mistrzostwa polski w tmn

1. Mistrzostwa Polski tras Nadeo
Yard
Emerytowany Admin

mistrzostwa polski w tmn

Post by Yard »

jeśli chodzi o dlugosc tras, to mysle, ze w rounds powinno być przynajmniej 45 sekund, krotszych raczej nie ma sensu, ewentualnie w TA moga być krotsze, chociaż one nie zawsze psrawdzaja umiejetnosci, ale byloby urozmaicenie ;)
mi się się system wiadpa bardzo podoba, jeśli grupy podzielimy wedlug wynikow z eliminacji, to nie powinno być problemow z ich nierownoscia, tzn miejac już najlepsza 20stke z TimeAttack, grupy by były dzielone tak, jak na rzeczywistych turniejach w fazie playoff się czesto dzieli:
Grupa A:
1, 20, 3, 18, 5, 16, 7, 14, 9, 12
Grupa B:
2, 19, 4, 17, 6, 15, 8, 13, 10, 11
gdzie liczba oznacza miejsce z kwalifikacji, w ten sposob grupy powinny być wyrownane

polfinaly mozna rozegrac na przyklad do 41 punktów, a finaly do 51 (z ta jednyka na koncu się ciekawiej gra zazwyczaj ;)
kwestia tego ile tras na każda runde, wiec jeśli medziemy mieli 12 tras w stosunku 50:50 nadeo i custom, to powinno się ładnie podzielic:
- 4 trasy w eliminacjach TimeAttack (po 2 nadeo i custom, proponuje te krotsze trasy wlasnie wtedy, z nadeo na przyklad 2x beginner)
- 4 trasy w polfinalach (tez po dwie, powinny być już nieco dluzsze i trudniejsze, z nadeo na przyklad 1 advanced i 1 expert) polfinaly w trybie Rounds
- 4 trasy w finale (po dwie, najdluzsze i najtrudniejsze (ale techniczne ofc) z mappacka, z nadeo na przyklad 2x Pro, ktore były tez oficjalnymi mapami na ESWC), w finale mozna zagrac dwie trasy w trybie TimeAttack (jedna nadeo i jedna custom, a pozniej dwie w rounds (tak samo po jednej nadeo i custom), a zwyciezce wylonic na podstawie sumy liczby punktów z czterech tras (punkty przyznawane wedlug miejsc)

mysle, ze w ten sposob będzie bardzo sprawiedliwie, poniewaz gracze będą musieli się wykazac umiejetnosciami zarowno na nadeo jak i custom, w obu trybach, a turniej będzie wystarczajaco rozbudowny, zeby wykluczyc przypadkowosc
poza tym, wydaje mi się, ze taka impreze mozna na dwa dni rozbic (jednego rozegrac eliminacje + polfinaly, a drugiego final), bo jedneg dnia to byloby chyba jednak trochę za dużo ;)

jeśli chodzi o przeliczanie punktów, to proponuje na serwerze zainstalowac Aseco i napisac odpowiedni plugin (moglbym się tym zajac), zeby je automatycznie zliczal ;)
wtedy będzie mniej roboty, ale oczywiście trzeba zrobić screeny, gdyby to siadlo przypadkiem

gdyby do elminacj zglosilo się zbyt wielu graczy, to mozna je rozlozyc na kilka tur i porownywac czasy (tez odpowiedni plugin Aseco moglby to zalatwic) albo zrobić jeszcze inaczej, czyli dluga sesje kwalifikacyjna, tzn
ustawic serwer na jedna mape i nieograniczony czas, a serwer puscic na kilka godzin albo caly dzień, i wtedy gracze by przychodzili i krecili czasy, ale to by na pewno mialo wady (pewnie by się znalezli ludzie, ktorzy by robili kilka kont, zeby zwiekszyc sobie szanse...)

w kwestii map custom, to wydaje mi się, ze ciężko będzie znalezc 6 bardzo dobych tras polskich mapperów, wiec proponowalbym zostawic dla nich 3 miejsca, natomiast 3 mapy wybrac z najlepszych swiatowych map (tak jak wspomnial Wally na przyklad od Neocreeda, który robi dobre turniejowe mapki), proponuje tez siegnac do MapPackow z Nations Cup, Giant Cup 4, i ew. ESL. Mysle, ze to doda urozmaicenia (w kazdej rundzie będą wtedy dwie trasy Nadeo, jedna z dobrych, ogranych Custom i jedna od polskeigo trackmakera)

jeśli chodzi o termin, to tak wstepnie myslalem, zeby dobrze by było, gdyby to był jakiś weekend, na przyklad 2-3 wrzesnia, koncowka wakacji, wiec wiekszosc ludzi (w tym ja :P) powinno już powracac z wakacji/urlopow, co daje szanse na duza frekwencje, ale to wstepna propozycja, z tym ze na pewno, termin tzreba ustalic i oglosic ze sporym wyprzedzniem, zeby gracze (jeśli im bardzo zalezy :)) nie mieli już go zajetgo ;)

tak jak mowilem, od jutra mnie już nie będzie, wiec mam nadzieje, zo coś fajnego ostatecznie tutaj uradzicie ;) najwazniejsze jest dojsc do kompromisu, zeby nikt (lub prawie nikt ;)) nie mal na co narzekac, bo to psuje atmosfere i rywalizacje :)
sry za takiego dlugiego posta, ale wydaje mi się, ze mniej wiecej udalo mi się skompliowac poprzednie idee ;)

PS. co do tego Rounds, o ktorym wspomniales jakub, to spora liczba graczy, ktorzy nie grywaja w rounds odruchowa klika enter czy del, zeby pominac intro, co ich automatycznie wyklucza z pierwszego wyscigu, i w tym jest najczesciej problem, nie spotkalem się chyba z inna przyczyna pauzowania w pierwszej rundzie ;)
natomiast jeśli chodzi o bledy sieciowe i ignore'y, to jeśli komus się to przytrafi w rounds, powtarza się te runde (wszyscy wciskaja enter/del) jeśli mu się to zdarza permanentnie, to niestety trzeba takiemu graczowi podziekowac, ale to się zdarza tylko na wybitnie kiepskich laczach (wiem, bo kiedyś takie mialem ;))
wiadp1
Pirat drogowy

mistrzostwa polski w tmn

Post by wiadp1 »

Ok można sobie darować te ESWC :)

Co do wyboru tras to takie głosowanie będzie mieć miejsce,po przesłaniu wsyzstkich propozycji map :)

Na razie czekamy na zgłoszenia.
Tak jak powiedział jakub. Każdy twórca może zaproponować tylko jedną swoją trasę.
Później z waszych prozpozycji wybierzemy 3 najlepsze mapy dla fazy pierwszej.

Będą 3 głosowania

1. Wybór 6 tras NADEO (każdy gracz dysponuje tu 6 głosami)
2. Wybór 3 tras polskich mapperów (każdy gracz dysponuje 2 głosami)
3. Wybór 3 tras ze świata (każdy gracz dysponuje 2 głosami)

Tak więc przesyłajcie także swoje propozycje ulubionych CUSTOMS maps z TMX
Wally
Team Poland

mistrzostwa polski w tmn

Post by Wally »

Coz, wiec jak mowilem, Nadeosowcy maja teraz minimalna przewage (map nadeo jest niewiele, a customow hohoho), ale przy treningu zatrze się ta granica.
Niestety aktualnie jestem na zlym komputerze i nic tworczego nei napisze co do map itd bo tu nie mam TMN, a TMX chodzi powolutku ;)

Coz dalej jestem pod dziwnym wrazeniem przewagi nadeo, ale przystosuje się :) Po prostu uwazam ze mapek custom dobrych do gry jest od pyty, a nadeosy niestety policzyc mozna na palcach lewej reki drwala ;)

Ja za swoja mapke wezme się, mam nadzieje ze coś splodze, a co do tego ze mamy slabych trackerow, to nie potwierdze. Mamy sporo dobrych trackerow, ale niestety zaden z nas nie jest jakiś slawny i przez to tak się uwaza. Ale to się zmienia :)
Image

Siłą sportu jest siła zespołu, lecz pięknem sportu są indywidualności...
mor_olo
RoKsTaR

mistrzostwa polski w tmn

Post by mor_olo »

Dokładnie mi też to się nie podoba bo kurcze mapy nadeo sa ogolnie znane i im dluzej grasz tym lepiej je znasz. A takiego customa się znajdzie i każdy go nie zna trenuje tydzien i licza się umijeetnosci a nie to przez jak długi czas nie zmieniam typu tras
*... i wszystko jasne.
Wally
Team Poland

mistrzostwa polski w tmn

Post by Wally »

ogolnie mowiac ;) proponuje zmniejszyc liczbe nadeo, zwiekszyc liczbe polskich trackerow oraz customow. 3 mapki na pewno się znajda polakow dobre jak nie 5, zapewniam ze w polsce sa dobrzy trackerzy!
Image

Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda

mistrzostwa polski w tmn

Post by Jakub »

mor_olo wrote:Dokładnie mi też to się nie podoba bo kurcze mapy nadeo sa ogolnie znane i im dluzej grasz tym lepiej je znasz. A takiego customa się znajdzie i każdy go nie zna trenuje tydzien i licza się umijeetnosci a nie to przez jak długi czas nie zmieniam typu tras
to samo mozna powiedziec o znanych trasach custom typu "ahead is a blur", "open your eyes" i inne, niektorzy znaja tylko te trasy, a nadeo jeszcze nigdy nie jezdili.

to nie maja być mistrostwa trackow custom, ale polski, wiec popieram to, co napisal yard.

jak widze, jedni sa za wiecej customow, ja znam sporo ktorzy chca wiecej nadeo.
wiec wydaje mi się ze 50% na 50% custom i nadeo i dobrze będzie.
Wally
Team Poland

mistrzostwa polski w tmn

Post by Wally »

Zabiore glos w tej dyskusji. Bo widze ze potrzeba.

Trasy Polskich trackerow:
Nikt ich nie zna poza samym projektantem, mysle ze skoro NIKT ich nie zna to będzie sprawiedliwe. Owszem projektant zna, ale przy projektowaniu jezdzil na niej hmmmm max 3h, w 3h mozna się trasy nauczyc i przy tygodniowym treningu (proponuje jednak 2 tyg bo map będzie dosc sporo) może każdy z powodzeniem się tej mapy nauczyc. W tym momencie liczyc się będą umiejetnosci.
Dlatego mam na mysli, by robić trasy z mysla o turnieju a nie wklejac do turnieju uprzednio zrobione, wtedy unikniemy glosow krytyki ze strony innych, bo niektorzy moga znać mape parę miesiecy a inni widza ja pierwszy raz na oczy.

Customy :
Jest to ciekawa sprawa. Nie chodzi tu o mapy ahead is a blur i inne PF mapy (chodź nie ukrywam ze sciga się na nich dobrze, aczkolwiek liczy się w duzej mierze sczescie). Chodzi mi tu o mapy takie wlasnie w stylu GC4, gdzie każdy element jest dobrze dopracowany, mapy sa ciekawe pelne dobrych pomyslow i nie liczy się w nich szzcescie ONLY SKILL!
Takich map znajdziemy w internecie troszke, jednak mapy custom, z nimi jest sprawa jak z nadeo, jedni znaja inni nie... Taki urok, nic nie poradze, jednak mysle ze mapy Custom sa glownym elementem turnieju, w koncu jest ich 34000 a nie 40 ;) Na mapach custom mamy naprawdę wszystkie elementy, trasy zaprojektowane bardzo ciekawie, naprawdę niektore mapy to sa perełki !

Nadeo :
Kolejna konfliktowa sprawa... wiadomo, niektorzy bardzo lubia nadeosy, maja je obcykane (w koncu jest ich tylko 40). Coz, nie uwazam tych map za jakieś szczegolne arcydzielo, nawet mapy pro, ktore moim zdaniem sa troszke zbyt mało zroznicowane i proste, brak w nich polotu...
Coz nei chce krytykowac tych map, mysle ze kilka się ciekawych znajdzie na turniej.

Podsumowujac :) Sadze ze nalezy te mapy podzielic po 1/3, 1/3 polskich, 1/3 customy i 1/3 nadeo.
Niech fani nadeo nie czuja się urazeni, ale to ze dali te mapy standartowo, to nie znaczy ze sa dobre, w kazdej grze customy sa setki razy lepsze, po prostu, nie ma się co zapychac tym co nam z gory dano, lepiej starac się zawsze tworzyc coś lepszego.
Pozdrawiam i czekam na opinie
Image

Jakub

mistrzostwa polski w tmn

Post by Jakub »

trackow nadeo jest 100, ale o to mi już nie chodzi.
tez nie chodzi mi o to, ze bardzo dużo trackow z tych 34000 custom, oprocz bodowcy, nikt inny na oczy nie widzial.

widac, ze wally to madry chlopak :)
podzielil customy na "normalne" customy i customy polskich trackmakerow.
zrobil wiec z tego 1/3 "normalnych" customow, 1/3 custmow polskich trackmakerow i 1/3 nadeo.
ale tak naprawdę to teraz by było 2/3 custom i tylko 1/3 nadeo.

ale ja tez nie jestem glupi :)
podziele nadeo na beginner, advanced, expert i pro.
teraz mozemy zrobić 1/6 nadeo beginner, 1/6 nadeo advanced, 1/6 nadeo expert, 1/6 nadeo pro, 1/6 custom i 1/6 custom polskich trackmakerow.

i już mi się podoba!

pssst, tylko nie mowcie nikomu, ze teraz jest 2/3 nadeo i 1/3 custom :)
Khasius
ESWC.pl 2k8 winner

mistrzostwa polski w tmn

Post by Khasius »

Jak dla mnie to powinno być 50/50.
Dlaczego? Bo Nadeo to postawa TMN, od tego się zaczelo i każdy gracz powinien je potrafic dobrze jeździć. Mimo ze (tak jak wy sadzicie) sa trasy slabe to jest sporo ciekawych np H-0 czy G-6. Co do wyboru odpowiednich na turniej, to radze nie brac zadnych z cut'em.
Co do Custom'ow, to radze odrzucic trasy z duza iloscia wallride'ow i loop'ow 1, 2 wystarcza), sa one czasami kwestia szczescia (nagle cie przyhamowuje). Dobrze by było jakby na eliminacje były speed tracki w trybie TA, polfinaly urozmaicone trasy (gaz, hamulec, skoki, loop itp.) na Rounds, a na koniec na final tylko skill tracki (czyli pokrecony tor typu TinyTech) na Rounds.
mor_olo
RoKsTaR

mistrzostwa polski w tmn

Post by mor_olo »

mor_olo napisał:
Dokładnie mi też to się nie podoba bo kurcze mapy nadeo sa ogolnie znane i im dluzej grasz tym lepiej je znasz. A takiego customa się znajdzie i każdy go nie zna trenuje tydzien i licza się umijeetnosci a nie to przez jak długi czas nie zmieniam typu tras

to samo mozna powiedziec o znanych trasach custom typu "ahead is a blur", "open your eyes" i inne, niektorzy znaja tylko te trasy, a nadeo jeszcze nigdy nie jezdili.

to nie maja być mistrostwa trackow custom, ale polski, wiec popieram to, co napisal yard.

jak widze, jedni sa za wiecej customow, ja znam sporo ktorzy chca wiecej nadeo.
wiec wydaje mi się ze 50% na 50% custom i nadeo i dobrze będzie.
Ja nie mowie o trasach znanych chodzi mi o trasy nienznae bo tylko na takich mozna sprawdzic prawdziwe umiejetnosci na takiej trasie każdy wychodzi z pułapu 0% znajomości a na Nadeo jest z tym bardzo roznie

Owszem to nie maja być mistzrostwa Polski ale pokaż mi jakikolwiek puchar gdzie sa trasy Nadeo (prócz PRO bo to zupelnie inna bajka)
w najelitarniejszej lidze EL(np.GC,NC,STC) tam sa trasy których nikt nei widzial procz autora i to jest sprawiedliwe wiem ze nie mamy az tylu polskich tworców wiec proponuje mało znane customy.

Dzielić trasy ja tez mogę na krotkie dlugie z loopami itd. ale chyba nie o to chodzi. Ja uwazam ze lepiej promowac polskie trasy niz tworcow gry.

KHASIUS nie wiem czemu każdy powienien umiec dobrze jeździć na H-0 czy G-6 niw widze zadnego rozsadnego powodu.W przeciwienstwie do tras Pro na których rozgywane były pierwsze puchary i nadal wiekszosc ladderow.Tak jak wczensiej napisalem nie widzialem zadnego pucharu z trasami beginner advanced, expert.
Cuty to kolejna sprawa która na customach jest przez autorów szybko naprawiana a na mapach Nadeo niestety nie.
Jelsi chodiz o Loopy to nei wiem o jakich naglych przychamowaniach mowisz? mysle ze po prostu nie lubisz takich elemntow.

To tyle ode mnie ;)
*... i wszystko jasne.
wiadp1
Pirat drogowy

mistrzostwa polski w tmn

Post by wiadp1 »

Nie powiem, ale wizja tworzenia map specjalnie dla tego pucharu coraz bardziej mi się podoba.
W końcu to mistrzostwa polski, więc fajnie by było gdyby mapy były polskich twórców :P
Khasius
ESWC.pl 2k8 winner

mistrzostwa polski w tmn

Post by Khasius »

Mor_olo jakbys jezdzil wiecej to bys wiedzial o czym mowie. Zobacz sobie również, jak wygladaja te trasy co podalem. Bo zarzucasz im coś, a powolujesz się na PRO, kiedy to konstrukcja ich jest praktycznie ta sama.

Co do tych tras "nieznanych". Co to za nieznana trasa, która mozesz sciagnac i trenowac tydzien czy 2 przez zawodami. jeżeli chcecie dac faktycznie nieznane, to dajcie je bezposrednio na serwer w trakcie zawodow.

A co do "najelitarniejszej" ligi ESL to n/c.

P.S. To się staje zalosne.
Jakub

mistrzostwa polski w tmn

Post by Jakub »

wiadomo, ze każdy daje tu propozycie trackow, ktore sam naj lepiej umie, zeby miec jak najlepsze warunki na mistrzostwach polski.

ale jak ktos robi propozycie 50% na 50% custom i nadeo (w tym wypadku khasius), nie powinno mu się tak napisac jak robi to mor_olo.

nie wiem jak to z wami, ale nawet jak gralem tmo i tms, i tak zacząłem gre tmn od trackow nadeo, zeby zobaczyc nowosci gry tmn, sterowania samochodu, ewtl. nowych elementow tras itd.

mor_olo, jak ty zaczeles gre odrazu w lidze ESL, może jesteś tam dobry, ale to nie znaczy, ze mistrzostwa tu planowane musza się do twoich umiejetnosci przystosowac.
po drugie znam mnostwo super graczy tmn, ktorzy się poprostu nie interesuja takiego rodzaju ligi, i nie wierze, ze tam gra elita.

jak te mistrzostwa maja być sukcesem, trzeba je zrobić tak, zeby interesowaly dużo graczy, a nie tylko graczy trackow jednego stylu.
dlatego jestem nawet za trackami beginnera in advanced, zeby komletny gracz (mistrz polski) pokazal, ze umie tez jechac na tackich trackach, a nie tylko na custom i pro.

i jeszcze jedna sprawa:
dla mnie khasius (miedzy innymi) się liczy do wielkich faworytow na te mistrzostwa.
on umie nadeo, custom i tracki jakieś jeszcze nie wymyslone.
robi czasy, ze nieraz niedobrze mi się robi :)
wiec jest to wielki blad, mowic khasiusowi, ze proponuje coś, bo sam tego nie umie.
poprostu probuje wykluczyc mozliwosc szczescia, jak chodzi o wygrane na trackach, a ja to bardzo popieram.
wiadp1
Pirat drogowy

mistrzostwa polski w tmn

Post by wiadp1 »

Ja jestem za opcją 6 NADEO i 6 CUSTOM polskich i kropka :)

Trzeba w końcu konkretnie coś ustalić i zacząć działać, bo takie dyskusje do niczego nie doprowadzą
Zeo
nawro

mistrzostwa polski w tmn

Post by Zeo »

Ja mam jeszcze inną propozycję, ale wcale nie musimy z niej korzystać, chociaż zobaczę co wy na to :

Skoro to ma być polski turniej to wszystko powinno być polskie, nawet trasy wolałbym polskich twórców (a nie NADEOWSKIE, dla mnie nie ma znaczenia że polak powinien umieć jechać po Nadeosach, niech pokaże że umie trenować i jechać na całkiem nowych i nieznanych mapach). Mogłoby to być coś w stylu ROC, jazda w trybie Rounds przez około 15 minut na trasie (Multilapie) specjalnie zrobionej do tego turnieju przez jakiegoś polskiego trackmakera. Takie zawody pokazałyby nie tylko kto najlepiej pokonuje wszystkie przeszkody i zakręty, kto popełnia najmniej błędów, ale też pokazałyby kto jest najbardziej wytrzymały. Oczywiście jeszcze doszłyby kwalifikacje - w finale nie może być tłoku ponieważ wystąpiłyby lagi. Na każdej kolejnej trasie jechalibyśmy co np. 2 dni (w końcu dziwne byłyby krótkie, jedno-dniowe mistrzostwa). Punktację później możnaby ustalić, no a jak wyczerpią się trasy (liczę na 10 etapów) liczymy punkty i mamy mistrza.
Image
Image
mor_olo
RoKsTaR

mistrzostwa polski w tmn

Post by mor_olo »

Do Khasius
Mor_olo jakbys jezdzil wiecej to bys wiedzial o czym mowie. Zobacz sobie również, jak wygladaja te trasy co podalem. Bo zarzucasz im coś, a powolujesz się na PRO, kiedy to konstrukcja ich jest praktycznie ta sama.
może jakbym jezdzil wiecej to bym zauwazyl, a może ty jakbys jezdzil wiecej zauwazylbys ze to tylko i wylacznie twoj blad. Ja ze swojej stronie strony nigdy nie slyszalem o takim przypadku a rozmawailem z wieloma graczami. A te trasy znam i dlatego chce bysmy zgarli na nieznanych nikomu.
Co do tych tras "nieznanych". Co to za nieznana trasa, która mozesz sciagnac i trenowac tydzien czy 2 przez zawodami. jeżeli chcecie dac faktycznie nieznane, to dajcie je bezposrednio na serwer w trakcie zawodow.
na pewno mniej znana niz Nadeo. Ale tak jak mowil Nawro najelpiej jak polscy tworcy zrobili trasy i dali je na tydzien przed startem mistrzostw.

Do Jakuba:
wiadomo, ze każdy daje tu propozycie trackow, ktore sam naj lepiej umie, zeby miec jak najlepsze warunki na mistrzostwach polski.
Ja wlasnie popieram opcje by były to mapy których nikt nie zna i ma taki sam czas na nauke ich. I nigdzie nie promowalem swoich ulubionych tras.
ale jak ktos robi propozycie 50% na 50% custom i nadeo (w tym wypadku khasius), nie powinno mu się tak napisac jak robi to mor_olo.
50% znanych wam tras i 50% nienznych nikomu tak to jest sprawiedliwe. a tak wlasciwie nie wiem co zlego napisalem ze mnie oskarzasz?
nie wiem jak to z wami, ale nawet jak gralem tmo i tms, i tak zacząłem gre tmn od trackow nadeo, zeby zobaczyc nowosci gry tmn, sterowania samochodu, ewtl. nowych elementow tras itd.
No ja tez zaczalem w ten sposob bo były tylko takie mapy.
mor_olo, jak ty zaczeles gre odrazu w lidze ESL, może jesteś tam dobry, ale to nie znaczy, ze mistrzostwa tu planowane musza się do twoich umiejetnosci przystosowac.
po drugie znam mnostwo super graczy tmn, ktorzy się poprostu nie interesuja takiego rodzaju ligi, i nie wierze, ze tam gra elita.
Jakbys nie wiedzial w ESL gra się na Nadeo. PO drugie ladder a cup to dwie różne rzeczy i elita gra w pucharach bo wiekoszsc finalistow ESWC (zwlaszcza ta lepsza) wystepuje we wszelakich pucharach.A ja kompletnie nie zamierzam przystosowywac pucharu do moich umiejetnosci pragne tylko by każdy mial takie same szanse i puchar odbyl się w miare normalnych metodach.
jak te mistrzostwa maja być sukcesem, trzeba je zrobić tak, zeby interesowaly dużo graczy, a nie tylko graczy trackow jednego stylu.
dlatego jestem nawet za trackami beginnera in advanced, zeby komletny gracz (mistrz polski) pokazal, ze umie tez jechac na tackich trackach, a nie tylko na custom i pro.
Owszem mistrzostwa powinny intersowac jak najwiecej osob. I ja nie wiem jak ogrmona roznice widzisz miedzy nadeo a custom jak dla mnei mapy sa podobne tyle ze znacie mapy nadeo i dlatego je propagujecie.

i jeszcze jedna sprawa:
dla mnie khasius (miedzy innymi) się liczy do wielkich faworytow na te mistrzostwa.
on umie nadeo, custom i tracki jakieś jeszcze nie wymyslone.
robi czasy, ze nieraz niedobrze mi się robi Smile
wiec jest to wielki blad, mowic khasiusowi, ze proponuje coś, bo sam tego nie umie.
poprostu probuje wykluczyc mozliwosc szczescia, jak chodzi o wygrane na trackach, a ja to bardzo popieram.
Szczęscia niestty nie da się wyeliminowac i ja naprawdę nigdy nei slyszalem o takim przypadku nikt nigdy nie zwracał na to uwagi.
A co do opanowania jego umiejtnosci trasy nadeo powiedzmy umie na 90% mozliwosci a trasyn niewymyslone na 0%.
inny gracz na Nadeo jezdil mało i ma je opanowane zalozmy an 40% a tamte ma tak samo jak khasius na 0%. czy wtedy mistrzostwa sa sprawiedliwe?

Czuje w waszych wypowiedziach podteksty w moim kierunku ze podporzadkowuje puchar pod siebie. A tak nie ejst w zadnym stopniu bo proponowalbym trasy ktore znam a proponuje nikomu nieznane.
Robcie jak chcecie w końcu to wasz puchar ja probuje tylko pokazac ze w ten sposob sprawdzimy znajomosc tras nadeo a nie umiejetnosci
*... i wszystko jasne.
Wally
Team Poland

mistrzostwa polski w tmn

Post by Wally »

Wlacze się do dyskusji po raz kolejny.

Nawro ma b dobry pomysl by byli to TYLKO Polscy designerzy. Jest zapewniam 6 designerow BARDZO DOBRYCH w Polsce.
Ale mape powinnismy zrobić SPECJALNIE NA POTRZEBY TURNIEJU!
Mysle ze map nie dzielimy na Nadeo i Custom... mapy dzielimy stylami.
Wiec dla Nadeowcow owszem zrobmy, ale mistrzostwa Polski Nadeo. a czy na GC4 mapy były znane już dawno przed turniejem? Nie! były one robione na potrzeby turnieju i wyszlo profesjonalnie, każdy ma rowne szanse. Pragne by było tak z naszym turniejem.
Aby sprawdzic czy mapa może być dobra nie jezdzac na niej, nalezy dodac screeny. jeśli ktos zrobi mape kandydujaca do turnieju, prosimy o SCREENY I OPIS MAPY JAK się JA JEDZIE! Na podstawie screenow wyeliminujemy debilne nie nadajace się do scigania mapy. Aby wam pokazac jak to zrobić, dokoncze moja kandydatke na mape w turnieju i wlepie screena i opisze jak się ja jedzie, wtedy każdy będzie mogl stwierdzic co jest warta. Wrzuci się ja na TMX jak wszystko będzie wiadome i sklad map będzie wybrany czy coś. naprawdę to będzie ROZSADNY POMYSL. Coz na NC także mapy poznawane były jakiś czas przed meczem, nie grano na nadeo ani nic, po prostu, jeśli chce się jeździć na nadeo mysle ze powinno się zrobić osobny turniej na mistrzostwa Polski tras nadeo. Bo to jednak calkowicie zmienia specyfike, gdy mapy sa już powszechnie znane.
Wiesz Nawro, nie jezdzilem w ROC, ale organizujemy taki turniej wewnetrzny #E-P. Jest tam kilku gości i Khasius wie jak to wyglada bo był na jednej z eliminacji. Coz, jest to dobry pomysl, ale ogolnie, nie wiemy jakie mamy straty do kogo, przez co nie wiadomo do konca jak jechac. Widzimy w klasyfikacji czas pierwszego na CP, ostatnio może był wyrownany wyscig bo przez 11 minut hechalismy a 1szego od 4tego dzielilo 4,5 sek, ale zdarzalo się ze roznica wynosila np 40sek... przez co nie widac było w ogóle roznic, nie widac było czy jesteśmy od kogos daleko czy blisko, widziemismy tylko to co jest tuz przed nami. Rundy moga być, w koncu caly czas jedziemy to samo i bledy sa niedopuszczalne, lecz lagodniej karane niz dachowanie na 15minutoej trasie :)
Jak narazie to na tyle i czekam na opinie, czy popieracie moj pomysl z dawaniem screenow i opisow by glosowac na trasy. pozdrawiam
Image

Jakub

mistrzostwa polski w tmn

Post by Jakub »

u was to tak wyglada, ze jak ktos wystarczajaco dlugo przejedzie na trasach nadeo, to automatycznie będzie na nich dobry.

ale to jest bzdura.

hack, który jest dla mnie dalszym faworytem na mistrzostwo polski jechal prawie tylko na customach.

na mecz [POL] vs {RMT} w nie calym tygodniu nauczyl się tak jeździć na trasach nadeo, ze był czesto szypszy niz kajczy (były nr. 1 na swiecie).
tak samo mnie prawie zawsze przegania na nadeo, a je już gram parę miesiecy.

wiec nie ma roznicy, czy nadeo czy custom, najlepszy będzie najlepszy i tak. a zeby nikogo nie oszukiwac dawamy 50% na 50% i będzie dobrze.

@mor-olo
wydaje mi się, ze zawsze musisz miec racje i ostatnie zdanie.
jako moderaor, nie powinno się tak pisać jak np tu:
http://tmpl.info/forum/viewtopic.php?t=452
Robcie jak chcecie w końcu to wasz puchar
czy to znaczy, ze ty nie będziesz bral udzialu?
w takim wypadku, bym nierozumial, dlaczego tu się wymawiasz.
a jak bierzesz udzial, to wtedy jest to tez twoj puchar, a nie "nasz".
Wally
Team Poland

mistrzostwa polski w tmn

Post by Wally »

wydaje mi się ze mor_olo napisal ze to wasz puchar, bo to klan POL wyszedl z inicjatywa zorganizowania takiego czegoś.
Co do tras nadeo, to naprawdę, jest wiele wiele dużo lepszych customow, mysle ze mozna z nich skorzystac, na pewno bija o glowe sztywne nadeo, nawet pro.
Zdecydowanie najlepszym pomyslem będzie sciganie się na mapach Polskich trackerow, to jest moje osobiste zdanie i uwazam ze wtedy z turnieju będzie najwiekszy pozytek. Jednak roznica w czasie nauki jest, a przy nowych mapach tej roznicy nie będzie. każdy sobie rowny, w tydzien owszem nauczyc się mozna nadeo, ale nie będzie się mialo tak dobrej czestotliwosci dobrych przejazdow, by konkurowac w trybie rounds, a jeśli każdy zacznie od zera, to każdy będzie mial taka sama czestotliwosc (która zalezy od umiejetnosci i odrobine od szczescia), a to pokaze kto jest najlepiej opanowanym graczem.
To moja koncepcja, co o niej sadzicie? i o tym co napisalem w poprzednim poscie?
Image

Khasius
ESWC.pl 2k8 winner

mistrzostwa polski w tmn

Post by Khasius »

Olo ja mam 0% umiejetnosci na trasach nieznanych??? Dzisiaj jechalismy sobie wyscig na dluuuuich trasach i co??? i dostales w dupe na pierwszej, mimo ze jej na oczy nie widzialem. Fakt pozostaje faktem. I gdzie tu ustawianie czegokolwiek???

Dziwi mnie tez poglad z tymi nowymi trasami. W tydzien jestem spokojnie w stanie nauczyc się ich tak samo dobrze, jak umiem te już znane i tyle. Wiec tak naprawdę nic to nie zmienia.

Ja wam podalem już jak najlepiej poznac dobrego kierowce, nie po tym, ze potrafi w tydzien nauczyc się jeździć 1 trase, ale po tym, czy potrafi wygrywac na trasach jadac je pierwszy raz na zawodach.
Last edited by Khasius on 17 August 2006, 22:11, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “1. MP tras Nadeo”