mi się się system wiadpa bardzo podoba, jeśli grupy podzielimy wedlug wynikow z eliminacji, to nie powinno być problemow z ich nierownoscia, tzn miejac już najlepsza 20stke z TimeAttack, grupy by były dzielone tak, jak na rzeczywistych turniejach w fazie playoff się czesto dzieli:
Grupa A:
1, 20, 3, 18, 5, 16, 7, 14, 9, 12
Grupa B:
2, 19, 4, 17, 6, 15, 8, 13, 10, 11
gdzie liczba oznacza miejsce z kwalifikacji, w ten sposob grupy powinny być wyrownane
polfinaly mozna rozegrac na przyklad do 41 punktów, a finaly do 51 (z ta jednyka na koncu się ciekawiej gra zazwyczaj
kwestia tego ile tras na każda runde, wiec jeśli medziemy mieli 12 tras w stosunku 50:50 nadeo i custom, to powinno się ładnie podzielic:
- 4 trasy w eliminacjach TimeAttack (po 2 nadeo i custom, proponuje te krotsze trasy wlasnie wtedy, z nadeo na przyklad 2x beginner)
- 4 trasy w polfinalach (tez po dwie, powinny być już nieco dluzsze i trudniejsze, z nadeo na przyklad 1 advanced i 1 expert) polfinaly w trybie Rounds
- 4 trasy w finale (po dwie, najdluzsze i najtrudniejsze (ale techniczne ofc) z mappacka, z nadeo na przyklad 2x Pro, ktore były tez oficjalnymi mapami na ESWC), w finale mozna zagrac dwie trasy w trybie TimeAttack (jedna nadeo i jedna custom, a pozniej dwie w rounds (tak samo po jednej nadeo i custom), a zwyciezce wylonic na podstawie sumy liczby punktów z czterech tras (punkty przyznawane wedlug miejsc)
mysle, ze w ten sposob będzie bardzo sprawiedliwie, poniewaz gracze będą musieli się wykazac umiejetnosciami zarowno na nadeo jak i custom, w obu trybach, a turniej będzie wystarczajaco rozbudowny, zeby wykluczyc przypadkowosc
poza tym, wydaje mi się, ze taka impreze mozna na dwa dni rozbic (jednego rozegrac eliminacje + polfinaly, a drugiego final), bo jedneg dnia to byloby chyba jednak trochę za dużo
jeśli chodzi o przeliczanie punktów, to proponuje na serwerze zainstalowac Aseco i napisac odpowiedni plugin (moglbym się tym zajac), zeby je automatycznie zliczal
wtedy będzie mniej roboty, ale oczywiście trzeba zrobić screeny, gdyby to siadlo przypadkiem
gdyby do elminacj zglosilo się zbyt wielu graczy, to mozna je rozlozyc na kilka tur i porownywac czasy (tez odpowiedni plugin Aseco moglby to zalatwic) albo zrobić jeszcze inaczej, czyli dluga sesje kwalifikacyjna, tzn
ustawic serwer na jedna mape i nieograniczony czas, a serwer puscic na kilka godzin albo caly dzień, i wtedy gracze by przychodzili i krecili czasy, ale to by na pewno mialo wady (pewnie by się znalezli ludzie, ktorzy by robili kilka kont, zeby zwiekszyc sobie szanse...)
w kwestii map custom, to wydaje mi się, ze ciężko będzie znalezc 6 bardzo dobych tras polskich mapperów, wiec proponowalbym zostawic dla nich 3 miejsca, natomiast 3 mapy wybrac z najlepszych swiatowych map (tak jak wspomnial Wally na przyklad od Neocreeda, który robi dobre turniejowe mapki), proponuje tez siegnac do MapPackow z Nations Cup, Giant Cup 4, i ew. ESL. Mysle, ze to doda urozmaicenia (w kazdej rundzie będą wtedy dwie trasy Nadeo, jedna z dobrych, ogranych Custom i jedna od polskeigo trackmakera)
jeśli chodzi o termin, to tak wstepnie myslalem, zeby dobrze by było, gdyby to był jakiś weekend, na przyklad 2-3 wrzesnia, koncowka wakacji, wiec wiekszosc ludzi (w tym ja
tak jak mowilem, od jutra mnie już nie będzie, wiec mam nadzieje, zo coś fajnego ostatecznie tutaj uradzicie
sry za takiego dlugiego posta, ale wydaje mi się, ze mniej wiecej udalo mi się skompliowac poprzednie idee
PS. co do tego Rounds, o ktorym wspomniales jakub, to spora liczba graczy, ktorzy nie grywaja w rounds odruchowa klika enter czy del, zeby pominac intro, co ich automatycznie wyklucza z pierwszego wyscigu, i w tym jest najczesciej problem, nie spotkalem się chyba z inna przyczyna pauzowania w pierwszej rundzie
natomiast jeśli chodzi o bledy sieciowe i ignore'y, to jeśli komus się to przytrafi w rounds, powtarza się te runde (wszyscy wciskaja enter/del) jeśli mu się to zdarza permanentnie, to niestety trzeba takiemu graczowi podziekowac, ale to się zdarza tylko na wybitnie kiepskich laczach (wiem, bo kiedyś takie mialem