Osiwiał za kierownicą
|
Wysłany: 17 marca 2011, 1:58 Temat postu: |
|
|
Chciałem zapytać o coś w Spam Thread ale spostrzegłem ten wątek i pomyślałem, że tutaj napiszę. To nie praca domowa, a raczej chęć ukazania koledze jego błędnego myślenia. Nie jestem jednak dobry z fizy i nie chciałbym zaliczyć faila.
Poszło o taki filmik, który widać w internecie na którym Słowacy przyczepiają na parkingu baloniki do motocykla i ten motocykl sobie odlatuje. Chciałbym obliczyć z fizycznej strony ile balonów do tego trzeba, będę wszystko upraszczać do bólu, chodzi o zarys liczby balonów. Kolega sądzi, że to serio a ja, że oczywiście fake (BO WIADOMO, ŻE TO FAKE) -.-
Widać nawet jak cień zmienia swoją linię pomiędzy 1:12 a 1:16 minuty nagrania
Więc dajmy na to, że chcę unieść motor ważący 150kg przy pomocy baloników z lekkim gazem. Niech to nawet nie będzie hel, a wodór (choć wiem jakie to głupie, wodór jest łatwopalny). Ale pójdę na rękę koledze - ma się za wybitnego fizyka i mówi, że jak balony z wodorem to uniosą motocykl.
Więc Q = masa motocykla * g = 1,5kN
Tak więc musimy zrównoważyć siłę 1,5kN działającą w dół i jeszcze nadać troszkę siły działającej w górę, ale pomińmy ją, będzie minimalna.
F = ro powietrza * g * V balonika z wodorem = 1,2 * 10 * V
Aby policzyć V potrzebuję wielkości balonika to dajmy na to, że ma średnicę 30cm. Dla uproszczenia przyjmę, że to będzie kula.
V = 4/3 * pi * r^3 = 1,33 * 3,14 * 0,15*0,15*0,15 = 0,014 m^3
F = 1,2 * 10 * 0,014 = 0,168N
0,168N - 1 balonik
1500N - x baloników
x = ok. 9000 baloników
Podczas obliczeń powinienem jeszcze od tej F działajacej w górę każdego balonika odjąć Q balonika licząc to z gęstością wodoru i objętością i blabla ale będzie to podejrzewam wartość tak mała, że też ją można pominąć.
Hmm no więc 9000 baloników i każdy po 0,014m^3 czyli każdy balonik mieści 14 litrów, right? Więc trzeba aż 126 000 litrów pojemności balonów, a oni wyciągnęli te baloniki z bagażnika VW Transportera który ma tam pewnie z 700L pojemności. Z resztą na oko widać, że ich tam nie ma 9000 sztuk tylko z 70-100max. Nawet zakładając, że wypełniliby calutki bagażnik balonami do granic pojemności co byłoby niemożliwe to byłoby 700l baloników czyli V trzeba zamienić na 0,7m^3 i wyjdzie też cały c.uj
No i jeszcze to, że oni w 5 osób nieśli balony, które uniosły motocykl więc wychodzi na to, że każdy niósł baloniki które miały około -30 kg. Jedną z tych osób jak widać jest kobieta, na luzie jak inni niesie te balony. No nie wiem czy tak łatwo byłoby nieść 30kg worek -.- A to to samo tylko w drugą stronę.
No to jak ktoś ogarnia fizę to proszę o analizę, ja gupi jestem i nie wiem czy to tak ; (
filmik http://besty.pl/4356
Powrót do góry |
|
 |
Charnan
Doświadczony driver

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Potman
Pirat drogowy

Ostrzeżeń: 1 Posty: 558
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kiciak
Lubi ostrą jazdę

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Toby
Forever Troll!

Ostrzeżeń: 9 Posty: 1226
|
Wysłany: 17 marca 2011, 16:04 Temat postu: |
|
|
No można by to policzyc, ale mi się narazie nie chce, wiec przytoczę tylko sytuacje z jednego odcinka pogromców mitów, gdzie użyli helu, aby udzwignąć kilkuletnią córkę jednego faceta z ekipy. "Spuchnięta" nie była, więc myślę, że ważyła jakieś 40kg..
Baloników potrzebowali jakieś 2-4k, czyli wasze obliczenia, że do tego motoru potrzebowaliby jakieś 10k, wydają się prawidłowe..
Teoretycznie sytuacja z filmiku byłaby możliwa, ale tylko gdyby była to atrapa pojazdu.. chyba
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|